Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

ΝΔ για ΕΣΡ: Αποσύρετε το νόμο Παππά και συζητάμε…

ΝΔ για ΕΣΡ: Αποσύρετε το νόμο Παππά και συζητάμε…

«Η ΝΔ θα δείξει διάθεση συζήτησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, μόνον εφόσον η κυβέρνηση αποσύρει τον νόμο Παππά» ανέφεραν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ναυαγεί το πνεύμα συναίνεσης για συγκρότηση την επόμενη εβδομάδα του ΕΣΡ από την Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής, μετά την ενημέρωση που έκανε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και «έδειξε» ότι θα πάμε σε μια συνεδρίαση όπου στο τέλος θα υπάρξει ψηφοφορία και πως υπάρχουν σχετικές διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ προς αυτό το σκοπό.

Κύκλοι της ΝΔ πριν λίγο, «ξεκαθάρισαν για να μην υπάρχουν παρανοήσεις», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν πως «η ΝΔ έχει δηλώσει πως θα προσέλθει μόνο και εφόσον η κυβέρνηση πάρει πίσω το νόμο Παππά» για την αδειοδότηση των 4 καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας. «Μόνο και τότε έχουμε διάθεση να προσέλθουν σε αυτή τη συζήτηση» υπογράμμισαν.

Σε ερώτηση εάν αυτό σημαίνει ότι δεν προσέλθουν τα μέλη της ΝΔ στην ΔτΠ την ερχόμενη εβδομάδα, διευκρινίστηκε ότι το «προσέλθουμε» έχει να κάνει με την ουσία της συζήτησης και όχι την συνεδρίαση. Σε άλλη ερώτηση, εάν η θέση αυτή της ΝΔ θα ισχύσει και σε περίπτωση που το ΣτΕ αποφασίσει ότι ο νόμος Παππάς και η διαδικασία δεν ήταν αντισυνταγματικές, οι ίδιοι κύκλοι δήλωσαν πως «σας λέμε για να μην υπάρξουν παρανοήσεις τη θέση που έχει η ΝΔ σήμερα. Θέση που έχει επανειλημμένα διατυπωθεί και ισχύει έως τώρα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τσιάρας ήταν παρών στη σημερινή ΔτΠ όταν τέθηκε το θέμα -και όπως έλεγαν- αυτή την θέση την διατύπωσε και στην σύσκεψη.

Οργισμένη αντίδραση από Παππά

Με ανακοίνωσή του ο υπουργός Επικρατείας κάνει λόγο για «απροκάλυπτη στάση της ΝΔ στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ» και τονίζει: «Η στάση της ΝΔ είναι αδιανόητη και εξόφθαλμα αντιθεσμική. Δηλώνουν ότι θα μπλοκάρουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Καλύτερο δώρο από την αξιωματική αντιπολίτευση δε μπορούν να περιμένουν οι διαπλεκόμενοι και το καθεστώς της ασυδοσίας. Η ΝΔ οφείλει σήμερα, τώρα να ανακαλέσει και να προσέλθει με καλή πίστη στη διάσκεψη των προέδρων για να συγκροτηθεί ΕΣΡ».

Νωρίτερα πάντως, ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι αρχίζει νέος γύρος για την προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ την ερχόμενη Τετάρτη στην Διάσκεψη των Προέδρων.

Το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για τις 4 πανελλήνιες άδειες έχει πραγματοποιηθεί και οι δικαστικές προσφυγές στο ΣτΕ είναι στο τελικό τους στάδιο εκδίκασης, η κυβερνητική πλειοψηφία εκτιμά πως μπορεί να διευκολύνουν στην εξεύρεση των 4/5 που απαιτείται για την συγκρότηση του ΕΣΡ.

O Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μετά την σημερινή ΔτΠ σε ενημέρωση κοινοβουλευτικών συντακτών ανέφερε πως έχουν επανεργοποιηθεί οι συνεννοήσεις μεταξύ των πλευρών του Πρωθυπουργού Αλέκη Τσίπρα και του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και ευελπιστεί την ερχόμενη Τετάρτη να υπάρξει μια αποφασιστική συνεδρίαση που θα κλείσει την εκκρεμότητα με μια «επιτυχή» ψηφοφορία.

Ο κ. Νίκος Βούτσης σημείωσε πως το έργο του ΕΣΡ είναι ο έλεγχος και η εποπτεία λειτουργίας των νέων καναλιών καθώς και έργο του αποτελεί να προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις των περιφερειακών και ραδιοφωνικών σταθμών. Σημείωσε δε, πως για το σκοπό αυτό το ΕΣΡ θα ενισχυθεί με τα απαραίτητα μέσα κατά το γαλλικό πρότυπο.

Σε ότι αφορά τη σύνθεση των μελών του ΕΣΡ και εάν αυτή θα είναι η ίδια που είχε προταθεί την τελευταία άκαρπη συνεδρίαση, ο κ. Νίκος Βούτσης το άφησε «ανοικτό» λέγοντας πως από τότε έχει περάσει αρκετό διάστημα και κάποιοι εκ των προτεινομένων μπορεί πλέον να μην ενδιαφέρονται ή να μην θέλουν είναι διαθέσιμοι…

Η ενημέρωση πάντως των κοινοβουλευτικών συντακτών διεκόπη λίγο πρόωρα καθώς ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε ένα επείγον τηλεφώνημα που έπρεπε να απαντήσει, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήταν από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε