Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Νέα Δημοκρατία: Έτσι θα εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος – Το παρασκήνιο μεταξύ Καραμανλικών – Μητσοτακικών

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

– Φούντωσε ο πόλεμος στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογή Προέδρου
– Πιέσεις στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να είναι πάλι υποψήφιος – Ο ίδιος δήλωσε ότι διαφωνεί με την διαδικασία
– Άγρια κόντρα Αντώναρου – Γεωργιάδη – «Οι “μουσαφίρηδες” σε ένα κόμμα να συμπεριφέρονται σύμφωνα με κανόνες»
– Γεωργιάδης: «Τι είναι ακριβώς στη ΝΔ ο Αντώναρος;»
– Στάση αναμονής από το στρατόπεδο των Καραμανλικών
– Βέβαιη θεωρείται η υποψηφιότητα Κυριάκου Μητσοτάκη
– Πως θα γίνει η διαδικασία εκλογής Προέδρου στη ΝΔ – Όλες οι ημερομηνίες

Ήταν να μην δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την διαδικασία εκλογής Προέδρου στη ΝΔ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Από αργά το βράδυ της Δευτέρας στο παρασκήνιο άρχισε ο αγώνας δρόμου για την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για ακόμα μια φορά η μάχη για την καρέκλα του Προέδρου της ΝΔ θα γίνει ανάμεσα στα δυο μεγάλα στρατόπεδα στο εσωτερικό του κόμματος: τους Καραμανλικούς και τους Μητσοτακικούς.

Στο πρώτο στρατόπεδο μετά και τις πρωινές δηλώσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι μάλλον δεν θα είναι υποψήφιος γιατί δεν συμφωνεί με την διαδικασία, τηρούν στάση αναμονής.
Στο δεύτερο στρατόπεδο όλα δείχνουν προς υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του αλλά αυτό δεν σημαίνει και τίποτα. Η Ντόρα Μπακογιάννη θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα είναι υποψήφια, αλλά ούτε και ο γιος της και Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης.

Κόντρες με τους “μουσαφίρηδες”

Από το πρωί πάντως οι κόντρες δίνουν και παίρνουν με στελέχη που πρόσκεινται στην μια ή στην άλλη πλευρά ή και σε άλλες ομάδες στο εσωτερικό της ΝΔ να βγάζουν τα μαχαίρια από το θηκάρι.

Ο Ευάγγελος Αντώναρος, στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, μιλώντας το πρωί στα Παραπολιτικά 90,1 έκανε επίθεση στους κυρίους Γεωργιάδη και Βορίδη αποκαλώντας τους “μουσαφίρηδες”.

«Εγώ θα έλεγα ότι οι «μουσαφίρηδες» σε ένα κόμμα πρέπει να συμπεριφέρονται με τους κανόνες που ορίζουν τη συμπεριφορά των μουσαφίρηδων. Δηλαδή να σέβονται περισσότερο τα ιερά και τα όσια μιας παράταξης.
Η ΝΔ είναι μια Κεντροδεξιά παράταξη, η ΝΔ είναι μια παράταξη που ανοίγει τις αγκαλιές της και δέχεται μέσα όλους όσους από τις παρυφές της δημοκρατικής Δεξιάς μέχρι την Κεντροαριστερά αποφασίζουν να έρθουν και να εγκατασταθούν εκεί. Πολλοί από αυτούς τολμώ να πω δυστυχώς για δικά τους προσωπικά κομματικά και εκλογικά οφέλη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί που έχουν έρθει εδώ και λίγο καιρό θα μας επιβάλλουν και τη γραμμή τους. Η κρατούσα γραμμή της ΝΔ είναι ο ήπιος, συναινετικός, εθνικά υπεύθυνος κεντροδεξιός λόγος. Δεν μπορεί να είναι κρατούσες γραμμές κάποιες ακραίες φωνές οι οποίες και πολιτικά δεν ταιριάζουν στη ΝΔ αλλά και από άποψη ύφους, κραυγών ή εκφοράς του λόγου για να το πω κόσμια, δεν έχουν καμία σχέση στο δικό μας το χώρο», είπε ο κ. Αντώναρος.

Απαντώντας ο Άδωνις Γεωργιάδης πάλι μέσα από τα Παραπολιτικά 90,1 αναρωτήθηκε κατ’ αρχήν: «Τι είναι ακριβώς ο κ. Αντώναρος στην ΝΔ; Ποια είναι η θέση που κατέχει στην ΝΔ; Είναι η γνώμη ενός πολίτη και ψηφοφόρου της ΝΔ, σεβαστή μέχρι εκεί. Ο κ. Αντώναρος είχε κατέβει για βουλευτής το ’12, μαζί κατεβήκαμε, εγώ βγήκα έκτος αυτός δεν βγήκε άρα ποιος εκφράζει τους νεοδημοκράτες αυτός που βγήκε ή αυτός που δεν βγήκε;»
Για το αν εκφράζει τις απόψεις του Κώστα Καραμανλή είπε: «Ο κ.Καραμανλής δεν είναι μουγγός, ούτε κανένα παιδάκι άμα θέλει να πει τα δικά του να είστε σίγουρος ότι θα τα πει. Ο κ. Αντώναρος εκφράζει τη γνώμη του, σεβαστή η γνώμη του, εγώ δεν πρόκειται να του επιτεθώ όπως μου επιτίθεται εκείνος. Δεν θεωρώ ότι τα κόμματα λειτουργούν με αφαιρέσεις, τα κόμματα λειτουργούν με προσθέσεις. Ο κ. Αντώνατος είναι ένας πολίτης συμπαθέστατος, υπήρξε κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά το παρελθόν, η γνώμη του εκφράζει τον εαυτό του εάν θέλει να εκφράσει περισσότερους ανθρώπους κατεβαίνει στις εκλογές και μαζεύει ψήφους και ξέρουμε πόσους εκφράζει».
Και κατέληξε: «Δεν θεωρώ και πολύ μεσαίου χώρου όλη αυτή την φρασεολογία «οι μουσαφίρηδες, τα σαπρόφυτα, οι ακροδεξιοί, οι παραφυάδες» μα εδώ υποτίθεται ότι θέλουν μεσαίο χώρο, μεσαίος χώρος γίνεται με ύβρις;»

Από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά σύμφωνα με πληροφορίες από το βράδυ των εκλογών κιόλας σε επικοινωνία που είχε ο πρώην πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της ΝΔ του είπε να μην παραιτηθεί και όπως τόνιζαν στελέχη που είναι κοντά στον κ. Σαμαρά δεν θα ήταν σωστόι να γίνουν βεβιασμένες κινήσεις.

Πως θα γίνουν όλες οι διαδικασίες

Όπως και να χει πάντως οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΝΔ, μέχρι το τέλος της εβδομαδας θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδριαση ΚΕΦΕ του κόμματος, στην οποία μετέχουν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος ως πρόεδρος, ο γγ της ΚΟ, Γιάννης Πλακιωτάκης, τα τρία αρχαιότερα με κοινοβουλευτική θητεία μέλη, που είναι οι κ.κ. Δαβάκης, Τραγάκης και Γιακουμάτος, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Ρόδη Κράτσα, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του προηγούμενου συνεδρίου, Φίλιππος Ταυρής, ο πρώτος σε ψήφους αιρετός στην Εκτελεστική Γραμματεία, Μενέλαος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Κώστας Τζιμάρας, ο γραμματέας Οργανωτικού, Κώστας Κόλλιας, ο γραμματέας Εκλογών, Επαμεινώντας Λεκκέας και ο διευθυντής Διαγραμματειακού, Αλέκος Κόκκαλης.

Σε αυτήν τη συνεδρίαση θα οριστεί προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, επτά έως δέκα ημερών. Για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να έχει 50 υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, ή του 1/10 των μελών του προηγούμενου εθνικού συνεδρίου, το οποίο αριθμούσε 4.450 μέλη.

Στη συνέχεια θα συνεδριάσει πάλι η ΚΕΦΕ για τον έλεγχο των υπογραφών και θα δοθούν δύο ημέρες προθεσμία για ενστάσεις. Ακολούθως, θα ανακηρυχθούν οι υποψηφιότητες και κάθε υποψήφιος θα ορίσει έναν εκπρόσωπο στην ΚΕΦΕ.

Η διευρυμένη, πλέον, ΚΕΦΕ μετά θα ορίσει ημερομηνία εκλογών, οι οποίες εκτιμώνται ότι θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Νοέμβριο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε