Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

NYT: Κόντρες και… βυζαντινές δολοπλοκίες στο ΔΝΤ για την Ελλάδα!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Για εσωτερική… μουρμούρα στο ΔΝΤ, με “άρωμα” μηχανορραφιών του Βυζαντίου, κάνει λόγο δημοσίευμα των New York Times
– Αφορμή μία έκθεση 86 σελίδων από το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του Ταμείου
– Αφορά στις… πρακτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με το ελληνικό χρέος
– Ωμή κριτική για το ότι δεν… πήραν στα σοβαρά το συγκεκριμένο ζήτημα
– Υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου ζήτησαν κάποια σημεία να μην δημοσιευθούν!
– Ο ρόλος του Πολ Τόμσεν που αρχικά είπε… δεν εμπλέκομαι

“Το ΔΝΤ έχει επικριθεί όλα αυτά τα χρόνια για τις βυζαντινού τύπου ίντριγκες στο εσωτερικό του, όπου οι επικεφαλής φρουρούν με ζήλο τα… “χωράφια” τους, κάτι που είναι επιζήμιο στους ευρύτερους στόχους του Ταμείου”, αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα.

Οι NYT αναφέρουν ως αιτία αυτής της κατάστασης μία έκθεση 86 σελίδων από το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του Ταμείου, στην οποία γίνεται λόγος για τον τρόπο διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους από το ΔΝΤ.

“Η έκθεση ήταν ασυνήθιστα ωμή στην κριτική της για το πώς το ΔΝΤ χειρίστηκε τα προβλήματα του χρέους στην περίπτωση της Ελλάδας. Στελέχη του Ταμείου φοβήθηκαν τους ομολόγους τους στην Ευρώπη, παρέβλεψαν τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια και δεν έκαναν αρκετά για να πείσουν για την αναδιάρθρωση του χρέους”, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Η οργή και η παρέμβαση υψηλόβαθμων στελεχών του Ταμείου ήρθε όταν πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης ορισμένοι αξιωματούχοι του ζήτησαν να αφαιρεθούν κάποια τμήματά της, στα οποία ανέφερε πως το ΔΝΤ δεν έδωσε έγγραφα που ζητήθηκαν από τους αξιολογητές.

Η αιτία της “τριβής”

Η περιγραφή αυτή δόθηκε από στελέχη που εμπλέκονταν στην διαδικασία, ωστόσο δεν είχαν την εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημοσίως. “Παρά το ότι η μονάδα διαθέτει αυτονομία, όσοι εργάστηκαν σε αυτή σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσαν  να προκαλέσουν προβλήματα. Ωστόσο η έκθεση σχετικά με την ποιότητα των συμβούλων του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη είναι σίγουρο πως “άγγιξε” ένα ευαίσθητο σημείο”, αναφέρεται ακόμη.

“Όταν κατέστη σαφές πως η έκθεση θα προχωρήσει, οι Ευρωπαίοι διευθυντές του Ταμείου ρώτησαν αν θα ήταν δυνατόν να μην δοθεί η έκθεση στο κοινό. Η αντίθεση απέναντι στην έκθεση ήταν ιδιαίτερα αισθητή στο ευρωπαϊκό τμήμα, το οποίο επέβλεπε τα προγράμματα διάσωσης σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πολ Τόμσεν, ο οποίος ήταν και ο αρχιτέκτονας της ελληνικής διάσωσης, αρχικά αποστασιοποιήθηκε από τους αξιολογητές και η έκθεση κατέληξε να είναι ζωτικής σημασίας για το έργο του Ταμείου στην Ελλάδα, παρόλο που ο κ. Τόμσεν δεν κατονομάζεται στην έκθεση” τονίζουν ακόμη οι NYT.

Ο Πολ Τόμσεν τελικά συνεργάστηκε, παραδίδοντας εκατοντάδες έγγραφα, για τα οποία οι αξιολογητές χρειάστηκαν 16 μήνες (!) για να… αλιεύσουν αυτά που ζητούσαν και να απαντήσουν στο γιατί το ΔΝΤ έκανε ό, τι έκανε.

Στελέχη του Ταμείου ζήτησαν ξανά να αφαιρεθεί από την έκθεση το κομμάτι που αφορούσε στην δυσκολία των αξιολογητών να λάβουν τα στοιχεία…

Το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του Ταμείου ιδρύθηκε το 2001 για να αξιολογεί τις πολιτικές του ΔΝΤ στον απόηχο της αμφισβήτησής τους μετά την ασιατική κρίση του 1997.

Πηγή: nytimes.com

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε