Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Νίμιτς: Μόνη λύση για το όνομα είναι να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές

Νίμιτς: Μόνη λύση για το όνομα είναι να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές

Με τον Έλληνα διαπραγματευτή, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη συναντήθηκε ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στη Θεσσαλονίκη.

Η μόνη λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία και εφ’ όσον εκφράζουν τη βούληση για επίλυση της εκκρεμότητας, ελπίζουμε ότι μπορούμε να κινηθούμε στη σωστή κατεύθυνση, τόνισε ο προσωπικός απεσταλμένος του Γεγικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το θέμα, Μάθιου Νίμιτς μετά από συνάντηση με τον Έλληνα διαπραγματευτή, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, σήμερα το πρωί, στο ξενοδοχείο Hyatt στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Νίμιτς ενημέρωσε τον πρέσβη κ. Βασιλάκη για τις συναντήσεις που είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν με την ηγεσία της ΠΓΔΜ στην Οχρίδα και τα Σκόπια, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά και για τις ξεχωριστές επαφές που είχε ο ίδιος στα Σκόπια.

Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να συναντηθεί με τον κ. Βασιλάκη, με τον οποίο είχε συνομιλίες χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί για να τον ενημερώσει πλήρως για τις συνομιλίες του ΓΓ του ΟΗΕ με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και για τις επαφές που είχε ο ίδιος με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και Νίκολα Γκρούεφσκι, αντίστοιχα.

Οταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, ποια είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ για μεγαλύτερη συμβολή του στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος, ο κ. Νίμιτς υπογράμμισε ότι «ο Γενικός Γραμματέας έχει ρόλο και είχε ρόλο από την αρχή της διαδικασίας».
«Το ψήφισμα του ΟΗΕ που αφορά το ζήτημα, το ψήφισμα 817/1993, δίνει στο ΓΓ την ευθύνη και η Ενδιάμεση Συμφωνία λέει ότι τα βασικά ζητήματα θα πρέπει να συνεχίσουν να συζητώνται υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, οπότε με βάση τη συμφωνία των δύο πλευρών ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει ένα ρόλο. Με διόρισε προσωπικό απεσταλμένο του για το ζήτημα, αλλά πάντα δίνω αναφορά σε εκείνον, άρα πάντα συμμετέχει», διευκρίνισε ο κ. Νίμιτς.

Μπορεί αυτή να ήταν η πρώτη επίσκεψή του στα Σκόπια, αλλά ο ΓΓ του ΟΗΕ πάντα ενδιαφέρεται για το ζήτημα, είπε ο κ.Νίμιτς και πρόσθεσε: “Για τα Ηνωμένα Έθνη είναι ένα σημαντικό περιφερειακό ζήτημα, που αφορά την ασφάλεια στην περιοχή και συνεπώς είναι προτεραιότητά μας. Ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αναγνωρίζει ότι η μόνη λύση είναι, οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Νίμιτς είπε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει ενδιαφέρον να επιλυθεί το ζήτημα και πως έλαβε διαβεβαιώσεις από τον πρέσβη κ. Βασιλάκη ότι το θέμα εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση. «Οι δύο πλευρές λένε ότι θέλουν να επιλυθεί το ζήτημα, ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε.

Ο Έλληνας διαπραγματευτής ευχαρίστησε τον κ. Νίμιτς για όλες τις προσπάθειες που κάνει εδώ και τόσα χρόνια αλλά και για την έλευσή του στη Θεσσαλονίκη, για να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για το τι συζητήθηκε στα Σκόπια.
«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αμφιβολία από κανέναν, για την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να βρεθεί μία λύση.

Είναι βέβαιο ότι δηλώσεις με πολύ πάθος δεν βοηθάνε, αλλά η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ούτως ώστε να μπορέσουμε σιγά- σιγά να βρεθούμε στο σωστό δρόμο», είπε ο κ. Βασιλάκης.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ περί καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, ο κ. Βασιλάκης είπε ότι η ερώτηση πρέπει να τεθεί στον ίδιο τον κ. Γκρούεφσκι και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να απαντά σε δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.

Διαβάστε

Προκαλεί ο Γκρούεφσκι και επαναφέρει θέμα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα

“Τα Σκόπια να σταματήσουν την αρνητική προπαγάνδα και να έρθουν να βρούμε λύση”


 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε