Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο Αλέξης Τσίπρας άγιος στη Νάπολη; (ΦΩΤΟ)

Ο Αλέξης Τσίπρας άγιος στη Νάπολη; (ΦΩΤΟ)

Άγιος ο Αλέξης Τσίπρας; Και μάλιστα στη Νάπολη; Τι σχέση μπορεί να έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Σαν Τζενάρο, άγιο της Καθολικής Εκκλησίας και πολιούχο της Νάπολης; Μη βιαστείτε να απαντήσετε “καμία”.

Στους δρόμους της μεγαλούπολης του ιταλικού νότου υπάρχει μια τοιχογραφία του Σαν Τζενάρο. Φτιάχτηκε πριν από μερικούς μήνες για να τιμήσουν τον πολιούχο της Νάπολης. Και μάλλον αυτός που την έφτιαξε είχε στο μυαλό του τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί το (εντυπωσιακό ομολογουμένως) αποτέλεσμα θυμίζει πολύ τον Αλέξη Τσίπρα…

Δείτε τις φωτογραφίες που έχουν ανέβει στο twitter

Ποιος ήταν ο Σαν Τζενάρο

Ο Τζενάρο γεννήθηκε, σύμφωνα με τη Wikipedia, το 272 στο Μπενεβέντο και πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου του 305. Ήταν επίσκοπος και μάρτυρας και έχει αναγνωριστεί ως Άγιος τόσο από την Καθολική όσο και από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Είναι πολιούχος της Νάπολης, στον καθεδρικό Ναό της οποίας φυλάσσονται τα οστά του και δυο φιάλες με το αίμα του, το οποίο φέρεται να μάζεψε μια γυναίκα με το όνομα Ευσέβια αμέσως μετά το μαρτύριό του. Οι φιάλες με το αίμα του Σαν Τζενάρο εκτίθενται σε προσκύνημα τρεις φορές το χρόνο, το Σάββατο πριν από την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, στις 19 Σεπτεμβρίου και στις 16 Δεκεμβρίου. Τότε, σύμφωνα με την ναπολιτάνικη παράδοση, το αίμα του Αγίου ρευστοποιείται…

Το όνομα Τζενάριο προέρχεται από το λατινικό Ianuarius, που σημαίνει αυτός που είναι αφοσιωμένος στον θεό Janus. Το όνομα αυτό δινόταν συνήθως σε παιδιά γεννημένα τον Ιανουάριο.

Το θαύμα του Σαν Τζενάρο έχει να κάνει με την υγροποίηση του αίματός του, κάτι που επιστήμονες αμφισβητούν ανοιχτά και φυσικά προκαλούν τις αντιδράσεις των πιστών και των ιερέων. Επί αιώνες άλλωστε, χιλιάδες πιστοί συγκεντρώνονται τον Μάιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο στον Καθεδρικό της Νάπολη για να δουν το… θαύμα.

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ / ANSA

Ο Αρχιεπίσκοπος παίρνει στα χέρια του η φιάλη που περιέχει το ξηρό αίμα του Αγίου και αν το αίμα ρευστοποιηθεί, το ανακοινώνει στους πιστούς εν μέσω… πυροβολισμών. Αν το αίμα υγροποιηθεί σημαίνει καλοτυχία για την πόλη, αν όχι έρχονται… δεινά.

Το 2005 όμως, η επιστήμονας Μαγκερίτα Χακ από την Ιταλική Ένωση για τη Μελέτη του Παραφυσικού τόλμησε να αμφισβητήσει το θαύμα και να πει ότι το «αίμα» μπορεί να παρασκευαστεί ακόμη και στην… κουζίνα!

Η φιάλη με το αίμα του Σαν Τζενάρο εκτέθηκε και τον περασμένο Μάρτιο, πέρα από τις τρεις προγραμματισμένες φορές, εξαιτίας της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στη Νάπολη. Ο Σαν Τζενάρο έχει και τον… προσωπικό του θησαυρό: ένα κολιέ αμύθητης αξίας, που θεωρείται ένα από τα ακριβότερα αντικείμενα του κόσμου και έχει μεγαλύτερη αξία ακόμη και από το Πετράδι του Στέμματος, το στέμμα της βασίλισσας Ελισάβετ. Ο θησαυρός του Σαν Τζενάρο αποτελείται από 70 αντικείμενα.

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ / ANSA

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε