Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ντάισελμπλουμ: Αποφάσεις για το χρέος στο τέλος του προγράμματος!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Μοιάζει να… απομακρύνεται η ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας θα φορέσει τη γραβάτα που έχει υποσχεθεί. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνει κανείς από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ, που ακολούθησαν την άκαρπη -όπως αποδείχθηκε- συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημείωσε στις δηλώσεις τους πως “Μπορούμε να έχουμε μία συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, τον Ιούνιο αλλά και να έχουμε την επόμενη εκταμίευση πριν το καλοκαίρι”. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως “Κάναμε τεράστια πρόοδο σήμερα. Πολύ μεγάλη δουλειά έχει ήδη γίνει στην Ελλάδα από την ελληνική κυβέρνηση και δεσμεύονται να συνεχίσουν έτσι. Είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση.”. Ο πρόεδρος του Eurogroup άφησε παράθυρο, μόνο για μια “συζήτηση για το χρέος” κι αυτό μόνο αφού υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση.”

Όπως άλλωστε σημείωσε: “Σήμερα μελετήσαμε το θέμα, αλλά επί του παρόντος δεν καταλήξαμε σε συνολική συμφωνία. Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος”. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης “είναι πολύ κοντά”, αλλά και πως υπάρχει συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022. Παράλληλα ξεκαθάρισε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα “Θέλουμε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ήμασταν πολύ κοντά σε μία τέτοια συμφωνία απόψε. Όμως μπορούμε να το κάνουμε σε τρεις εβδομάδες από τώρα, στο επόμενο Eurogroup.”

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί, όπως φάνηκε και πριν την έναρξη του Eurogroup ήταν πιο θετικός απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Ο Γάλλος επίτροπος, σημείωσε χαρακτηριστικά “οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους, η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο. Είχαμε διεξοδικές συζητήσεις για το χρέος, αναλυτικές και σε βάθος. Τώρα θέλουμε να φτάσουμε σε μία συμφωνία στο επόμενο Eurogroup του Ιουνίου. Έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο κομμάτι των προαπαιτούμενων για το χρέος. Είμαστε στις τελευταίες λεπτομέρειες”.

Αντίθετα, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως “Δεν είχαμε απόλυτη συμφωνία για μέτρα ελάφρυνσης χρέους” προσθέτοντας πως “το 2012 η Ελλάδα έλαβε μία ελάφρυνση για το χρέος. Εργαζόμαστε σε αυτή τη βάση”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε