Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Νέο “nein” της Merkel στο ευρωομόλογο

Νέο “nein” της Merkel στο ευρωομόλογο

Διπλωμάτες δηλώνουν στους Financial Times ότι η σύνοδος κορυφής έχει γίνει ιδιαίτερα απρόβλεπτη, με τους ηγέτες να προβληματίζονται για το πώς θα αντιδράσουν στο χάος που προκάλεσε η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλο το άρθρο.

”Η Γερμανία αρνήθηκε να μοιραστεί το βάρος των κλονιζόμενων ευρωπαίων εταίρων της την παραμονή της άτυπης συνόδου κορυφής, αγνοώντας δύο από τους σημαντικότερους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, που πρόσφεραν την στήριξή τους στις προτάσεις που παρουσιάζουν το Παρίσι, η Ρώμη και οι Βρυξέλλες.

Η γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, ισχυρίζεται ότι οποιαδήποτε «διανομή» του χρέους της ευρωζώνης θα καταρρίψει τα κίνητρα των οικονομιών του Νότου να επιβάλλουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τα αιτήματα του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ τέθηκαν μια μέρα πριν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Ο νέος Γάλλος πρόεδρος François Hollande, υπερασπίζεται με δυναμισμό την έκδοση κοινών ευρω-ομολόγων, που θα ελαφρύνουν τα προβλήματα χρηματοδότησης της καταπονημένης περιφέρειας της ευρωζώνης, αλλά πιθανόν θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού για την Γερμανία, διασπείροντας το αξιόχρεό της σε όλη την νομισματική ένωση.

Γερμανοί αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι η ιδέα δεν συζητείται καν στο Βερολίνο.

«Δεν υπάρχει τρόπος να εισαχθούν υπό τις ισχύουσες ευρωπαϊκές συνθήκες. Πραγματικά απαγορεύονται ρητά», δήλωσε κορυφαίος Γερμανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να άρει τις αντιρρήσεις του στο ορατό μέλλον. «Αυτή είναι μια πάγια θέση που δεν θα αλλάξει μέσα στον Ιούνιο.»

Οι αυξανόμενες ανησυχίες για το πώς θα επηρεαστεί το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, έχουν καταστήσει επιτακτική την συζήτηση για την λήψη μέτρων που θα πολεμήσουν την κρίση.

Ο κ. Hollande έχει δεσμευτεί να θέσει το θέμα των ομολόγων ευρωζώνης στην άτυπη σύνοδο. Κέρδισε την στήριξη του ΟΟΣΑ, που στην εξαμηνιαία του έκθεση ζητά ανοιχτά τα συγκεκριμένα ομόλογα. «Πρέπει να μπούμε στον δρόμο της έκδοσης ευρω-ομολόγων σύντομα,» δήλωσε ο ανώτατος οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Pier Carlo Padoan στους Financial Times.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, επίσης ζήτησε να μοιραστεί περισσότερο το βάρος. Αν και δεν μίλησε συγκεκριμένα για ευρωομόλογα, τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα, ειδικά όσον αφορά το μοίρασμα της δημοσιονομικής ευθύνης».

Διπλωμάτες δηλώνουν ότι η σύνοδος, που μια εβδομάδα πριν έμοιαζε ότι θα ασχολείτο ζεστά με την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, έχει γίνει ιδιαίτερα απρόβλεπτη, με τους ηγέτες να προβληματίζονται για το πώς θα αντιδράσουν στο χάος που προκάλεσε η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα. Οι αξιωματούχοι δηλώνουν με έμφαση ότι δεν θα ληφθούν επίσημες αποφάσεις.

Η διαμάχη για τα ευρωομόλογα μπορεί να προκαλέσει πυροτεχνήματα ανάμεσα στον κ. Hollande και την κα Merkel – μια πιθανότητα που έχει τρομάξει τους αξιωματούχους που μετέχουν στις συνομιλίες, με δεδομένη την συγκριτικά αρμονική γαλλο-γερμανική συνεργασία που εκδηλώθηκε στα τελευταία χρόνια της προεδρίας Nicolas Sarkozy. Πάντως οι περισσότεροι διπλωμάτες πιστεύουν ότι η κα Merkel θα πετύχει να μπλοκάρει οποιαδήποτε πρόταση, προκαλώντας περισσότερο καπνό παρά φωτιά.

«Λένε ότι όταν η Γερμανία και η Γαλλία δεν συνεργάζονται, υπάρχει πρόβλημα,» δήλωσε ανώτατος διπλωμάτης μικρής χώρας της ΕΕ. «Και όταν συνεργάζονται, πάλι υπάρχει πρόβλημα.»

Πιο επιτακτική ανησυχία είναι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις για τις τράπεζες της ευρωζώνης, με τους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι ο φόβος εξόδου της Ελλάδας έχει υποχρεώσει τους ηγέτες να σχεδιάσουν μαζικές διασώσεις, ειδικά για την Ισπανία. Οι αυξανόμενες εκτιμήσεις για τα επισφαλή δάνεια έχουν υποχρεώσει την Μαδρίτη να κρατικοποιήσει τμήμα μιας τράπεζας και είναι όλο και πιο πιθανό να υποχρεωθεί να δώσει κι άλλο δημόσιο χρήμα σε άλλες.

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αμφιβάλλουν ότι η Μαδρίτη έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει μόνη της κι αυτό προκαλεί πυρετώδεις ασταμάτητες συζητήσεις για το αν η ευρωζώνη πρέπει να δράσει άμεσα προς μια κοινή διάσωση και σχέδιο εγγύησης καταθέσεων.

Αν και αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τέτοιες μεταρρυθμίσεις έχουν προωθηθεί στην αποψινή ατζέντα, δεν είναι πιθανό να συμφωνηθούν σύντομα, αφήνοντας μόνο την ΕΚΤ στην τελευταία γραμμή άμυνας, αν η Ελλάδα υποχρεώσει σε περισσότερη άμεση δράση”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε