Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Nέο δημοψήφισμα ετοιμάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ για το βαθύ ρήγμα στο κόμμα

Nέο δημοψήφισμα ετοιμάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ για το βαθύ ρήγμα στο κόμμα

Κι όμως δεν είναι ψέμα. Το σενάριο για ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα εντός του Σαββατοκύριακου είναι μία ιδέα που έπεσε στο τραπέζι της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου, που ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα είναι διαρκές ή έκτακτο.

Η δεύτερη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε χωρίς να έχουν ληφθεί ωστόσο οι τελικές αποφάσεις για το κόμμα και πώς αυτό θα πορευτεί μετά το εσωτερικό “αντάρτικο” από την Αριστερή Πλατφόρμα η οποία όπως όλα δείχνουν φλερτάρει με τη δική της πορεία μακριά από το κυβερνών κόμμα.

Για το λόγο αυτό θα συνεδριάσει την Πέμπτη η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Μία ιδέα που βρίσκεται για τα καλά στο τραπέζι των συζητήσεων είναι για ένα νέο δημοψήφισμα, αυτή τη φορά όμως περιορισμένο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όπου ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας θα θέσει το δίλημμα ευρωπαϊκή πορεία ή όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η κίνηση δείχνει να έχει ένα πολιτικό ρίσκο, αλλά θεωρείται επίσης σχεδόν βέβαιο πως εάν η προεδρική πτέρυγα το δεχθεί σημαίνει πως θα έχουν μετρήσει τις δυνάμεις τους, έτσι ώστε να αποφύγουν μία δυσάρεστη έκπληξη.

Μάλιστα, θεωρούν πως όλα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για αυτό και την Πέμπτη θα αποφασίσουν εάν το κόμμα πάει σε ένα διαρκές συνέδριο ή σε ένα έκτακτο μέσα στο Σαββατοκύριακο όπου θα γίνει και το εσωτερικό δημοψήφισμα.

Σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εκτίμησε ότι την επιλογή της ρήξης φαίνεται να έχει κάνει η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και η μειοψηφία της ΚΟ και ότι πλέον υπάρχουν δύο διαφορετικές στρατηγικές επιλογές, οι οποίες συνίστανται στο εντός ή εκτός ευρώ -και αυτό, όπως είπε, είναι ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί σε κομματικό επίπεδο. Η συνεδρίαση της ΠΓ βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από την πλευρά της η Αριστερή Πλατφόρμα επιθυμεί ένα διαρκές συνέδριο, προκειμένου να μην υπάρξει εγγραφή νέων μελών, κάτι που δεν επιθυμεί η προεδρική πτέρυγα που επιθυμεί και νέους συνέδρους, έτσι ώστε να μειωθεί η δύναμη της μειοψηφίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε