Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Να κλείσει η ψαλίδα θέλει η ΝΔ στις εκλογές των ΟΤΑ

Στην ΝΔ μπορεί να αρνούνται επίσημα να τοποθετήσουν κάπου τον πήχυ για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης του Νοεμβρίου, η αλήθεια, όμως, είναι πως μετά και την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ, εκτιμούν πως το κλίμα στην κοινωνία σιγά – σιγά αλλάζει, κάτι που θα αποτυπωθεί και στις κάλπες σε ένα σχεδόν μήνα.

Στόχος, λοιπόν, της Ρηγίλλης είναι τα αποτελέσματα, σε πανελλαδικό επίπεδο και κυρίως στον πρώτο γύρο, να δείξουν ένα σημαντικό κλείσιμο της ψαλίδας με το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, κάτι το οποίο μπορεί να θεωρηθεί, όπως λένε, ακόμη και ως η έναρξη της “πτώσης” της κυβέρνησης.

Το εκλογικό δίλημμα που θέτει στους πολίτες ο Αντώνης Σαμαράς, αν δηλαδή θα στηρίξουν με την ψήφο τους την πολιτική του Μνημονίου με τα σκληρά μέτρα ή θα υπερψηφίσουν ένα πρόγραμμα ελπίδας, που οδηγεί στην ανάπτυξη και την έξοδο από την τριμερή επιτήρηση, εκτιμούν στη ΝΔ πως θα βρει απήχηση στην κοινωνια και θα μετουσιωθεί σε ψήφο υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στελέχη του κόμματος, πάντως, δεν αμφισβητούν το γεγονός πως η παράταξη χρειάζεται ακόμα πολύ χρόνο για να μπορέσει να πείσει την κοινωνία πως αποτελεί μια ουσιαστική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Όπως έχει τονίσει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, την Κυριακή των εκλογών δεν πρόκειται να μετρήσει κουκιά, όμως στη Ρηγίλλης έχουν, ήδη, κάνει το σχεδιασμό τους για την επόμενη μέρα ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα προκύψει στις 7 και στις 14 Νοεμβρίου.

Το θετικό σενάριο

Ανεπίσημα στη ΝΔ εκφράζουν τη βεβαιότητα πως το κόμμα θα καταφέρει να επικρατήσει σε τουλάχιστον 4 περιφέρειες, αλλά και σε αρκετούς μεγάλους δήμους της χώρας.

Νίκη βλέπουν για τους “γαλάζιους” υποψηφίους στην Κεντρική Μακεδονία, την Ηπειρο, την Πελοπόννησο και σε μια εκ των Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Βορείου Αιγαίου. Σίγουροι θεωρούνται, όπως φαίνεται τουλάχιστον μέχρι τώρα και οι δήμοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που αποτελούν βαρόμετρο για την παράταξη.

Φυσικά εκτός από τη νίκη σε περιφέρειες και δήμους, στη Ρηγίλλης είναι αισιόδοξοι πως σε πανελλαδικό επίπεδο και στον πρώτο γύρο των εκλογών, η ΝΔ θα καταγράψει ποσοστά πάνω από το 33 %, το οποίο είχε λάβει στις εκλογες του Οκτωβρίου, και η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ θα είναι αρκετά κάτω από τις 11 μονάδες.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο ο Αντώνης Σαμαράς θα παραμείνει κυρίαρχος, όχι μόνο στη ΝΔ, αλλά θα δυναμώσει το ρόλο του και στην Κεντροδεξιά “πολυκατοικία”.

Ουσιαστικά θα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πολιτική του μάχη, από την οποία, αν βγει κερδισμένος, θα έχει μπροστά του όλο το χρόνο για να προχωρήσει και σε νέες ριζικές αλλαγές σε πρόσωπα και πράγματα μέσα στο κόμμα. Σε αυτό το διάστημα, στελέχη της ΝΔ εκτιμούν πως αυτή η ξεκάθαρη επικράτηση του Αντώνη Σαμαρά θα έχει ένα σημαντικό αντίκτυπο στο ευρύτερο πολιτικό φάσμα της κεντροδεξιάς παράταξης, πλήττωντας κυρίως τις προσπάθειες της Ντόρας Μπακογιάννη για την ίδρυση ενός νέου κόμματος αλλά και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος προσπαθεί να διεμβολίσει πλέον το ζωτικό χώρο της ΝΔ ακόμα και από το κέντρο.

Η βελτίωση της εικόνας της ΝΔ, τέλος, αναμένεται να λειτουργήσει θετικά και στην ψυχολογία των ψηφοφόρων του κόμματος οι οποίοι θα αρχίσουν σιγά σιγά να επαναδραστηριοποιούνται στις κομματικές οργανώσεις.

Το αρνητικό σενάριο

Το σενάριο που δεν θέλουν να σκέφτονται στη Ρηγίλλης, προβλέπει την ΝΔ να παίρνει λιγότερες από 4 περιφέρειες, ενώ ιδιαίτερα αρνητικό θα είναι το κλίμα αν το κόμμα δεν καταφέρει να επικρατήσει στην Πελοπόννησο ή σε δήμους, όπως η Θεσσαλονίκη. Αρνητικά σχόλια θα προκαλέσει και μια ενδεχόμενη “δραματική ήττα” του Βασίλη Κικίλια, στην Αττική, όπως, για παράδειγμα, αν δεν καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο. Προβληματισμό, αλλά και πιθανώς αντιδράσεις ακόμα και μέσα στη ΝΔ θα προκαλέσει το ενδεχόμενο το κόμμα να μην καταφέρει να μειώσει την ψαλίδα με το ΠΑΣΟΚ.

Στελέχη του κόμματος μιλώντας στο ΑΠΕ επεσήμαιναν πως αν και κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του Αντώνη Σαμαρά την επόμενη μέρα, το σίγουρο είναι πως το κόμμα θα είναι πληγωμένο και πως θα αρχίσει να υπάρχει ένας πόλεμος φθοράς, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, σε αυτή την περίπτωση, θα είναι πιο εύκολο να αλιεύσει στελέχη για το κόμμα της από την ΝΔ, ενώ και ο Γιώργος Καρατζαφέρης θα αισθάνεται δικαιωμένος για τη στήριξη που έχει προσφέρει μέχρι τώρα σε επιλογές της κυβέρνησης, όπως ήταν η υπερψήφιση του μνημονίου.

Στη Ρηγίλλης, πάντως, εκτιμούν πως όλα εξαρτώνται από την κατάσταση της οικονομίας, εκφράζοντας τη δυσπιστία τους για το κατά πόσο η σημερινή κυβέρνηση είναι ικανή να αντιμετωπίση την κρίση.

Σ’ αυτή τη λογική ο Αντώνης Σαμαράς, με τα σημερινά δεδομένα, θα επιμένει στη συγκεκριμένη πρόταση για την έξοδο από την κρίση, θέτοντας την αντιμνημονιακή πολιτική ως το ξεκάθαρο δίλημμα των εκλογών και προσπαθώντας παράλληλα να αποδομήσει το κυβερνητικό έργο, αλλά και τον Πρωθυπουργό.

Το επόμενο διάστημα, εξ άλλου, ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει τις περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να στηρίξει ο ίδιος τους υποψηφίους της παράταξης, αλλά και να περάσει στην κοινωνία την δική του οικονομική πρόταση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε