Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

«Μπάλα» στα γήπεδα παίζει η Χρυσή Αυγή

Πανό με εθνικιστικό μήνυμα σήκωσαν τα μέλη της Γαλάζιας Στρατιάς στις 24 Μαρτίου 2007
Πανό με εθνικιστικό μήνυμα σήκωσαν τα μέλη της Γαλάζιας Στρατιάς στις 24 Μαρτίου 2007, στον αγώνα Ελλάδας - Τουρκίας στο γήπεδο «Καραϊσκάκη». ΦΩΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεκάδες μέλη του εθνικιστικού συνδέσμου, καθοδηγητής του οποίου θεωρείται ο εκλεγείς με τη Χρυσή Αυγή Ηλίας Παναγιώταρος, ετοιμάζουν βαλίτσες για την Πολωνία, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ.

«Εξαγωγή» εθνικιστών οπαδών στην Πολωνία δρομολογεί η Γαλάζια Στρατιά, το παράρτημα της Χρυσής Αυγής που δρα και στρατολογεί νέους στα γήπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής», δεκάδες μέλη της ετοιμάζουν βαλίτσες για το EURO του καλοκαιριού, όπου αναμένεται να δώσουν το «παρών» με εθνικιστικά συνθήματα και χρήση συμβόλων μισαλλοδοξίας.

Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινή γνώμη αν οι Ελληνες εθνικιστές -κατά την προσφιλή τους συνήθεια- χαιρετήσουν ναζιστικά, βρισκόμενοι μόλις 230 χλμ. μακριά από τα κρεματόρια του Αουσβιτς…
Η επικείμενη «εκδρομή» έχει προξενήσει το διακριτικό ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ., μέλη της οποίας θα βρεθούν στους αγώνες της εθνικής μας ομάδας στο EURO 2012. Οι επιτελείς εκτιμούν πως τα μέλη της Γαλάζιας Στρατιάς θα κρατήσουν χαμηλό προφίλ εκτός γηπέδων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι προκλήσεις στις εξέδρες θα λείψουν.

Αλλωστε, αυτό ταιριάζει περισσότερο στο νέο προφίλ του βουλευτή -για μία μέρα- της Χρυσής Αυγής, Ηλία Παναγιώταρου, που θεωρείται ο καθοδηγητής του συνδέσμου. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τι θα συμβεί αν οι θερμόαιμοι εθνικόφρονες οπαδοί συναντήσουν τους ομοϊδεάτες τους από χώρες με μακρά παράδοση στο… άθλημα, όπως οι Πολωνοί, οι Τσέχοι και οι Γερμανοί.

Η Γαλάζια Στρατιά έχει συμπληρώσει περισσότερα από 10 χρόνια δράσης. Πρόκειται για τη γηπεδική εκδοχή της Χρυσής Αυγής. Η δράση της ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Στα «επιτεύγματά της» συγκαταλέγονται επεισόδια στο γήπεδο Καραϊσκάκη σε αγώνες της Εθνικής ομάδας, ενσταντανέ με ναζιστικούς χαιρετισμούς και σημαίες με φασιστικά σύμβολα που έκαναν τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ.

Παρά τις προσπάθειές της να φανεί ως ανεξάρτητος σύνδεσμος εθνικιστών φιλάθλων, η ίδια η «μήτρα» της Γαλάζιας Στρατιάς προδίδει τη σχέση της με την ακροδεξιά οργάνωση. Ο σύνδεσμος γεννήθηκε στο Παγκράτι, μέσα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, και για πολλά χρόνια όποιος επικοινωνούσε με την «κεντρική διοίκηση» στην οδό Πρόκλου ερχόταν «αυτόματα» σε επαφή και με τους ακροδεξιούς φιλάθλους που τον καλωσόριζαν στις τάξεις τους. Εκτοτε, συχνά οι προκηρύξεις των δύο οργανώσεων ήταν κοινές με συνθήματα κατά των «βαρβάρων»…

Αφορμή για την ίδρυση της Γαλάζιας Στρατιάς ήταν, όπως έχουν ομολογήσει τα μέλη της, οι αγώνες μεταξύ των εθνικών ομάδων της Ελλάδας και της Αλβανίας που έγιναν το 2000. Τότε, κάποιοι θερμόαιμοι Αλβανοί οπαδοί έκαψαν ελληνικές σημαίες στις κερκίδες. Αυτό «άναψε τα αίματα» των Ελλήνων εθνικιστών. Συγκροτήθηκαν σε σύνδεσμο φιλάθλων εθνικών ομάδων και… ανέλαβαν την παρουσία του ακροδεξιού χώρου εντός και εκτός γηπέδου.
Πρόεδρος της Γαλάζιας Στρατιάς ανέλαβε ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος δήλωνε ανοιχτά πως είναι μέλος της Χρυσής Αυγής, αλλά αρνιόταν ότι ο σύλλογός του αποτελούσε παρακλάδι της οργάνωσης.

Κατά τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής, τα μέλη της Γαλάζιας Στρατιάς ξεκίνησαν να οργανώνουν επιθέσεις γύρω από τα γραφεία της οργάνωσης στο Παγκράτι για να… κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Θύματά τους νεαροί με αμφίεση που δεν ταίριαζε στα γούστα των σκίνχεντ και, βέβαια, μετανάστες. Αρκετές ήταν οι επιθέσεις που καταγράφηκαν τότε, πολύ περισσότερες όμως αποσιωπήθηκαν από φόβο.

Λίγο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2001, μέλη της Γαλάζιας Στρατιάς έκαναν πορεία στα τότε γραφεία της ΕΠΟ στη Συγγρού και έκαψαν την τουρκική σημαία, εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία τους στο ενδεχόμενο συνδιοργάνωσης του EURO 2008 με την Τουρκία.

Στρατολογήσεις, συνθήματα μίσους και ξυλοδαρμοί φιλάθλων

Το 2004, η κατάκτηση του EURO από την εθνική μας ομάδα στην Πορτογαλία δημιούργησε κύματα ενθουσιασμού σε όλους τους Ελληνες. Στο περιθώριο των πανηγυρισμών, το αβγό του φιδιού επωάστηκε. Ηταν η κατάλληλη συγκυρία για τη Γαλάζια Στρατιά ώστε να αποκτήσει νέα μέλη. Μέσα στα γήπεδα, άρχισε να στρατολογεί νεαρούς, οι οποίοι ένιωθαν περήφανοι για την ένταξή τους σε μια συλλογικότητα που υποτίθεται ότι υποστήριζε τα ελληνικά ιδανικά.
Σύντομα, η νέα… στρατιά ήταν έτοιμη για τις δικές της μάχες. Τον Μάρτη του 2007, παραμονή της εθνικής γιορτής, στον αγώνα Ελλάδας – Τουρκίας στο γήπεδο «Καραϊσκάκη», στον οποίο η Εθνική μας υπέστη ταπεινωτική ήττα (1-4), ο ναζιστικός χαιρετισμός μελών του γηπεδικού βραχίονα της Χρυσής Αυγής έκανε τον γύρο του κόσμου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, ακόμη και όταν οι νεοφασίστες άρχισαν να δέρνουν τους διαφωνούντες, κανένας δεν τους σταμάτησε, ενώ τα συνθήματα μίσους καλά κρατούσαν. Αλλωστε, η δυναμική παρουσία του ακροδεξιού χώρου στο «Γ. Καραϊσκάκης» είχε οργανωθεί από το Διαδίκτυο…

Εκτοτε, η Γαλάζια Στρατιά δίνει ανελλιπώς το «παρών» στα γήπεδα που αγωνίζεται το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Οπως στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική, όπου αυτόπτες μάρτυρες τους είδαν να… στρατοπεδεύουν με σκηνές σε κεντρική πλατεία της πόλης στην οποία έπαιζε η Εθνική μας! Και, παρά το γεγονός ότι τα μέλη της βρίσκονται συχνά μπλεγμένα σε φασαρίες, οι εκπρόσωποι της οργάνωσης υποστηρίζουν ότι απλώς «απαντούν» στις προκλήσεις των άλλων…

Χαμηλό προφίλ -και- λόγω των εκλογών

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα η στρατηγική της Γαλάζιας Στρατιάς έχει αλλάξει προς το ηπιότερο, πόσω μάλλον από τη στιγμή που η Χρυσή Αυγή εξελέγη στη Βουλή και θα είναι εκ νέου υποψήφια στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, δηλαδή στην «καρδιά» του EURO.

Τα μέλη του συνδέσμου δεν επιθυμούν πλέον να προπαγανδίζουν δημόσια τις αντιλήψεις τους τραβώντας την προσοχή. Αντίθετα, χρησιμοποιούν ένα πολύ μικρό πυρήνα ατόμων που αναλαμβάνουν να κάνουν γνωριμίες στις εξέδρες και να στρατολογούν από εκεί νέα μέλη, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αλλωστε είναι προφανές ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής δεν θα ήθελε να «χρεωθεί» τυχόν επιθέσεις της Γαλάζιας Στρατιάς.

Να σημειωθεί ότι ο εθνικιστικός σύνδεσμος αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για… μπίζνες. Πολλά από τα μέλη του έχουν θεαθεί στο παρελθόν να φορούν t-shirts γνωστής εταιρείας γερμανικών συμφερόντων, τα οποία αποτελούν «φετίχ» των νεοναζί διεθνώς. Αντιπρόσωπος των συγκεκριμένων ρούχων στην Ελλάδα είναι ο ιδρυτής της Γαλάζιας Στρατιάς και εκλεγείς την 6η Μαΐου Ηλίας Παναγιώταρος…

Κατά τη διάρκεια των ετών, τα μέλη της Γαλάζιας Στρατιάς έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με εθνικιστές… άλλων χωρών καθώς και τις ομάδες τους. Στην Κύπρο, φίλους βρίσκουν στο «αδελφό» ΕΛΑΜ (Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο), που πανηγύριζε πρόσφατα για την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, καθώς και -εν μέρει- στις κερκίδες του ΑΠΟΕΛ, αν και οι οπαδοί του δεν είναι θιασώτες της βίας. Επίσης, μεγάλη είναι η αγάπη των μελών της Γαλάζιας Στρατιάς για την ιταλική Λάτσιο, ομάδα την οποία ίδρυσε ο Μουσολίνι. Ο Παναγιώταρος έχει, κατά δήλωσή του, βρεθεί σε πολλούς αγώνες της για να την υποστηρίξει.

ΠΗΓΗ: “Εθνος της Κυριακης”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μιχαλολιάκος: «Σταματήστε την παραμύθα, δεν πλάκωσε κανέναν το άρμα στο Πολυτεχνείο» (VIDEO)

Η Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή – φωτο – video

Νέα στοιχεία για τους 21 βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Εύβοια:”Η επανάσταση ξεκίνησε” λέει βουλευτής της Χρυσής Αυγής -Δείτε βίντεο!…

Χρυσή Αυγή για το “εγέρθητι!”: “Θα μάθετε επιτέλους να πειθαρχείτε”- ΒΙΝΤΕΟ

ΠΓΔΜ: Δεν πρέπει να συμμετάσχει στην ελληνική κυβέρνηση η Χρυσή Αυγή

Θα παραιτήσει τους βουλευτές του και θα ορίσει τους εκλεκτούς του;

635 ψήφους πήρε η Χρυσή Αυγή στα μαρτυρικά Καλάβρυτα και 335 ψήφους στο Δίστομο

Εδιωξαν όποιον δημοσιογράφο δεν “βάρεσε προσοχή” στον Μιχαλολιάκο (VIDEO)

Αιτωλοακαρνανία: Μια ανάσα από τη βουλή, ο… σωσίας του Καραϊσκάκη!

Πελοπόννησος: Εκεί που η Χρυσή Αυγή, συγκέντρωσε τα υψηλότερα ποσοστά της!

Άνδρος: Το ρεκόρ της Χρυσής Αυγής – Πρωτιά με 20%!

Σαντορίνη:Πάνω από 10% η Χρυσή Αυγή -Τρίτο κόμμα στην Οία!

Διάγγελμα μίσους από τον ΓΓ της Χρυσής Αυγής

«Οι νεοναζιστές μπαίνουν στη Βουλή» – Πως είδε ο διεθνής Τύπος το αποτέλεσμα των εκλογώ

Θεσσαλονίκη: Πανηγυρισμοί από μέλη της Χρυσής Αυγής – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε