Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Μοσκοβισί: Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τάχθηκε ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε απόψε με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε: «Χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων, της αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους ως το τέλος του έτους. Πρέπει να μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εργαζόμαστε σε πολύ καλό κλίμα για να το επιτύχουμε αυτό, δεν μπορώ να σας απαντήσω για το αν θα χρειαστούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα γιατί θα ήταν σαν να διαχωρίζω τους θεσμούς”.

Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ακόμη πως «οι Θεσμοί εργάζονται όλοι μαζί και από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση και αυτό το συζήτησα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο».

 

Θετική πρόοδος στην αξιολόγηση – Μπορούμε να έχουμε ένα επιτυχημένο Eurogroup

 

Νωρίτερα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις σημείωσε πως “έχουμε πολύ ισχυρή και θετική πρόοδο στη δεύτερη αξιολόγηση, οι συζητήσεις κινούνται στη σωστή κατεύθυνση”.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε Staff Level Agreement πριν το τέλος της εβδομάδας, ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο Eurogroup την 5η Δεκεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για μια συνολική συμφωνία, κάτι που χαρακτήρισε απολύτως εφικτό, και συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι που επιθυμεί η Κομισιόν. Τόνισε ότι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, που είναι ήδη θετική, δείχνουν ότι θα κινηθεί μεταξύ 2,5%-3% για το 2017.

Σημείωσε ότι «η Κομισιόν ήταν και είναι πάντα υπέρ μιας ισχυρής Ελλάδας εντός μιας ενισχυμένης Ευρωζώνης αφιερωμένης στην ανάπτυξη», για να υπογραμμίσει ότι «ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να υπολογίζουμε στη λιτότητα γι’ αυτό». Τόνισε ότι πρέπει να είμαστε σοβαροί όσον αφορά στη δημοσιονομική πολιτική και τις αναγκαίες μετραρυθμίσεις, για να υπογραμμίσει ότι όμως ένα πράγμα είναι να είμαστε σοβαροί στο να ενδυμανώμουμε την οικονομία και άλλο η λιτότητα. «Και τώρα», τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί, «είναι ώρα οι Έλληνες πολίτες να έχουν κάποια ανταπόδοση». «Εφόσον οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τότε οι εταίροι της πρέπει επίσης να αναλάβουν τις δικές τους».

Ειδικότερα, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι η επίσκεψη του στην Ελλάδα σήμερα είναι για να καταδείξει ότι κάνουμε πολύ ισχυρή και και θετική πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος που αποφασίστηκε τον Ιούλιο του 2015. Είπε ότι η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε επιτυχημένα και έχουμε πολύ ισχυρή και θετική πρόοδο στη δεύτερη αξιολόγηση. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι -στην προσπάθεια να βρούμε έναν συμβιβασμό και στο πνεύμα της προόδου για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη-, μπορούμε να καταλήξουμε σε Staff Level Agreement πριν το τέλος αυτής της εβδομαδας, ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο Eurogroup την 5η Δεκεμβρίου, ανοίγοντας τον δρομο για μια συνολική συμφωνία. Μια συνολική συμφωνία, που σημαίνει ότι παράλληλα η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της μεταρρύθμισης της οικονομίας της «που είναι απαραίτητο για να είναι δυνατότερη για να παράξει ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης, γιατί ξέρω πόσο απαραίτητες είναι για την ελληνική κοινωνία» και ανοίγουν οι συζητήσεις για τα μέτρα για το χρέος, και για τα βραχυπρόθεσμα αλλά και τα μεσοπρόθεσμα.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, είμαι σίγουρος ότι πρέπει να τα καταφέρουμε», τόνισε. Πρόσθεσε ότι γνωρίζει πόσο προσηλωμένοι είναι η Ελλάδα και οι Έλληνες στο ευρώ και ότι οι Ευρωπαίοι είναι προσηλωμένοι σε μια ισχυρή Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη. Ανέφερε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί αυτός ο ενάρετος κύκλος, που σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε ισχυρότερες δομές, η εμπιστοσύνη θα επιστρέψει, ότι οι επενδύσεις θα επιστρέψουν στη χώρα, ότι η ανάτπυξη ακολουθεί και ότι δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης. Είπε ότι στις εκτιμήσεις τους προβλέπεται ότι η ανάπτυξη που είναι τώρα θετική στην Ελλάδα, μπορεί να κινηθεί μεταξύ 2,5% και 3% και ότι «εκεί βρίσκεται το μονοπάτι για την επιτυχία». «Αυτό είναι το μονοπάτι που θέλουμε για την Ελλάδα. Νομίζω ότι τώρα είναι στα χέρια μας να φτάσουμε σε αυτές τις συμφωνίες και αυτό είναι το καθήκον μας», τόνισε.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο η αξιολόγηση να χωριστεί σε δύο μέρη, εξαιτίας του ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι πρέπει να φτάσουμε σε Staff Level Agreement μέσα σε αυτή την εβδομάδα, ώστε να έχουμε ένα θετικό Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια συνολική συμφωνία. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται, σημειώνεται πρόοδος, κινούνται στην σωστή κατεύθυνση και είναι απολύτως εφικτό, και αυτό είναι που θέλει η Κομισιόν», είπε.

Είπε ότι «η Κομισιον ήταν και είναι πάντα υπέρ μιας ισχυρής Ελλάδας εντός μιας ενισχυμένης Ευρωζώνης αφιερωμένης στην ανάπτυξη», για να υπογραμμίσει ότι «ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να υπολογίζουμε στη λιτότητα γι’ αυτό». Τόνισε ότι πρέπει να είμαστε σοβαροί όσον αφορά στη δημοσιονομική πολιτική και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για να τονίσει ότι το να είμαστε σοβαροί στο να ενδυμανώμουμε την οικονομία είναι ένα πράγμα και άλλο πράγμα είναι η λιτότητα. «Και τώρα», τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί, «είναι ώρα οι Έλληνες πολίτες να έχουν κάποια ανταπόδοση». «Εφόσον οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τότε οι εταίροι της πρέπει επίσης να αναλάβουν τις δικές τους», τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε