Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

New York Times: Ο Τσίπρας ανάμεσα στους λαϊκιστές της Ευρώπης

New York Times: Ο Τσίπρας ανάμεσα στους λαϊκιστές της Ευρώπης

“Ο ευρωπαϊκός λαϊκισμός στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ” είναι ο τίτλος δημοσιεύματος των New York Times, το οποίο κατατάσσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, δίπλα σε πολιτικούς όπως η Μαρίν Λε Πεν, ο Μπέπε Γκρίλο, ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και οι ηγέτες των ακροδεξιών κομμάτων στην Αυστρία, την Ολλανδία και τη Γερμανία!

«Ένα κύμα λαϊκισμού, ενισχυμένο πρόσφατα από την απόρριψη του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, δημιουργείται απ’ άκρη σ’ άκρη όλης της Ευρώπης μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και έχει βρει υποστηρικτές στα κόμματα και των δυο άκρων του πολιτικού φάσματος», ξεκινά το κείμενο.

Υπάρχει μάλιστα ένα γράφημα όπου τοποθετούνται ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Podemos στην Ισπανία, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, το UKIP στη Βρετανία, το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, το Κόμμα των Ελευθερών στην Αυστρία και την Ολλανδία και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία και τσεκάρονται οι θέσεις τους για τη λιτότητα, την παγκοσμιοποίηση, την ευρωζώνη, το σύστημα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μετανάστευση, το Ισλάμ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Οι New York Times αναφέρουν ότι «η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ έχουν ενεργοποιήσει κάποια “αντάρτικα” κόμματα καθώς ψάχνουν ευκαιρία να ανατρέψουν την καθιερωμένη πολιτική τάξη». Στη συνέχεια, παραθέτουν ένα μικρό βιογραφικό κάθε πολιτικού από τα οκτώ αυτά κόμματα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι NY Times γράφουν πως «είναι κατά του συστήματος, της παγκοσμιοποίησης και της λιτότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε ως ένας συνασπισμός αριστερών και ακροαριστερών κομμάτων που ενοποιήθηκαν και εναντιώθηκαν στα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από τους δανειστές στην Ελλάδα. Απ’ όταν σχημάτισε κυβέρνηση το 2015, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πάλεψε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη».

Παραθέτουν δε και δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού από τις 15 Νοεμβρίου σχετικά με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ: «Αντίθετα με κάποιους συναδέλφους μου στην Ευρώπη, δεν βιάστηκα να επαναλάβω την κριτική που κάποιοι από εμάς κάναμε κατά την προεκλογική περίοδο για τον Ντόναλντ Τραμπ».

– Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο αναφέρεται ως ένα κόμμα που είναι ενάντια στο σύστημα, την ευρωζώνη και τη λιτότητα

– Το Κόμμα των Ελευθέρων στην Αυστρία, ο υποψήφιος του οποίου Νόρμπερτ Χόφερ έχασε τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, εμφανίζεται ως ένα κόμμα κατά του συστήματος, της παγκοσμιοποίησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωζώνης, της μετανάστευσης και του Ισλάμ

– Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν είναι κατά του συστήματος, της παγκοσμιοποίησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωζώνης, της μετανάστευσης και το Ισλάμ και η επικεφαλής του (και φαβορί για να είναι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία) χαρακτήρισε την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ «καλά νέα για τη χώρα μας».

– Το Κόμμα των Ελευθέρων στην Ολλανδία, του Γκερτ Βίλντερς (που χαρακτήρισε “επανάσταση” την εκλογή Τραμπ), είναι κατά του συστήματος, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ευρωζώνη, την μετανάστευση και το Ισλάμ

– Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι κατά του συστήματος, της ευρωζώνης, της μετανάστευσης και το Ισλάμ. Η ηγέτης του κόμματος Φράουκε Πέτρι έχει χαρακτηρίσει την εκλογή Τραμπ «θρίαμβο για τον αμερικανικό λαό, νίκη για τους συνηθισμένους ανθρώπους επί του πολιτικού συστήματος και επί των παγκόσμιων ελίτ που δείχνουν λίγο ενδιαφέρον για την ευημερία των ανθρώπων».

– Το UKIP (από το οποίο παραιτήθηκε μετά το Brexit ο Νάιτζελ Φάρατζ) είναι κατά του συστήματος, της παγκοσμιοποίησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωζώνης και της μετανάστευσης. «Το Brexit ήταν το πρώτο τούβλο που έριξε το τείχος του συστήματος. Πολλά περισσότερα έπεσαν χθες (σ.σ. η δήλωση έγινε στις 9 Νοεμβρίου). Αυτό είναι τρεις φορές Brexit».

– Οι Podemos στην Ισπανία είναι κατά του συστήματος, της παγκοσμιοποίησης και της λιτότητας. «Αυτοί που αποκαλούν τον Τραμπ έναν ακροδεξιό λαϊκιστή έχουν δίκιο. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να περιγράψεις τον φασισμό από τον ακροδεξιό λαϊκισμό;» είχε δηλώσει για την εκλογή Τραμπ ο ηγέτης του κόμματος Πάμπλο Ιγκέσιας.

Πηγή: New York Times

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε