Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ο Σόιμπλε… “αδειάζει” τον Σόιμπλε για τις δηλώσεις περί ΔΝΤ!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Διευκρινίσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη Süddeutsche Zeitung. Μια συνέντευξη στην οποία αφήνει ουσιαστικά για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης του ελληνικού προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ.

Διευκρινίσεις σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δόθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της γερμανικής κυβέρνησης μετά από σχετικό ερώτημα της Deutsche Welle. Αφορμή στάθηκε η συνέντευξη που παραχώρησε ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, στην οποία αφήνει για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης του ελληνικού προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ, με “αντικαταστάτη” τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Η συνέντευξη αυτή προκάλεσε “τριγμούς” (σ.σ. απάντησε συγκεκριμένα και η Κομισιόν) κι έτσι το ίδιο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε διευκρινίσεις των δηλώσεων του… γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Η “εξήγηση”

Οι δηλώσεις του γερμανού υπ. Οικονομικών στη Süddeutsche Zeitung αφορούν το τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν θα συμμετέχει μελλοντικά σε αυτό το ΔΝΤ, διευκρίνισε χαρακτηριστικά στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Γιουργκ Βάισγκερμπερ.

Το αν θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα ή όχι, αυτό θα το αποφασίσει το ίδιο το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.

Σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ απαιτείται συγκατάθεση της Mπούντεσταγκ

Το Βερολίνο από την πλευρά του «ούτε προσμένει αλλά και ούτε θέλει» τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ, τόνισε ο κ. Βάισγκερμπερ. Σε περίπτωση όμως που αποφασίσει να μη συμμετέχει σε ένα τρίτο πρόγραμμα, τότε τίθεται το ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση η ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση όμως η μη συμμετοχή του ΔΝΤ θα συνιστούσε «σημαντική αλλαγή» του προγράμματος. Και σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε ξανά να ερωτηθεί η γερμανική βουλή προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεση της, ανέφερε ο κ. Βάισγκερμπερ. Όπως πρόσθεσε «πρόκειται όμως για ένα υποθετικό ερώτημα» που δεν είναι του παρόντος.

Στην ερώτηση της Deutsche Welle αναφορικά με το τι εννοεί ο Β. Σόιμπλε στην επίμαχη συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung όταν λέει ότι σε περίπτωση που αναλάβει τον ρόλο του ΔΝΤ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕΜΣ) τότε θα πρέπει να «εφαρμόζονται αισθητά καλύτερα οι δεσμεύσεις», ο κ. Βάισγκέργκερ δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις…

Πηγή: dw.com

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε