Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ: “Ο Τσίπρας δεν θέλει να κυβερνήσει και ετοιμάζεται για νέες εκλογές” – Τσίπρας: “Θέλω αλλά δεν μου βγαίνουν τα κουκιά”

Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ: “Ο Τσίπρας δεν θέλει να κυβερνήσει και ετοιμάζεται για νέες εκλογές” – Τσίπρας: “Θέλω αλλά δεν μου βγαίνουν τα κουκιά”

– Το απόγευμα οι συναντήσεις με Σαμαρά, Βενιζέλο και Καμμένο
– Σαμαράς προς Τσίπρα: Σύνελθε και πες ξεκάθαρα ότι θέλεις την Ελλάδα εκτός ευρώ
– Μετριοπαθής στάση από Βενιζέλο αλλά τα στελέχη του κατηγορούν τον Τσίπρα για παιχνίδια
– Την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα στηρίζει και ο Μίκης Θεοδωράκης

Με τη χώρα ακυβέρνητη, τα κόμματα φαίνεται πως εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται το κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκεται η χώρα και συνεχίζουν να ασχολούνται με τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα που θα τους εξασφαλίσουν περισσότερες ψήφους στις επόμενες εκλογές.

Με τη σκληρή του απάντηση ο Σαμαράς προς τον Αλέξη Τσίπρα και τη σφοδρή του επίθεση προσπαθεί να δημιουργήσει το αντίπαλο δέος της Νέας Δημοκρατίας στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα και να παραγκωνίσει με αυτό τον τρόπο το ΠΑΣΟΚ. Έτσι με τα λόγια του ο κ. Σαμαράς θέλει να δείξει ότι υπάρχει η Νέα Δημοκρατία και καλύπτει το χώρο της κεντροδεξιάς και στην αντίπερα όχθη υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ και έτσι μπαίνει στην άκρη για τα καλά το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ.Σαμαράς κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ότι κάνει το παν για να μην σχηματισθεί κυβέρνηση και ότι δεν έχει διάθεση να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδας. “Αυτά που προτείνει”, είπε, “μεταξύ των οποίων ο λογιστικός έλεγχος του χρέους, οδηγούν σε έξοδο από το ευρώ”.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κρατήσει τις γέφυρες ανοιχτές και για αυτό πολλοί δεν αποκλείουν να πει ναι στον κ. Τσίπρα στο ραντεβού της Τετάρτης για τη συγκρότηση κυβέρνησης με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα. Ωστόσο, με γνωστή τη θέση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση και έτσι θα καταθέσει την Τετάρτη το βράδυ την εντολή διερεύνησης. Με αυτό τον τρόπο ο κ. Βενιζέλος θέλει να χρεώσει στον κ. Τσίπρα την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης προκειμένου να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα εξουσίας.

Μάλιστα, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να περιμένει τη συνάντησή τους την Τετάρτη και σαν να τον προειδοποίησε ότι θα είναι πολύ ουσιαστική, ενώ άφησε αιχμές εναντίον του λέγοντας πως η σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση δεν γίνεται μέσα στην Ελλάδα μεταξύ των κομμάτων με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές, αλλά έξω με τους εταίρους, με τους δανειστές, με τις αγορές, με τους κερδοσκόπους, με τις πιέσεις, με τα συμφέροντα, με τις απειλές. Σημείωσε δε με νόημα πως “οποιοι θέλουν να διαπραγματευτούν και να διαπραγματευτούν σκληρά προς όφελος της πατρίδας, πρέπει να κρατήσουν την όρεξή τους για εκεί, για το γήπεδο, όχι για εδώ, για τον εσωτερικό διάλογο των κομματικών σκοπιμοτήτων”.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας γνωρίζει εκ των προτέρων πως οι έδρες δεν φτάνουν. Κοινώς τα κουκιά δεν του βγαίνουν για να σχηματίσει κυβέρνηση. Έτσι ενισχύει ακόμα περισσότερο το αντιμνημονιακό του προφίλ και προσπαθεί μέσω των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων να αποκτήσει συνεργασίες, που στις επόμενες εκλογές τον Ιούνιο θα του εξασφαλίσουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό και ίσως και την πρωτιά. Πάντως, αυτή την ώρα δεν φαίνεται να επιθυμεί να διαχειριστεί την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης.

ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΚΑΙ Η ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η κα Παπαρήγα από το τηλέφωνο δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει λόγος συνάντησης άρα και λένε όχι σε ένα ενδεχόμενο συνεργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ Α. ΤΣΙΠΡΑ

ΑΛΕΞΗ ΣΕ ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μια έμμεση απάντηση σε όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας την ώρα που παραλάμβανε την διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Κ.Παπούλια έδωσε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.
Ενώ ο κ.Τσίπρας είπε ότι θα είχε περισσότερες πιθανότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν είχαμε έναν διαφορετικό εκλογικό νόμο ή έπαιρνε περισσότερες ψήφους, η προτροπή του κ.Κουβέλη ήταν σαφής: Σε στηρίζω. Μπορείς να κάνεις κυβέρνηση.

Η συνάντησή τους κράτησε 45 λεπτά. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δήλωσε ότι είπε στον Αλέξη Τσίπρα, ότι έχει τη δυνατότητα, αρκεί, να το θέλει, να προχωρήσει σε κυβέρνηση αριστεράς με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και με ευρύτερη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση. Σημειώνεται ότι ο Φώτης Κουβέλης κάνει λόγο για στήριξη της ΔΗΜΑΡ σε αριστερή κυβέρνηση και όχι για συμμετοχή του κόμματός του στην κυβέρνηση.

Σημείωσε ότι κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να διαχειριστεί την διερευνητική εντολή στο όνομα της κοινωνίας, που ζητάει λύση και επανέλαβε την θέση της ΔΗΜΑΡ για συγκρότηση κυβέρνησης που θα έχει ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση και θα ενσωματώνει το σαφές μήνυμα των εκλογών, ότι η κοινωνία και η χώρα δεν μπορούν να πορευθούν με την πολιτική που καταδικάστηκε από τους πολίτες.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε τη θέση του για απαγκίστρωση από το Μνημόνιο και παραμονή της χώρας στο ευρώ, αξιοποιώντας και το ευνοϊκότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο που διαμορφώνεται και πρόσθεσε ότι το κόμμα του, με τη θέση αυτή συμβάλλει ώστε να υπάρξει κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές.

Στις 17.30 ο κ.Τσίπρας είδε τους Οικολόγους Πράσινους

Η επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων, Ιωάννα Κοντούλη δήλωσε ότι ζητάει εξειδικευμένες προτάσεις και όχι μόνο όχι για να επιτευχθεί μετεκλογικη συνεργασία. Όπως τόνισε η κα Κοντούλη δεν μπορούμε να κρυβόμαστε μόνο πίσω από ένα πλαίσιο που να λέει μόνο αντιμνημόνιο, καθώς όπως σημειώνει έχουν οι Οικολόγοι τον δικό τους οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση.

Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν την κουλτούρα του διαλόγου και “περιμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να εξειδικεύσει τις προτάσεις για την έξοδο από την κρίση και τη σωτηρία της χώρας.

Ανοιχτή σε συνεργασίες με την κεντροαριστερά η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη μετά τη συνάντησή της δήλωσε ότι η πολιτική του μνημονίου μπορεί και πρέπει να ανατραπεί. Μάλιστα, η κα Κατσέλη τόνισε πως είναι υπέρ της ανασύνταξης του προοδευτικού χώρου και θέλει να συνεργαστεί με όλες τις δυνάμεις της.

Ζήτησε δήλωση μετάνοιας – Έθεσε άξονες για τον διάλογο

Ξεκάθαρος για το θέμα των συνεργασιών εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην δήλωσή του από την Βουλή μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου έλαβε και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο κ.Τσίπρας είπε ότι μοναδική περίπτωση να συνεργασθούν Σαμαράς και Βενιζέλος μαζί του είναι: “Αν έχουν μετανοιώσει για τις καταστροφικές τους επιλογές, να στείλουν μέχρι αύριο επιστολή στην ΕΕ ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους για πιστή εφαρμογή του «βάρβαρου» -όπως το χαρακτήρισε- προγράμματος του δευτερου μνημονίου.”

“Η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά άκυρο το μνημόνιο και τις εγγυητικές επιστολές των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου”, τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και παρουσίασε πέντε άξονες συζήτησης για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Οι άξονες διαλόγου, όπως τους παρουσίασε ο κ. Τσίπρας έχουν ως εξής:

– Αμεση ακύρωση εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και ειδικότερα περικοπών μισθών –συνταξεων

– Ακύρωση νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα (μετενέργεια)

– Προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα (αλλαγή εκλογικού νόμου, καθιέρωση απλής αναλογικής, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών)

– Δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα. Ζήτησε να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η έκθεση της ΒlackRock

– Δημιουργία διεθνούς επιτροπής λογιστικού έλεγχου για να διερευνηθεί το επαχθές του ελληνικού χρέους

Με αυτούς τους άξονες προσερχόμαστε σε συζήτηση ουσιαστική και ειλικρινή, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και κλείνοντας ξεκαθάρισε:

«Εμάς δεν μας αφήνει αδιάφορους το αν θα κυβερνηθεί η χώρα, πρωτίστως όμως μας απασχολεί προς ποια κατεύθυνση θα κυβερνηθεί η χώρα, αν θα σεβαστούμε την λαϊκή ετυμηγορία».

Αύριο Τετάρτη ο κ.Τσίπρας θα δει:

– Στις 5 το απόγευμα τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.
– Στις 6 το απόγευμα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο.
– Στις 7 το απόγευμα τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντ. Σαμαρά.

Διαβάστε επίσης:

A.Τσίπρας:Να κάνουν δήλωση μετάνοιας Σαμαράς και Βενιζέλος – Κουβέλης σε Τσίπρα:”Αλέξη σε στηρίζω, μπορείς να κάνεις κυβέρνηση”

Σενάριο κυβέρνησης της Αριστεράς με την ανοχή ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Στρατούλης:”Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει τις καταθέσεις των πολιτών”

Τα πάνω – κάτω θα φέρει η απογραφή στις επόμενες εκλογές – Έδρες πάνε κι ερχονται!

Λαφαζανης:Δεν θέλουμε μια απλή ψήφο ανοχής από ΠΑΣΟΚ – ΝΔ

Κατσέλη:”Ο κ.Τσίπρας έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Είμαστε στην διάθεσή του”

ΣΕΒ: Ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι μπορεί

Η εντολή στον Α. Τσίπρα – Άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ σε όσους δεν μπήκαν στη Βουλή με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές

Βενιζέλος:Ποιούς θα προτείνει για την θέση του πρωθυπουργού

Α.Τσίπρας: «Θα ζητήσω μορατόριουμ για το χρέος»

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε