Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Νέες γκρίνιες κατά Παπακωνσταντίνου στο Πολιτικό Συμβούλιο – Τον “βομβάρδισαν” με ερωτήσεις

Στο επίκεντρο του προβληματισμού του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ ήταν η πορεία υλοποίησης του προγράμματος της κυβέρνησης και οι αποκρατικοποιήσεις.

Την αισιοδοξία του για ανάκαμψη της οικονομίας μέσω του εθνικού σχεδίου εξόδου της χώρας από την κρίση εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, καθώς και το κλίμα που διαμορφώνεται.

Στο επίκεντρο του προβληματισμού του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε υπό την προεδρία του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Μιχάλη Καρχιμάκη, και στο οποίο συμμετείχαν 4 υπουργοί (Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Λούκα Κατσέλη και Γιώργος Κουτρουμάνης), ήταν η πορεία υλοποίησης του προγράμματος της κυβέρνησης, καθώς και το νέο πρόγραμμα, η κριτική για την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής και η κοινωνική συνοχή, καθώς και η απαίτηση για ευκρινές σχέδιο εξόδου από την κρίση με χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισης της ύφεσης.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η οικονομία είναι σε καλό δρόμο, ενώ εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του για το ότι “φουντώνει” η συζήτηση για την αναδιάρθρωση, είπε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά τέτοιο θέμα γιατί δεν αποτελεί λύση για την Ελλάδα, ενώ για την σχετική συζήτηση είπε ότι αυτή δεν εξυπηρετεί κανένα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης στα μέλη του ΠΣ ότι οι όποιες αποκλίσεις εμφανίζονται στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας είναι λογικές.

Απαντώντας σε παρατήρηση του Πάρη Κουκουλόπουλου πως, ο,τιδήποτε κι αν αποφασιστεί για τις αποκρατικοποιήσεις, η χώρα πρέπει να είναι αυτάρκης σε ενέργεια, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι κάθε ΔΕΚΟ θα εξεταστεί χωριστά από την κυβέρνηση, ενώ ο έλεγχος του δημοσίου θα διατηρηθεί στις επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα.

Σε ότι αφορά το ενιαίο μισθολόγιο, ο υπουργός Οικονομικών, είπε ότι η άρνηση της ΑΔΕΔΥ είναι προσχηματική γιατί θα θιγούν υψηλά εισοδήματα και θα αυξηθούν τα χαμηλά, ενώ υποσχέθηκε ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές στα υπουργεία.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση του Κώστα Ασκούνη για το αν αληθεύει ότι πωλήθηκαν ομόλογα ασφαλιστικών ταμείων σε χαμηλή τιμή, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Από την μεριά του ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για προώθηση της ανάπτυξης της νεανικής επιχειρηματικότητας, της προσέλκυσης επενδύσεων και της μείωσης τιμών και ανάπτυξης της περιφέρειας.

Το κλίμα μπορεί να είναι κακό στην κοινωνία, ανέφερε η Λούκα Κατσέλη, ωστόσο μπορεί να αλλάξει καθώς έχουμε προωθήσει -τουλάχιστον δέκα- μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ενώ πρέπει να κάνουμε την κοινωνία, κοινωνό του αποτελέσματος της πολιτικής μας.

Γι’ αυτό εσείς εδώ, είπε η κ. Κατσέλη απευθυνόμενη στα μέλη του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ, ως το τελευταίο στέλεχος πρέπει να λειτουργείτε ως πολλαπλασιαστές και όχι ως διαιρέτες, ενώ πρόσθεσε ότι το διακύβευμα για το 2011 είναι η στήριξη της απασχόλησης.

Απαντώντας σε παρατήρηση του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου ότι θα είναι μομφή για την κυβέρνηση αν το ποσοστό της ανεργίας έχει “μπροστά” τον αριθμό 2, η υπουργός Εργασίας είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και αυτό είναι το μεγάλο μέλημα του υπουργείου και της κυβέρνησης.

Η κ. Κατσέλη είπε επίσης ότι έχουν συνδεθεί μεταξύ τους τα ηλεκτρονικά συστήματα ΣΕΠΕ, Taxis και ηλεκτρονική συνταγογράφηση από όπου αναμένεται αύξηση εσόδων μέσω της μείωσης της εισφοροδιαφυγής.

Εξάλλου για το ίδιο θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης είπε ότι η πάταξη της εισφοροδιαφυγής θα στηρίξει τα ταμεία.

Για “παταγώδη αποτυχία” του Μνημονίου έκανε λόγο ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ζητώντας επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνολικού χρέους της χώρας με μείωση των επιτοκίων.

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος είπε ότι χρειαζόμαστε ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης που να δείχνει με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα πότε θα έλθει η ανάπτυξη, ενώ τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και όχι της εκποίησής της.

Επίσης το ίδιο μέλος του ΠΣ είπε ότι οι πολίτες αναρωτιούνται αν η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε σκληρά τους όρους του Μνημονίου, και στην παρατήρηση αυτή απάντησε ο Νίκος Αθανασάκης λέγοντας ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε σωστά, και γρήγορα.

Στην απάντηση του κ. Αθανασάκη, η Τόνια Αντωνίου αντέτεινε ότι η Ιρλανδία δανείστηκε λιγότερα χρήματα με περισσότερο χρόνο αποπληρωμής.

Η κ. Αντωνίου, επιπλέον επισήμανε ότι συζητάμε ένα πρόγραμμα που δεν το γνωρίζουμε και πρόσθεσε ότι πριν λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα πρέπει να λύσουμε το πολιτικό και είναι πολιτικό ζήτημα όταν η Δικαιοσύνη σου ακυρώνει τους νόμους, όπως έγινε με τον Άρειο Πάγο για τους συμβασιούχους.

Προέχει η αποτελεσματικότητα και περισσεύουν οι προσωπικές πολιτικές, οι προσωπικοί διαγκωνισμοί και οι δεύτερες σκέψεις, είπε από την μεριά του ο Γιάννης Μίχας, ο οποίος αφού τόνισε ότι μοχλός των αλλαγών είναι η αλλαγή του δημόσιου τομέα, πρότεινε παράλληλα με κάθε νομοσχέδιο να εκπονείται και ένα επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής του, καθώς και την επιτάχυνση της ωρίμανσης των έργων ώστε να αυξηθεί η απορροφητικότητα των κονδυλίων.

Από την μεριά της η Έφη Χαλάτση, αρμόδια για την Παιδεία, είπε ότι δεν είναι δυνατόν και δεν πρέπει η χρηματοδότηση για την Παιδεία να φθάσει σε επίπεδα κάτω από 3% του ΑΕΠ, όταν το 2008 ήταν στο 4,2% του ΑΕΠ. Επισήμανε ότι η Ιρλανδία με τα παρόμοια με την Ελλάδα προβλήματα επενδύει στην Παιδεία 6% του ΑΕΠ της και τόνισε, τέλος, ότι για το ΠΑΣΟΚ η Παιδεία είναι η βάση για το νέο παραγωγικό μοντέλο και γι’ αυτό πρέπει το Κίνημα να σκεφθεί σοβαρά αν θα βγάλει την νεολαία στους δρόμους.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε