Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο Αλέξης, ο Βαγγέλης, οι αγρότες στα μπλόκα και οι αγρότες της δημιουργίας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στις 28 Ιανουαρίου ο Κάλχας καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα, τον Βαγγέλη Αποστόλου, αλλά και στους αγρότες να ασχοληθούν σοβαρά με την περίπτωση της ίδρυσης μιας επιχειρηματικής μονάδας και έγραφε:

«Μια σύγχρονη βιομηχανική μονάδα παραγωγής και εμφιάλωσης φυσικού χυμού από ρόδι εγκαινιάστηκε το μεσημέρι στο Κολίρι Πύργου Ηλείας. Πρόκειται για το εργοστάσιο της πολυσυμμετοχικής κοινωνικής επιχείρησης «Αλφειός – Ρόδι Α.Ε», η οποία μπορεί να επεξεργαστεί τρεις τόνους φρούτα την ώρα.
Η οικογένεια της Αλφειός – Ρόδι, αποτελούμενη από 207 μετόχους, τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή της, καλλιεργεί στην Πελοπόννησο πάνω από 2.000 στρέμματα με ροδιές της εξαιρετικής ποικιλίας wonderful. Τα φρέσκα φρούτα της ταξιδεύουν ήδη στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά και από σήμερα οι αγορές θα υποδέχονται και τον 100% φυσικό χυμό ροδιού, σε γυάλινη φιάλη των 250 ml.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της «Αλφειός – Ρόδι Α.Ε.», η μονάδα χυμοποίησης δημιούργησε 50 νέες θέσεις εργασίας στην Πελοπόννησο, εν μέσω ύφεσης. Επιπλέον, καθιστά ακόμα πιο βιώσιμη την καλλιέργεια των ροδώνων για τους μετόχους της, ενώ ενισχύει μια σειρά δορυφορικές επιχειρήσεις και γενικά την οικονομία της ευρύτερης περιοχής».

Στην kathimerini.gr δημοσιεύεται ένα ρεπορτάζ για μία άλλη πρωτοποριακή, για τα ελληνικά δεδομένα, μονάδα. Μία επιχείρηση επεξεργασίας Στέβιας, το μοναδικό εργοστάσιο στην Ευρώπη, που δημιούργησαν αγρότες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας Καρδίτσας με έδρα το Φανάρι του Δήμου Μουζακίου σε συνεργασία με το ΤΕΙ Θεσσαλίας που εφάρμοσε μία δική του πατέντα η οποία αποτελεί πανευρωπαϊκή καινοτομία.
Το αποτέλεσμα είναι να καλλιεργούνται 1.000 στρέμματα στέβιας και προπαντός να γίνεται επεξεργασία του προϊόντος για το οποίο έχουν δείξει ενδιαφέρον επιχειρήσεις από την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Δηλαδή δεν πωλούν το φυτό στέβια χύμα, αλλά το τελικό προϊόν. Δηλαδή κάνουν αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η χώρα μας και κερδίζουν περισσότερα.

Αυτή είναι η Ελλάδα της δημιουργίας, η Ελλάδα της ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής και της εξόδου από την κρίση και βρίσκεται εδώ Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλη Αποστόλου και εσείς υπόλοιποι αγρότες που μάθατε στις επιδοτήσεις και αφήσατε να ερημώσουν τα χωράφια.
Αν, όμως, οι αγρότες έχουν ένα σημαντικό ποσοστό ευθύνης, η κυβέρνηση έχει πολλαπλάσιο. Γιατί δεν έκανε τίποτα ακόμα, παρά μόνο λόγια και δηλώσεις, για να αναπτύξει τον πρωτογενή τομέα, παρότι τονίζει πως το μέλλον της χώρας στηρίζεται σε αυτόν. Μάλιστα ούτε συμβολική επίσκεψη δεν έκανε ο πρωθυπουργός ή ο αρμόδιος υπουργός (Στον Πύργο πήγε ένας γενικός γραμματέας) για να δώσει την έμφαση και τη σημασία που απαιτείται στην προσπάθεια τέτοιων πρωτοπόρων και ελπιδοφόρων εγχειρημάτων.

Αφήστε που ο λαλίστατος Βαγγέλης Αποστόλου θα έπρεπε ήδη να είχε επεξεργαστεί σχέδια και πολιτικές για να τα θέσει σε λειτουργία. Δεν χρειάζονται τετραετίες κύριοι υπουργοί για να επεξεργαστείτε σχέδια για την αγροτική οικονομία, σχέδια για τη βιομηχανία, σχέδια για την κατάργηση της γραφειοκρατίας στην ίδρυση επιχειρήσεων.
Κύριε πρωθυπουργέ μην απορείτε που διογκώνονται τα προβλήματα όταν υφυπουργός δηλώνει ότι θέλει ένα χρόνο για να λειτουργήσει η πλατφόρμα χάρη στην οποία θα δημιουργούνται επιχειρήσεις ταχύτατα, μην απορείτε όταν ένα χρόνο από την ανάληψη της εξουσίας δεν έχετε προχωρήσει στην εφαρμογή συγκροτημένης αναπτυξιακής αγροτικής πολιτικής, μην απορείτε όταν πέρασε ένας χρόνος και ακόμα δεν έχετε βιομηχανική πολιτική, ούτε εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, ούτε νέα πολιτική επενδύσεων.

Τι στο καλό με άδεια χέρια και χωρίς ιδέες και σχέδια αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας;
Κι εδώ θα ήθελα να σας θυμίσω ένα σχόλιο που σας απηύθυνα και με το οποίο υποστήριζα ότι θα πρέπει να πάρετε το μπλοκάκι του Σημίτη για να καταγράφετε τις υποχρεώσεις των υπουργών σας και να ακολουθείτε την τακτική του Κωνσταντίνου (όχι του Κώστα) Καραμανλή οποίος όταν υπουργός του δεν υλοποιούσε το έργο που είχε αναλάβει, τον άκουγε όλη η Αθήνα. Αυτή την ώρα την έτρεμε κάθε υπουργός.
Κύριε πρωθυπουργέ με κάθε σεβασμό θα ήθελα να σας υπενθυμίσω πως εκτός από τις προθέσεις, τις πολιτικές και τα σχέδια υπάρχει και το timing…

Οσο για τους αγροτοπατέρες, μάλλον είναι ανώφελη οποιαδήποτε αναφορά σε προσδοκία για αλλαγή ή σε προτροπή να δουν τις ευκαιρίες και τα έργα των δύο συνεταιρισμών, αφού αν ήθελαν μπορούσαν να τις είχαν ήδη προχωρήσει όπως οι συνάδελφοί τους στον Πύργο και το Μουζάκι.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε