Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Νέο φαινόμενο αρρυθμίας στην κυβέρνηση Παπαδήμου με αιχμή τα ναρκωτικά

Νέο φαινόμενο αρρυθμίας στην κυβέρνηση Παπαδήμου με αιχμή τα ναρκωτικά

Ν.Δ. και ΛΑΟΣ είπαν «όχι» στο νέο «κώδικα περί ναρκωτικών».

«Τορπίλη» στη συνοχή της Κυβέρνηση βάζουν Ν.Δ. και ΛΑΟΣ, απορρίπτοντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τη νομοθετική πρωτοβουλία του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης μεταξύ άλλων προβλέπει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για χρήστες ναρκωτικών ουσιών, με αποποινικοποίηση του αδικήματος για ίδια, αποκλειστική χρήση ενώ προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για οργανωμένες μορφές διακίνησης, καθώς όμως και υπό όρους απόλυση από τις φυλακές όσων έχουν εκτίσει το ένα τρίτο της πραγματικής ποινής τους.

«Όχι» στο νομοσχέδιο είπε επίσης το ΚΚΕ, ενώ αντίθετα υπέρ ψηφίζουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως με το νομοσχέδιο εξορθολογίζονται οι ποινές, ώστε να συνδέονται με την πραγματικότητα, δίνεται βάρος ισορροπιστικά τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταστολή και διευκρίνισε ότι αποδοκιμάζεται η χρήση όταν είναι δημόσια (σσ. «αν ο χρήστης την κάνει στο σπίτι του δεν βλάπτει το δημόσιο συμφέρον»), γίνεται διαχωρισμός της χρήσης από τη διακίνηση και τιμωρείται όποιος συμμετέχει στο να έχει κάποιος ναρκωτικά. «Θέλουμε στη φυλακή τον διακινητή, δεν θέλουμε στη φυλακή τον αποκλειστικά χρήστη, γιατί η φυλακή δεν βοηθά», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου προσθέτοντας πως αυτός είναι ο πυρήνας του νομοσχεδίου.

Επισήμανε, πάντως, ότι και με τις τροποποιήσεις που γίνονται, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το πιο αυστηρό νομικό οπλοστάσιο για τα ναρκωτικά, χωρίς ωστόσο να απολαμβάνει και τα ανάλογα αποτελέσματα. Ανέγνωσε, δε, κατάλογο χωρών στις οποίες η χρήση των ναρκωτικών θεωρείται αδίκημα και τις ποινές που ισχύουν σε αυτές για να εμπεδώσει το Σώμα ότι η Ελλάδα παραμένει ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες με αυτή τη νομοθεσία. Απηύθυνε επιπλέον προς τους βουλευτές: «αν διαπιστώσετε ότι οι χώρες που θεωρούν τη χρήση αδίκημα είναι περισσότερες, εγώ θα αποσύρω το νομοθέτημα.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Κ. Τζαβάρας ξεκαθάρισε πως καταψηφίζει το νομοσχέδιο αναπτύσσοντας το σκεπτικό του κόμματός του. «Ένα νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά θα πρέπει να σηματοδοτήσει και να δώσει ένα μήνυμα ότι η χρήση των ναρκωτικών δεν είναι μια συμπεριφορά η οποία, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να την καταστήσουν απολύτως αποδεκτή».

Ο Γιάννης Γκιόκας, εκ μέρους του ΚΚΕ, επικεντρώνοντας στο άρθρο 29, είπε πως απενοχοποιούνται η χρήση, η προμήθεια και η κατοχή ναρκωτικών και γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση των νέων. «Γίνεται προσπάθεια να καμφθούν τα αντανακλαστικά σε σχέση με αυτό το ζήτημα, που υπήρχαν στη χώρα μας», είπε.

Την αντίθεσή του σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου εξέφρασε από την πλευρά τού ΛΑΟΣ ο Αθ. Πλεύρης υποστηρίζοντας πως «έχει δύο βασικές κατευθύνσεις: την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και την ελάφρυνση στους εμπόρους ναρκωτικών».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε