Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Μουζάλας: “Σύντομα καλύτερη η ζωή των προσφύγων στα νησιά”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η κυβέρνηση δεν παραιτείται – και συνεχίζει την προσπάθεια, ώστε πολύ σύντομα και οι πρόσφυγες στα νησιά να έχουν καλές συνθήκες διαβίωσης, διαβεβαίωσε από την Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη.

Ο κ. Μουζάλας προσέθεσε, πως ο ίδιος και η κυβέρνηση αισθάνονται βαρύτατη την ευθύνη για τους περίπου 2000 ανθρώπους στα νησιά, για τους οποίους δεν κατάφερε να εξασφαλίσει καλές συνθήκες ξεχειμωνιάσματος, όπως εξασφάλισε στους 57.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην ενδοχώρα. Εξέφρασε δε, την ελπίδα, ότι πολύ γρήγορα, μέσω της σκληρής προσπάθειας που καταβάλλεται, θα βελτιωθούν και για κείνους οι συνθήκες της ζωής τους.

Μουζάλας: “Χρήματα δόθηκαν σε θεσμικές οργανώσεις και σε ΜΚΟ. Όσο και να φωνάξουμε, η δουλειά μας είναι να μείνουν εδώ, όσα παραπάνω χρήματα μπορούμε”

«Είμαστε ικανοποιημένοι από την προσπάθεια για το ξεχειμώνιασμα που έγινε στην ενδοχώρα, αφού μέσα σε επτά μήνες καταφέραμε να γίνουν 50.000 θέσεις φιλοξενίας, κάτι που δεν έγινε σε πιο προηγμένες χώρες. Και είμαι συντετριμμένος που δεν το καταφέραμε για αυτούς τους 2000 στα νησιά», είπε χαρακτηριστικά. «Πιστεύω όμως, ότι σε πολύ λίγο χρόνο θα βγω από την συντριβή και θα σας πω ότι κι εκεί τα καταφέραμε» ανέφερε.

Ο κ. Κατσώτης, επέρριψε σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση, και έθεσε ζητήματα για τις ΜΚΟ «που λυμαίνονται τεράστια ποσά που πήραν» με αιχμή το προσφυγικό ζήτημα. Σχετικά, ο κ. Μουζάλας είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πολλές δυνατότητες ελέγχου της χρηματοδότησης των ΜΚΟ – το απαιτεί μάλιστα και η ίδια από την ΕΕ:

«Χρήματα δόθηκαν σε θεσμικές οργανώσεις και σε ΜΚΟ. Όσο και να φωνάξουμε, η δουλειά μας είναι να μείνουν εδώ, όσα παραπάνω χρήματα μπορούμε. Δεν έχουμε πολλές δυνατότητες ελέγχου. Το απαιτούμε κι εμείς από την ΕΕ, αλλά αυτά είναι νομικές διαδικασίες και δεν αρκεί η βούλησή σου ή η κοινωνική διάθεση για να τις λύσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας. Ο ερωτών βουλευτής, κατήγγειλε ότι το Προσφυγικό αξιοποιήθηκε για την κερδοφορία κάποιων αετονύχηδων – διευκρινίζοντας πως δεν μιλά για την κυβέρνηση που δίνει απολογισμό, αλλά για τις ΜΚΟ. Ζήτησε δε, να μεταφερθούν άμεσα για λόγους ανθρωπιστικούς οι πρόσφυγες που ξεπαγιάζουν στα νησιά και εκείνοι που καταγράφηκαν για πολιτικό άσυλο.

«Φεύγουν εκείνοι που το δικαιούνται» απάντησε ο κ. Μουζάλας και ενημέρωσε ότι έχουν μεταφερθεί 4.000 άνθρωποι μέσα σε τρεις μήνες, ενώ τις τελευταίες 25 ημέρες μεταφέρθηκαν 800 άτομα από την Μυτιλήνη. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι η μεταφορά δεν μπορεί να γίνει με βάση την συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας. «Το επισπεύδουμε, το προσπαθούμε και αυτό μπορούν να σας το βεβαιώσουν και από τα νησιά» ανέφερε ο υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε