Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Νέες απειλές για Grexit! “Είναι πάντα υπαρκτό” – Πιέσεις για ΔΝΤ

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Από την απειλή για Grexit, στην απειλή για Σέγκεν-exit και από εκεί ξανά… απ’ την αρχή! Την ώρα που η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή το νέο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούνουμενα και δίνει σε ξένα funds, γνωστά και ως… “κοράκια”, τα “κόκκινα” δάνεια, θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης επαναφέρουν στο τραπέζι την αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρώζωνη.

Αυτή τη φορά είναι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ εκείνος που ρίχνει τη… βόμβα, πως το Grexit δεν έχει φύγει από το τραπέζι και είναι πάντα ένας υπαρκτός κίνδυνος.

«Η πιθανότητα αυτή είναι πάντοτε υπαρκτή, εφόσον οι δεσμεύσεις ως μέλος της Νομισματικής Ένωσης δεν γίνουν σεβαστές», απαντά στο Βήμα της Κυριακής ο επικεφαλής του ESM όταν ερωτάται αν το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει φύγει από το τραπέζι είναι παραμένει στο παρασκήνιο. Όπως σημειώνει, η Νομισματική Ένωση σχεδιάστηκε με τέτοιον τρόπον ώστε να μην υπάρχει πρόβλεψη για έξοδο οποιασδήποτε χώρας αλλά… Υπάρχει πάντα αυτό το αλλά…

Ο Ρέγκλινγκ βάζει… φρένο και στα “όνειρα” για έξοδο της χώρας στις αγορές μέσα στο 2016. «Θα μπορούσε να υπάρξει μια μερική αναχρηματοδότηση από τις αγορές στα τέλη του 2016, όχι όμως πλήρης έξοδος», λέει και αναφέρεται, με έκπληξη, στο θέμα που έχει προκύψει, μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ και τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

«Κόβει» ξανά κάθε… συζήτηση, λέγοντας πως η συμμετοχή του Ταμείου προβλέπεται από σειρά νομικών κειμένων που και η ίδια η ελληνική πλευρά έχει υπογράψει. “Η συμφωνία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του περασμένου Ιουλίου και η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Αυγούστου δηλώνουν ξεκάθαρα ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα”.

Όπως αναφέρει ο Ρέγκλινγκ, το χρονοδιάγραμμα της λύσης θα είναι μεσοπρόθεσμο. “Ονομαστικό κούρεμα δεν θα υπάρξει και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να το έχει καταλάβει”, εξηγεί και προσθέτει: “Θα επιδιώξουμε να απαλύνουμε το προφίλ του χρέους. Όλοι μας θέλουμε να γίνει η Ελλάδα ελκυστική στους επενδυτές. Και γνωρίζουμε ότι ένα μη βιώσιμο χρέος τούς αποθαρρύνει. Αν καταφέρουμε να επιμηκύνουμε λίγο περισσότερο την περίοδο των ήδη πολύ χαμηλών αποπληρωμών, τότε θα προσελκύσουμε επενδυτές όχι μόνο στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και στην πραγματική οικονομία, όπου οι προοπτικές είναι πιο μακροπόθεσμες”.

Για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, τονίζει ότι “θα είναι πολύ δύσκολη”, καθώς το ελληνικό και το ιταλικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι τα ακριβότερα στην Ευρώπη σε σχέση με το ΑΕΠ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε