Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Μπίκας και Φλωράτος κατέθεσαν στην προανακριτική για την λίστα Λαγκάρντ

Μπίκας και Φλωράτος κατέθεσαν στην προανακριτική για την λίστα Λαγκάρντ

Να μην εμπλακεί στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ συμφώνησε με τον γάλλο ομόλογό του ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Κωνσταντίνος Μπίκας. Ετσι φέρεται να κατέθεσε σήμερα στην Προανακριτική της Βουλής. Απλά, όπως είπε, ενημέρωσε τον Γιώργο Παπακωνσταντινου.

Με την κατάθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, Κωνσταντίνου Μπίκα συνεχίζεται η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής για την λίστα Λαγκάρντ.

Ο κ. Μπίκας, ο οποίος είναι εκείνος που είχε ενημερώσει αρχικά τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ, φέρεται να κατέθεσε πως έμαθε για την ύπαρξη της λίστας από δημοσίευμα εφημερίδας της Ζυρίχης.

Επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογο του, τον αρχηγό δηλ. της μυστικής υπηρεσίας της Γαλλίας, ο οποίος του είπε πως: “Εμείς δεν θα εμπλακούμε. Να ενημερώσουμε τα υπουργεία Οικονομικών των δύο χωρών να χειριστούν το θέμα οι υπουργοί. Έτσι, όπως φέρεται να κατέθεσε, στη συνέχεια (άνοιξη του 2010) ενημέρωσε σχετικά τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.”

Ο πρώην Επικεφαλής της ΕΥΠ φέρεται να κατέθεσε με κατηγορηματικό τρόπο πως ποτέ δεν πήρε στα χέρια του το αρχείο, τονίζοντας πως η λίστα δεν πέρασε από την ΕΥΠ, καθώς δόθηκε απευθείας από το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών στις αντίστοιχες ελληνικές υπηρεσίες.

Στην έναρξη της συνεδρίασης επικράτησε ένταση, όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης κατηγόρησε τον Κ. Μπίκα πως δεν έκανε καλά τη δουλειά του.

Επίσης στην αρχή της συνεδρίασης η Ζωή Κωνσταντοπούλου αντέδρασε για δημοσιεύμετα σε blogs…, διάβασε την ανακοίνωση που εξέδωσε και κατήγγειλε τους βουλευτές της Ν.Δ. για τη στάση τους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκης, μετά το χθεσινό επεισόδιο με τις διαμαρτυρίες βουλευτών για το γεγονός ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε ερωτήσεις στον Πρέσβη Χαλαστάνη για περίπου 2 ώρες, ανακοίνωσε πως πλέον οι βουλευτές δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το 20λεπτο.

Ο κ. Φλωράτος φέρεται να είπε ότι στην αρχική του κατάθεση στη Δικαιοσύνη, από λάθος ανέφερε ότι ο πρέσβης Ηλίας Κλης ήταν το πρώτο πρόσωπο, που παρέλαβε το «στικάκι» από τις γαλλικές αρχές.

Φέρεται να εξήγησε ότι μπέρδεψε τα ονόματα των πρεσβευτών και εννοούσε τον κ. Χαλαστάνη, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Όταν είδα τα δημοσιεύματα με την κατάθεσή μου, στην οποία ενέπλεκα τον κ. Κλη, επικοινώνησα με το συνάδελφο μου, κ. Σκαρμέα, με τον οποίο μαζί είχαμε μεταβεί στις 21/12/2012 στο Παρίσι για να παραλάβουμε την πρωτότυπη “λίστα Λαγκάρντ” από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Σκαρμέας μού επισήμανε το λάθος που είχα κάνει με το όνομα του κ. Κλη και μου τόνισε ότι στο έγγραφο παράδοσης αναφέρεται το όνομα του κ. Κώστα Χαλαστάνη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Προανακριτική Επιτροπή προσανατολίζεται στο να ζητήσει το έγγραφο παράδοσης από τις γαλλικές αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρέσβης στη Γαλλία: “Εγώ πήρα το φάκελο, εγώ τον έστειλα στον Παπακωνσταντίνου” – “Δεν ήξερα τι είχε μέσα, το έμαθα όταν έγινε γνωστή η υπόθεση”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε