Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Νέα Δημοκρατία: Οι ημερομηνίες που πέφτουν στο τραπέζι – Γιατί δεν θέλουν την 6η Δεκεμβρίου – Χάος στο κόμμα

Νέα Δημοκρατία: Οι ημερομηνίες που πέφτουν στο τραπέζι – Γιατί δεν θέλουν την 6η Δεκεμβρίου – Χάος στο κόμμα

– Μεϊμαράκης: «Είναι υποκριτικό να κάνουν ότι δεν γνώριζαν! Όταν ζήτησα διαφάνεια για τον διαγωνισμό δεν ήθελαν να ξέρουν και έλεγαν ότι δεν είναι δική μου δουλειά!»
– Αιχμές Μεϊμαράκη για τις σχέσεις Βορίδη με την εταιρεία
– Τζιτζικώστας: Υποπτο το χθεσινό φιάσκο – Να ξανασκεφτούν την 6η Δεκεμβρίου, ζητεί το περιβάλλον Γεωργιάδη
– Στις 13:00 η κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, πως θα αντιδράσουν οι υποψήφιοι
– Ισχυρές πιέσεις σε Μεϊμαράκη να δεχθεί να παραιτηθεί
– Βράζει η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας
– Να μιλήσει ο ίδιος και όχι κύκλοι του καλούν στελέχη της ΝΔ τον Κώστα Καραμανλή

 

Δεύτερες σκέψεις για το ενδεχόμενο διεξαγωγής των εκλογών στη ΝΔ υπάρχουν για την 6η Δεκεμβρίου, μια ημερομηνία που έχει συνδεθεί με την θλιβερή επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Το χθεσινό φιάσκο και η αναβολή των εκλογών για να αναδειχθεί Πρόεδρος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι επίσης ανασταλτικός παράγων για το πότε θα είναι όλα έτοιμα έτσι ώστε να νιώσουν εμπιστοσύνη οι ψηφοφόροι του κόμματος και να προσέλθουν στις κάλπες.

Έτσι, οι ημερομηνίες που προκρίνονται είναι η 13η ή η 21η Δεκεμβρίου. Στο εσωτερικό του κόμματος, μόνο η φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή μπορεί να περιγράψει αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Η Νέα Δημοκρατία μοιάζει μετά το φιάσκο της εκλογής νέου προέδρου με ένα “απέραντο φρενοκομείο”.

Κάθε ένας από τους τέσσερις υποψήφιους έχει και τη δική του γνώμη, ενώ οι βουλευτές εμφανίζονται διασπασμένοι για τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας συμφωνούν ανοιχτά πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πρέπει να αποχωρήσει, ενώ στο στρατόπεδο Μεϊμαράκη πιστεύουν ότι οι ευθύνες βαρύνουν την ΚΕΦΕ και τον πρόεδρό της αποκλειστικά. Μάλιστα ο Κ. Μητσοτάκης πρότεινε να αναλάβει την αρχηγία η Μαριέττα Γιαννάκου και να ορίσει εκείνη νέο πρόεδρο της ΚΕΦΕ. Ο Αδωνις Γεωργιάδης αν και μίλησε για φιάσκο είδε ευθύνες κυρίως στον πρόεδρο της ΚΕΦΕ κ. Παπαμιμίκο.

Κάνεις πάντως ως τώρα δεν βγήκε μπροστά να αναλάβει ευθύνες, μάλιστα το στρατόπεδο Μεϊμαράκη μετά το φιάσκο των εκλογών έσπευσε να πει ότι είχε… προβλέψει το πρόβλημα. Ήδη όμως το κόμμα κινδυνεύει άμεσα ακόμη και με διάσπαση καθώς υπάρχουν πολλές και διαφορετικές φωνές, ενώ και η κοινοβουλευτική ομάδα δεν εμφανίζεται αρραγής. Μάλιστα κίνηση 15 βουλευτών για τη σύγκληση της Κ.Ο. Δεν εισακούστηκε.

Ηχηρή και κατά πολλούς με πολύ νόημα είναι η σιωπή τόσο του Κ. Καραμανλή, όσο και του Α. Σαμαρά οί οποίοι απέφυγαν να πάρουν θέση ακόμη και μέσω “κύκλων”. Ειδικά για τον Κώστα Καραμανλή, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πότε επιτέλους θα μιλήσει ο ίδιος και θα σταματήσει να παίζει τον ρόλο του “Θεού”. Πότε θα μιλήσει και είτε θα εμφανιστεί ως εγγυητής της ενότητας του κόμματος, είτε θα φέρει και τους 4 υποψηφίους προ των ευθυνών τους. Η επιλογή της σιωπής από τον κ. Καραμανλή, λένε άνθρωποι μέσα και έξω από το κόμμα είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να σταματήσει, αν πραγματικά ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει την διάσπαση το κόμμα.

Όλοι δείχνουν στο καταστατικό, λέγοντας πως θα δώσει τη λύση και έτσι το επόμενο επεισόδιο θα… παιχτεί στις 13:00 το μεσημέρι όταν και θα συνεδριάσει η ΚΕΦΕ. Οι περισσότεροι πάντως προβλέπουν αλλαγή των μελών της ΚΕΦΕ και νέες εκλογές 6 ή 13 ή 21 Δεκεμβρίου. Ως τότε ωστόσο το κόμμα πρέπει να παραμείνει ενωμένο και έτσι πολλοί είναι αυτοί που ζητούν από τον Β. Μεϊμαράκη να πάρει πρωτοβουλία, ακόμη και μέσα στην ημέρα, παραχωρώντας τη θέση του σε άλλο πρόσωπο.

Την πρόθεσή της να μη συμμετάσχει στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ εξέφρασε η Μισέλ Ασημακοπούλου γιατί, όπως δήλωσε, πιστεύει ότι «με αυτήν την ΚΕΦΕ δεν μπορούν να γίνουν εκλογές». Μιλώντας στο MEGA είπε πως είναι θέμα του κ. Τζιτζικώστα – τον οποίον εκπροσωπούσε στην ΚΕΦΕ- να ορίσει εάν θέλει εκπρόσωπο στη συνεδρίαση.

Στον ίδιο σταθμό, το μέλος της ΚΕΦΕ Φίλιππος Ταυρής ανέφερε ότι δυο σύμβουλοι από κάθε υποψήφιο επέλεξαν την εταιρεία και όχι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και πως ο γραμματέας του κόμματος υποστήριζε ότι το θέμα δεν αφορά την ΚΕΦΕ, αλλά τις υπηρεσίες του κόμματος. Τόνισε ότι ο ίδιος είχε αντίθετη άποψη και ότι είχε πει ότι εάν υπάρξει αποτυχία, «την ευθύνη δεν θα την έχουν οι υπηρεσίες του κόμματος, θα την έχουμε εμείς».

Ανέφερε μάλιστα ότι σε έκτακτη συνεδρίαση το Σάββατο το βράδυ εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στα μέλη της ΚΕΦΕ ότι «δεν φορτώνει ο server», και τότε ο ίδιος αποχώρησε από τη συνεδρίαση ενοχλημένος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε