Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Νέα πρόταση Κατρούγκαλου για τα “μπλοκάκια” – Έκπτωση 50% για εισοδήματα έως 10.000€

Φωτογραφία Eurokinissi (Αρχείου)
Φωτογραφία Eurokinissi (Αρχείου)

Με μια νέα βελτιωμένη πρόταση όσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων προσπαθεί ο υπουργός Εργασίας να τους… δελεάσει να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα (08.02.2016) “υποσχέθηκε” εκπτώσεις έως 50% για εισοδήματα μέχρι 10.000€.

Η νέα πρόταση Κατρούγκαλου αφορά στον τρόπο επιβολής τις εισφοράς του 27% (20% για την κύρια σύνταξη και 7% για την Υγεία) και προτείνει μεταβατική περίοδο τριών ετών, κατά την οποία οι νέες εισφορές θα έχουν… έκπτωση έως 50% για εισοδήματα έως 10.000€ και θα αναπροσαρμόζονται κλιμακωτά ανά 1% για κάθε επιπλέον 1.000€ εισοδήματος.

Για την περίοδο 2017-2019, η νέα πρόταση του υπουργού Εργασίας προβλέπει:
– Έκπτωση 50% για όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000€
– Έκπτωση 40% για όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 20.000€ και
– Έκπτωση 30% για όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 30.000€

«Είχαμε πει από την αρχή ότι η ουσία της μεταρρύθμισης σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες έγκειται στο ότι υπολογίζουμε πια τις εισφορές τους στο πραγματικό εισόδημα χωρίς να αυξήσουμε τα ποσοστά και σε εφαρμογή των δύο βασικών κανόνων της μεταρρύθμισης, της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας πως «στο τέλος της τριετίας θα επανεξεταστούν οι εισφορές γιατί είναι υψηλές σήμερα, αλλά δεν μπορούν να μειωθούν, γιατί αν τις μειώσουμε δεν θα πληρώνονται οι υφιστάμενες συντάξεις».

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι με βάση τη νέα του πρόταση, θα υπάρξουν οφέλη για τα 2/3 των ελεύθερων επαγγελματιών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Παράλληλα, εξέφρασε την έκπληξή του γιατί, όπως είπε, οι επιστημονικοί φορείς είχαν συμφωνήσει με τη βασική ιδέα του ασφαλιστικού, το να καταβάλλονται οι εισφορές ανάλογα με το εισόδημα του κάθε ασφαλισμένου.

Πηγή: tovima.gr, capital.gr

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε