Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

ΝΔ – Μεϊμαράκης: Δεν θα κατέβω για Πρόεδρος εκτός και αν…

ΝΔ – Μεϊμαράκης: Δεν θα κατέβω για Πρόεδρος εκτός και αν…

– Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μίλησε με δημοσιογράφους και μεταξύ άλλων είπε ότι πλέον είναι υπηρεσιακός Πρόεδρος της ΝΔ
– Για την υποψηφιότητά του: “Προς το παρόν κλίνω στο «όχι» γιατί είναι γνωστό ότι διαφωνώ με αυτή τη διαδικασία. Το πιθανότερο είναι να μην είμαι
– Δεν έχω μιλήσει ακόμα ούτε με Καραμανλή ούτε με Σαμαρά, είπε ακόμα
– Ανοικτό από Βορίδη να είναι υποψήφιος – Επίσημα το ανακοίνωσε ο Πέτρος Τατούλης

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας με δημοσιογράφους ανέφερε ότι από σήμερα, με βάση το καταστατικό, αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρόεδρος του κόμματος και θα ασκεί τα στοιχειώδη καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Είπε όμως και κάτι άλλο:

Για το ενδεχόμενο δικής του υποψηφιότητας απάντησε ότι, το πιθανότερο είναι να μην θέσει υποψηφιότητα καθώς, όπως εξήγησε, διαφωνεί με τη διαδικασία.

“Προς το παρόν κλίνω στο «όχι» γιατί είναι γνωστό ότι διαφωνώ με αυτή τη διαδικασία. Το πιθανότερο είναι να μην είμαι. Εκτός και αν δεν υπάρχει κανείς υποψήφιος”, δήλωσε συγκεκριμένα και υπενθύμισε τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν όταν σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε μιλήσει για αλλαγή της διαδικασίας εκλογής του προέδρου.

Τόνισε επιπλέον, ότι, δεν υπάρχει τρόπος αλλαγής του καταστατικού, ενώ σημείωσε πως πλέον στον κόμμα αναλαμβάνει τα πάντα η ΚΕΦΕ (Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή).

Ο ίδιος, διευκρίνισε ότι, ως υπηρεσιακός δεν έχει δικαίωμα να συγκαλέσει τα όργανα και πως η όποια κουβέντα για τα αίτια της εκλογικής ήττας θα γίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου.

Όσο για την κριτική που δέχεται είπε ότι θα απαντήσει και σημείωσε: “Η κεντροδεξιά πάντα είχε γραμμή συνεννόησης και μετριοπάθειας και ψήφιζε πάντα σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον”.

Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι δεν έχει μιλήσει για αυτό το θέμα με τους πρώην πρωθυπουργούς και πρώην προέδρους του κόμματος Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Στη σχετική ανακοίνωση από τη Νέα Δημοκρατία αναφέρεται ότι η απόφαση ελήφθη μετά από συνάντηση του Β. Μεϊμαράκη με τον Α. Παπαμιμίκο:

Μετά από συνεργασία που είχαν χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν από σήμερα οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό.

Μάχη για τα πρόσωπα και ενστάσεις για τη διαδικασία

Κάπως έτσι οι διαδικασίες άνοιξαν, όμως η ανακοίνωση δεν απαντά σε βασικά ερωτήματα για τις επόμενες κινήσεις μέχρι την εκλογή του νέου προέδρου. Ποια θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί; Τι θα γίνει με το συνέδριο του κόμματος;
Ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί την “παράδοση” που τη θέλει σχεδόν πάντα μετά από μια ήττα στις εκλογές να ακολουθεί αλλάζει αρχηγό. Πως θα γίνει ωστόσο αυτή η εκλογή παραμένει προς το παρόν μυστήριο.

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν επιθυμούν τη συμμετοχή της βάσης στην εκλογική διαδικασία, όπως είχε γίνει στην περίπτωση που έφερε στην αρχηγία τον Α. Σαμαρά.
Οι ίδιοι κύκλοι προτείνουν την εκλογή του νέου προέδρου από την Κ.Ο. του κόμματος, ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις με πολλούς βουλευτές να ισχυρίζονται ότι με τον τρόπο αυτό δεν υπάρχει ανανέωση αλλά μια ακόμη διαμάχη μεταξύ των παραδοσιακών τζακιών της Νέας Δημοκρατίας και ανάδειξη ενός ακόμη εκλεκτού που δεν θα έχει επαφή με την κοινωνία και έτσι θα ανοίξει για το κόμμα ακόμη μια περίοδος εσωστρέφειας.

Η αναφορά σε εκλογή προέδρου της Νέας Δημοκρατίας το ταχύτερο δυνατό κάνει πολλούς να θεωρούν ότι επιχειρείται ανάδειξη του νέου προέδρου από την Κ.Ο. και όχι όπως προβλέπεται από το καταστατικό με την συμμετοχή της βάσης.
Ο ίδιος ο πρόεδρος πάντως θεωρείται θεματοφύλακας του καταστατικού του κόμματος και έτσι η παράκαμψή του θεωρείται απίθανη καθώς η επαναφορά παλιότερου τρόπου εκλογής θα συνδεθεί με πισωγύρισμα.

Κάπως έτσι όλα δείχνουν ότι πάμε σε εκλογή απ’ τη βάση με το κόμμα να ανοίγει τους εκλογικούς του καταλόγους ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και πάλι τη διαδικασία με την πληρωμή 3 ευρώ για την εγγραφή στους καταλόγους και το δικαίωμα ψήφου σε νέα μέλη.

Τα ονόματα που “παίζουν”

Εκτός του Β. Μεϊμαράκη που κατά πολλούς παρά την ήττα είναι ο βασικός διεκδικητής ακούγονται και τα ονόματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του Μ. Βορίδη. Ήδη ο Πέτρος Τατούλης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού Mega ήδη στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη έχουν αναλάβει κινήσεις και δεν αποκλείεται μέσα στην ημέρα να υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.

Κάποιοι βλέπουν ήδη συμμαχίες, θυμίζοντας την κοινή στάση Βορίδη – Γεωργιάδη αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, ενώ ερωτηματικό μπαίνει πλάι στο όνομα του Νίκου Δένδια που κατά πολλούς δεν θα είναι τελικά υποψήφιος και έτσι μπαίνει και ένα ερωτηματικό για το ποια υποψηφιότητα θα στηρίξει.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε