Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Μοσκοβισί: Έρχομαι τον Ιούλιο – Κανείς δεν θέλει να αλλάξει το πρόγραμμα

Μοσκοβισί: Έρχομαι τον Ιούλιο – Κανείς δεν θέλει να αλλάξει το πρόγραμμα

Το πλεόνασμα του 3,5% μπορεί και πρέπει να τηρηθεί είναι το μήνυμα που στέλνει στην Αθήνα ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες αποκάλυψε ότι τον Ιούλιο θα βρεθεί ξανά στην Ελλάδα ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης τόνισε πως μπορεί να μην είναι όλα καλά αλλά η εμπιστοσύνη χτίζεται βήμα βήμα.

Κανείς δεν θέλει να αλλάξει το πρόγραμμα, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και διεμήνυσε πως ο στόχος για το πλεόνασμα μπορεί και πρέπει να τηρηθεί. Και συμβούλευσε «να μην το ανοίξουμε αυτό» συμπληρώνοντας πως «άλλωστε υπάρχει και ο σχετικός μηχανισμός (σ.σ. κόφτης)». Αυτά και πολλά άλλα θα συζητήσει τον Ιούλιο που θα έρθει στην Αθήνα. Δεν θα είναι βέβαια η πρώτη φορά. Τις μετράει άλλωστε. «60 Eurogroup για την Ελλάδα και επισκέψεις στην Αθήνα. Ελπίζω η ζωή με την Ελλάδα θα είναι καλύτερη», έριξε και τη μπηχτή του.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε οξυγόνο για την ελληνική οικονομία την εκταμίευση της δόσης μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. «Είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα που βοηθά το κτίσιμο εμπιστοσύνης ανάμεσα στην αγορά τους επενδυτές», είπε και σημείωσε πως έχει εμπιστοσύνη στο ότι η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη φέτος και ιδίως του χρόνου.

Παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόκληση με την επόμενη αξιολόγηση αλλά όχι με την προηγούμενη, ενώ αναφερόμενος στο ΔΝΤ είπε πως «υπάρχει μια συμφωνία. Υπάρχουν κάποια κριτήρια και κάποια μέτρα που θα γίνουν σε τρεις φάσεις» είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί, που απένειμε στον εαυτό του, την Κομισιόν και στον πρόεδρο της τα… εύσημα για το ρόλο που διαδραμάτισαν στις διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση.

«Ήταν κλειδί ο ρόλος της Επιτροπής στην όλη διαδικασία. Μπορώ να πω ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ κι εγώ σταθήκαμε δίπλα σας. Ποτέ δε θελήσαμε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, παλέψαμε για τη λύση, για να έχουν οι πολίτες μια καλύτερη ζωή και αυτό κρατάμε και τώρα», είπε και δήλωσε χαρούμενος από τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση τονίζοντας πως «έχουμε πολλές προκλήσεις αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο. Τον Ιούλιο θα έλθω στην Ελλάδα για συζητήσεις. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα είναι η ώρα για επενδύσεις για ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί, η ανάπτυξη θα επιστρέψει στην Ελλάδα το τελευταίο εξάμηνο του 2016. «Ο λόγος είναι ότι προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις. Επιστρέφει η εμπιστοσύνη, επίσης είναι ο δεύτερος λόγος. Αλλάζει το κλίμα».

Και αφού αλλάζει το κλίμα και «η Ελλάδα είναι μια χώρα που ξανακερδίζει εμπιστοσύνη», φρόντισε και να μας… προσγειώσει λίγο λέγοντας ότι «δεν είναι όλα καλά. Μένουν πολλά να γίνουν».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε