Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Ναυάγιο στο Ντιμπέϊτ! – Ρελάνς από ΝΔ: “Υπάρχουν sms που αποδεικνύουν ότι υπήρχε συμφωνία” – ΣΥΡΙΖΑ: “Ναι σε ένα debate αλά γαλλικά”

Ναυάγιο στο Ντιμπέϊτ! – Ρελάνς από ΝΔ: “Υπάρχουν sms που αποδεικνύουν ότι υπήρχε συμφωνία” – ΣΥΡΙΖΑ: “Ναι σε ένα debate αλά γαλλικά”

– Διευθυντής Γραφείου Α. Τσίπρα στον Ν. Ευαγγελάτο: “Να σταματήσει η Ν.Δ. τις διαρροές και να πει τι θέλει”
– ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάτεψε τα πάντα: ονόματα δημοσιογράφων, διαδικασίες, ακόμα και εμπαιγμό των άλλων κομμάτων, με στόχο να τα τινάξει όλα στον αέρα…
– Όλο το παρασκήνιο που οδήγησε στο αδιεξοδο
– Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε 2 ντιμπέϊτ – Ενα Τσίπρα – Σαμαρά και ένα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς πλην της Χρυσής Αυγής

Το θέμα της τηλεμαχίας, ή ντιμπέϊτ, όπως θέλετε πείτε το, το άνοιξε η ΝΔ, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα του κ.Σαμαρά ήταν αυτό που πρότεινε πρώτο να γίνει ντιμπέϊτ μεταξύ του Προέδρου της ΝΔ και του Αλέξη Τσίπρα. Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι όταν το περασμένο σαββατοκύριακο, ο Αντώνης Σαμαράς ρωτήθηκε από τον Γιώργο Αυτιά στον ΣΚΑΙ αν θα πάει στο ντιμπέϊτ, εκείνος είπε: “Βεβαίως θα πάω”. Τελικά, όμως δεν θα πάει!

Κι αν και αρχικά φάνηκε πως η Νέα Δημοκρατία “πάτησε την επικοινωνιακη μπανανόφλουδα, έρχεται το κόμμα της Συγγρού και κάνει τη ρελάνς με τον διευθυντή του γραφείου τύπου του κόμματος, κ. Μουρούτη να δηλώνει πως η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για debate μεταξύ των δύο αρχηγών, με τους κανόνες που συμφωνήθηκαν, εξακολουθεί να ισχύει και καταλήγει: “Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα”.

Σύμφωνα με τον κ. Μουρούτη ο ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικεί την ψήφο του λαού ψεύδεται ασύστολα και σημειώνει πως το κόμμα του κ. Τσίπρα ισχυρίζεται ότι έγινε μόνο μία συνάντηση του κ. Μουρούτη με τον κ. Παππά σήμερα το πρωί και ότι δεν είχε συμφωνηθεί τίποτα.

Ωστόσο, ο κ. Μουρούτης δήλωσε ότι υπάρχουν sms που αντηλλάγησαν μεταξύ του ιδίου και του κ. Παππά και αυτά είναι αδιάψευστος μάρτυρας των συναντήσεων που έγιναν και της μεταξύ τους συμφωνίας και υπογραμμίζει ότι το “μόνο που απέμεινε ήταν η ανακοίνωση της συμφωνίας μέσω κοινής δήλωσης των κομμάτων”.

Η απάντηση του διευθυντή του γραφείου του κ Τσίπρα ήταν άμεση με τον κ. Παππά να κάνει γνωστό πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε έναν διάλογο με την ανταλλαγή ερωτημάτων και επιχειρημάτων ανάμεσά τους, στο πρότυπο του γαλλικού debate με τη συμμετοχή δύο δημοσιογράφων, ενός από την δημόσια τηλεόραση και ενός με κύρος εκτός ιδιωτικής τηλεόρασης.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του κ. Παππά τάχθηκε κατά μιας τηλεμαχίας σαν εκείνη του Καραμανλή-Παπανδρέου το 2009 και δήλωσε ότι τα περί συμφωνίας “βρίσκονται μόνο στο μυαλό των συνεργατών του κ. Σαμαρά και καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα”.

Τέλος, ο κ. Παππάς κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να εξηγήσει δημοσίως και όχι πλέον με διαρροές σε ποιά σημεία συμφωνεί και σε ποιά διαφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, λίγο μετά από αυτή την ανακοίνωση ο κ. Παππάς παρενέβη και στην τηλεοπτική εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στο ΣΚΑΙ στις 19:00, λέγοντας πως η Νέα Δημοκρατία πρέπει να σταματήσει τις διαρροές και να εξηγήσει επίσημα τι θέλει ακριβώς.

Φτάνουμε έτσι, λιγότερο από δυο εβδομάδες πριν από τις εκλογές να έχουμε 2 κόμματα εξουσίας να μην μπορούν να συνεννοηθούν για ένα τόσο απλό και διαδικαστικό θέμα και να αλληλοκατηγορούνται με το ποιός πρότεινε τι και γιατί.

ΣΥΡΙΖΑ: Θρασύδειλη η ΝΔ

Μετά την ανακοίνωση της ΝΔ με την οποία κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τίναξε στον αέρα το ντιμπέϊτ, το κόμμα του κ.Τσίπρα πέρασε στην αντεπίθεση:

“Η ΝΔ μετά από σιγή ημερών αποφασίζει τελικά να ανακοινώσει την προειλημμένη της απόφαση για μη διεξαγωγή ντιμπέιτ, φοβούμενη την προβολή και την αντιπαράθεση των θέσεων των κομμάτων μπροστά στον ελληνικό λαό. Πρόκειται για μια θρασύδειλη πολιτική στάση που την εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Δεν είχε υπάρξει καμία συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων, αφού η ΝΔ κατ’ εξακολούθηση έψαχνε για προσχήματα και κρυβόταν, αναβάλλοντας τις επαφές μεταξύ των εκπροσώπων τύπων των κομμάτων, ενώ παράλληλα διέρρεε ψευδώς ότι η συμφωνία είχε κλείσει. Στη σημερινή συνάντηση μεταξύ του κ.Παππά και του κ.Μουρούτη, που έγινε μετά από επίμονες οχλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να εξακριβωθεί επιτέλους αν η ΝΔ επιθυμούσε το ντιμπέιτ και με δεδομένο ότι ο χρόνος ήταν ασφυκτικός, αποκαλύφθηκε ότι ο κ.Σαμαράς φοβάται.

Εμείς θελήσαμε να δημοσιοποιήσουμε τη συγκεκριμένη μας πρόταση για τα 2 ντιμπέιτ, έτσι ώστε να πιεστεί η ΝΔ που επέλεξε το δρόμο της διαρκούς αναβολής της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης, θέλοντας να τη χρησιμοποιήσει ως ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

Εμείς παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας για διεξαγωγή 2 ντιμπέιτ, 1 με εκπροσώπους όλων των κομμάτων πλην της Χ.Α και ένα με τον κ.Σαμαρά, στο πλαίσιο ενός ανοιχτού και ζωντανού διαλόγου, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι δύο παράλληλους μονολόγους. Ένα διάλογο που όπως αποδεικνύεται ο κ.Σαμαράς δεν μπορεί να αντέξει. Αυτές οι προτάσεις μας παραμένουν σε ισχύ και ζητούμε συγκεκριμένη απάντηση και όχι υβρεολόγια.

ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ

«Είναι πλέον φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή κανενός Debate.

Λεκτικά, μπορεί να αποδέχτηκε την πρόταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για διεξαγωγή τηλεμαχίας μεταξύ των αρχηγών Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, στην ουσία, όμως έκανε ό,τι μπορούσε για να τη δυναμιτίσει.

Συγκεκριμένα, την ώρα που είχαν απολύτως συμφωνηθεί οι βασικοί άξονες και το πλαίσιο της τηλεμαχίας και ενώ οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για την έκδοση κοινής ανακοίνωσης εντός της ημέρας, ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο χθες το απόγευμα, όσο και σήμερα το μεσημέρι, εξέδωσε εσπευσμένα, δύο ανακοινώσεις, αγνοώντας ακόμα και τον ίδιο του τον λόγο και κατεδαφίζοντας όλα όσα είχαν προηγουμένως συμφωνηθεί.

Δεύτερον, ενώ είχε από κοινού αποφασιστεί ότι ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου θα ήταν ο δημοσιογράφος που με την αντικειμενικότητα, το κύρος και την εμπειρία του, ως κοινώς αποδεκτό πρόσωπο, θα συντόνιζε την τηλεμαχία, ο ΣΥΡΙΖΑ, ξαφνικά έβαλε στο τραπέζι και νέο όνομα δημοσιογράφου, που όμως (πάλι από κοινού) δεν είχε προκριθεί.

Μόλις οι εκπρόσωποί Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν τα χέρια για την τηλεμαχία των δύο αρχηγών, αμέσως μετά ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να τα ανακατέψει όλα: ονόματα δημοσιογράφων, διαδικασίες, ακόμα και εμπαιγμό των άλλων κομμάτων, με στόχο να τα τινάξει όλα στον αέρα…

Κατανοούμε την αγωνία του κ. Τσίπρα να εξηγήσει τις θέσεις του για την στήριξή του από το λόμπι της δραχμής, την υπόθαλψη της τρομοκρατίας, την ελληνοποίηση εκατομμυρίων λαθρομεταναστών, την έξοδό μας από το ΝΑΤΟ, τις πορείες της Νεολαίας του στα Σκόπια με στόχο να τους δοθεί το όνομα «Μακεδονία», και της μόνιμης συνηγορίας του υπέρ του παρεμπορίου και των κουκουλοφόρων που καταστρέφουν τα κέντρα των Ελληνικών πόλεων.

Κατανοούμε την αγωνία του κ. Τσίπρα, να εξηγήσει μπροστά στον κ. Σαμαρά, το ακοστολόγητο υποτιθέμενο πρόγραμμά του που μας οδηγεί στη δραχμή και την απομόνωση.

Κατανοούμε την αγωνία του να δικαιολογήσει τις 7 από τις 12 συνιστώσες του, που μανιωδώς επιζητούν την έξοδο από την Ευρώπη.

Κατανοούμε την αγωνία του να δικαιολογήσει τους βουλευτές του που ανοιχτά μιλούν για επιστροφή στη δραχμή, και πιο αιματηρή φορολόγηση των εισοδημάτων και των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών.

Η δημόσια συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ξεκάθαρα την ανευθυνότητα και την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα ζητήματα του τόπου.

Όπως και να χει, τα αποκαλυπτήρια της επικίνδυνης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του ΕΥΡΩ, των θέσεων εργασίας, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας του Έλληνα, θα τα αποκαλύψει, με κάθε άλλο τρόπο, στον Ελληνικό λαό, η Νέα Δημοκρατία».

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

“Η ανάγκη διεξαγωγής ντιμπέιτ ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτός της Χρυσής Αυγής, δεν υποκαθίσταται από τη διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ ανάμεσα στους προέδρους της Ν.Δ. και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Για αυτό το λόγο, ως ΣΥΡΙΖΑ προτείνουμε τη διεξαγωγή δύο ντιμπέιτ”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Και συνεχίζει:

Οι όροι διεξαγωγής του ντιμπέιτ ανάμεσα στο σύνολο των πολιτικών αρχηγών, πλην της Χρυσής Αυγής, μπορεί να γίνει κατά τα πρότυπα του 2009.

Ταυτόχρονα, ανταποκρινόμαστε ευχαρίστως και στην πρόταση της ΝΔ για διεξαγωγή ντιμπέιτ ανάμεσα στους προέδρους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.

Εντούτοις, θεωρούμε ότι ένα ντιμπέιτ με παράλληλους μονολόγους, προκάτ ερωτήσεις ανάμεσα στους δυο πολιτικούς αρχηγούς θα ήταν μια συζήτηση με μειωμένο πολιτικό ενδιαφέρον και πολιτική σημασία.

Αντίθετα, ένας ανοιχτός δημοκρατικός διασταυρούμενος διάλογος, κατά τα πρότυπα της πρόσφατης εμπειρίας των γαλλικών προεδρικών εκλογών, με ευθύνη της δημόσιας τηελόρασης, θα προσέδιδε ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ένα ουσιαστικό περιεχόμενο σε μια τέτοια συζήτηση.

Ενδεικτικά, προτείνουμε το ντιμπέιτ να διευθύνουν οι δημοσιογράφοι, Έλλη Στάη από τη δημόσια τηλεόραση που θα φιλοξενεί τη διαδικασία και Νίκος Χατζηνικολάου, ως ένας έμπειρος δημοσιογράφος από τον τηλεοπτικό χώρο που δεν εργάζεται αυτή την περίοδο σε κανέναν τηλεοπτικό σταθμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΥΡΙΖΑ:Δυο ντιμπέιτ, ανοικτό διάλογο με τον Σαμαρά, όχι στην Χρυσή Αυγή

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε