Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Νέα μέτρα για να κλείσει η συμφωνία – Τι “πακέτο” φέρνει η τρόικα – Ξεκινάει η διαπραγμάτευση από σήμερα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Ζητούν τρίτο πακέτο μέτρων μέσα στον Αύγουστο
– Περίεργα παιχνίδια του ΔΝΤ, σήμερα το αίτημα της Ελλάδας για συμμετοχή του στο πρόγραμμα
– Δύσκολη η υπογραφή συμφωνίας μέχρι τις 12 Αυγούστου
– Απαιτείται και νέο δάνειο – γέφυρα ύψους 5 δισ ευρώ

Νέο πακέτο μέτρων το τρίτο μετά τα δύο που ψηφίστηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες στην ελληνική Βουλή ζητούν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να βάλουν την υπογραφή τους στη συμφωνία.

Τα μέλη της τρόικας καταφθάνουν σήμερα στην Αθήνα και μέσα στο Σαββατοκύριακο ή το πολύ ως τη Δευτέρα ξεκινάει ο κύκλος της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή της συμφωνίας.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ως τις 12 Αυγούστου ώστε ως τις 18 να έχει ψηφιστεί απ’ τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και μέχρι της 20 η χώρα να έχει πληρώσει τις δανειακές απαιτήσεις.

Αν δεν έχει επιτευχθεί η συμφωνία η χώρα θα χρειαστεί και νέο δάνειο – γέφυρα για τις ανάγκες αυτές που φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ.

Ποια είναι τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές; Πρώτα απ’ όλα η κατάργηση του χαμηλού φόρου στα αγροτικά καύσιμα, η ανάκληση της φοροαπαλλαγής των αγροτικών επιδοτήσεων, αλλά και αλλαγές στο ζήτμα των 100 δόσεων για την αποπληρωμή της εφορίας αλλά και των χρωστούμενων στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν ως προς το αν θα απαιτηθούν άμεσα, μέσα στον Αύγουστο και νέα μέτρα μέσα στο Σαββατοκύριακο, στις πρώτες επαφές της κυβέρνησης με τα στελέχη της τρόικας.

Πάντως απ΄την ελληνική πλευρά φαίνεται ότι δεν υπάρχει ανησυχία ως προς τις απαιτήσεις των δανειστών.

Την ίδια ώρα το ΔΝΤ για τη συμμετοχή στη διαπραγμάτευση απαιτεί σχετικό αίτημα από την Ελλάδα έτσι ώστε να επισημοποιήσει την παρουσία του στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα έχουν οι θεσμοί με την ελληνική κυβέρνηση για την κατάρτιση του νέου προγράμματος των 82 -86 δισ. ευρω. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, για να υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ θα πρέπει να προχωρήσουν και να εφαρμοσθούν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά και να διασφαλιστεί η επάρκεια χρηματοδότησης και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις