Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Ο Κ. Χατζηδάκης μιλάει στο NewsIt για τις εκλογές της 6ης Μαΐου

Ο Κ. Χατζηδάκης μιλάει στο NewsIt για τις εκλογές της 6ης Μαΐου

Για την εμφάνιση ακραίων θέσεων και πολιτικών φορέων σε αυτές τις εκλογές, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι πρέπει να αποφευχθούν.

Κύριε Χατζηδάκη ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 6ης Μαΐου;

Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία αυτών των εκλογών. Οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές για την Ελλάδα. Την Κυριακή είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές, όχι μόνο της μεταπολίτευσης, αλλά της μεταπολεμικής περιόδου. Στη δημοκρατία ο λαός είναι το αφεντικό και κάθε αποτέλεσμα θα είναι σεβαστό. Πρέπει να γίνει κατανοητό, όμως, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για ακυβερνησία. Οι επιλογές που έχουν οι πολίτες μπροστά τους είναι τρεις: Πρώτη, ο δρόμος που χάραξε τα τελευταία δύο χρόνια το ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιοι οι παλαιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έχουν καταλάβει ότι αυτή η επιλογή δεν οδηγεί πουθενά, γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ καταρρέει. Δεύτερη επιλογή είναι ο δρόμος που χαράσσουν διάφορες δημαγωγικές δυνάμεις της δεξιάς ή της αριστεράς που ανεύθυνα υπόσχονται τον ουρανό με τα άστρα, ακολουθώντας τη λογική του «λεφτά υπάρχουν» του Γ. Παπανδρέου το 2009. Τέλος, υπάρχει και ο δρόμος της ευθύνης και της κοινής λογικής. Αυτόν το δρόμο θέλει να ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία, η μόνη όρθια πολιτική δύναμη αυτή τη στιγμή.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια τάση προς νέα και μικρά κόμματα. Σας προβληματίζει η πολυδιάσπαση της Κεντροδεξιάς και η άνοδος της ακροδεξιάς;

Για να είμαι ειλικρινής πιστεύω σε μια μεγάλη κεντροδεξιά που θα συσπείρωνε στους κόλπους της δυνάμεις της ευρύτερης παράταξης. Βεβαίως, πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής. Θα ήμουν θερμός υποστηρικτής μιας προσπάθειας που με σημαία την Ευρώπη και το Ευρώ θα δημιουργούσε ένα ισχυρό μέτωπο απέναντι στα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτές της κρίσιμες στιγμές. Άλλωστε, ο κατακερματισμός, στην παρούσα φάση, δεν είναι χρήσιμος για κανέναν, ούτε φυσικά για την πατρίδα. Όσο για την ακροδεξιά, καλό είναι να θυμόμαστε ότι τα άκρα δεν έδωσαν ποτέ λύσεις. Αντιθέτως, δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι όσο εύκολα και γρήγορα σκαρφαλώνουν στην κορυφή, τόσο εύκολα καταρρέουν ή εξαφανίζονται. Ωστόσο, αφήνουν πίσω τους καταστρεπτικά αποτελέσματα . Και αυτό είναι που με ανησυχεί. Αυτό είναι που πρέπει να αποφύγουμε.

Παρατηρούμε ξαφνικά ότι όλα τα κόμματα – και η Νέα Δημοκρατία- άρχισαν να μιλάνε για την εγκληματικότητα και τη λαθρομετανάστευση. Τι είναι αυτό που προέκυψε τώρα και βλέπουμε αυτήν τη στροφή στο λόγο της Νέας Δημοκρατίας;

Η αλήθεια είναι ότι, τα τελευταία χρόνια, τα φαινόμενα εγκληματικότητας έχουν ενταθεί. Όσο για την λαθρομετανάστευση, τη στιγμή που έχουμε το σοβαρότερο πρόβλημα στην Ευρώπη, το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τον πιο χαλαρό μεταναστευτικό νόμο. Για τη Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι προτεραιότητα ο νόμος και η τάξη. Και πρέπει να γίνει σαφές ότι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η ασφάλεια φιλήσυχων πολιτών δεν είναι ζητήματα υπό διαπραγμάτευση. Εξάλλου σε θέματα νόμου και τάξης η Τρόικα δεν έχει κανένα λόγο. Επομένως δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, θα πρέπει να είναι πολύ σκληρή με το έγκλημα, κάθε μορφής. Η Νέα Δημοκρατία θα το κάνει.

Στην τελική ευθεία πριν της εκλογές γιατί οι αναποφάσιστοι να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία και να μην καταφύγουν σε ψήφο διαμαρτυρίας;

Κατανοώ πλήρως ότι υπάρχει αγανάκτηση και ένταση στους πολίτες. Οι προσεχείς εκλογές είναι πολύ κρίσιμες. Οι πολίτες ψηφίζουν για το σπίτι τους, την οικογένειά τους, την πατρίδα μας. Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι ότι η καταστροφή δεν είναι μονόδρομος. Δεν θα την αποφύγουμε, όμως, και με τον αυτόματο πιλότο. Οι πολίτες πρέπει να είναι διστακτικοί σε όσους μοιράζουν καραμελίτσες και σοκολατίτσες. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα. Έχουμε κατανοήσει την κρισιμότητα των στιγμών. Είμαστε συγκριτικά περισσότερο συγκροτημένοι από κάθε άλλη πολιτική δύναμη. Και οι θέσεις μας δε θυμίζουν τις υποσχέσεις Παπανδρέου του 2009. Μπορούμε να υπερβούμε την κρίση χωρίς μαγικές συνταγές, χωρίς δημαγωγία. Αυτό που χρειάζεται είναι αλήθεια πριν τις εκλογές, αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη μετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 6ΗΣ ΜΑΙΟΥ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε