Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ο Σόιμπλε έχει δίκιο: Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις

Ο Σόιμπλε έχει δίκιο: Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις

Κομίζει γλαύκας εις Αθήνας ο Σόιμπλε όταν επαναλαμβάνει μονότονα σαν κακοκουρδισμένο γραμμόφωνο, πως η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις.

Δεν μας κάνει καθόλου σοφότερους, παρότι η διαπίστωσή του είναι ορθή και συνεπώς έχει δίκιο γενικώς.

Πάντως, εμείς οι Ελληνες το γνωρίζουμε καλύτερα από τον χερ Σόιμπλε και τον κάθε ξένο ειδήμονα ή μη, γιατί εμείς θφιστάμεθα τις συνέπειες του διεφθαρμένου, γραφειοκρατικού, αναποτελεσματικού και κοστοβόρου δημόσιου τομέα.
Μόνο που η Ελλάδα δεν χρειάζεται μεταρρυθμίσει του τύπου που εννοεί ο Σόιμπλε ή το ΔΝΤ, δηλαδή νέες περικοπές συντάξεων, κατάργηση επιδομάτων πρόνοιας, μείωση μισθών, περαιτέρω αποσάρθρωση των εργασιακών σχέσεων  και επικράτηση του νόμου της ζούγκλας.

Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις ώστε να αποκτήσει ένα σύγχρονο, λειτουργικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό κράτος. Ένα κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και της επιχείρησης και όχι ένα κράτος δυνάστη και εμπόδιο στην κάθε υγιή προσπάθεια.

Οι πολίτες απαιτούν και η χώρα έχει ανάγκη από ένα κράτος που δεν θα απαιτείται ¨λάδωμα¨, γρηγορόσημο ή φακελάκι για να λειτουργήσει ο σκουριασμένος μηχανισμός.

Εχει ανάγκη λοιπόν από μεταρρυθμίσεις που θα τσακίζουν τη γραφειοκρατία (θετικό δείγμα γραφής η καθιέρωση της ψηφιακής υπογραφής και η κινητικότητα στο Δημόσιο, αλλά απαιτούνται περισσότερες τομές και παρεμβάσεις τολμηρές), που θα επιβάλουν παντού τη διαφάνεια, την ταχύτητα στην εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων. Ένα κράτος που θα διευκολύνει τις επενδύσεις (το πρώτο θετικό βήμα είναι ο νόμος που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα για ταχεία και με πολύ μικρό κόστος ίδρυση επιχειρήσεων), αντί να τις εμποδίζει, που δεν θα σπαταλούνται εκατομμύρια εργατοώρες στα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών, που η δικαιοσύνη θα απονέμεται ταχύτατα.

Και γενικώς ένα κράτος υπηρέτη του πολίτη και όχι δυνάστη.

Αν αυτές τις μεταρρυθμίσεις εννοεί ο χερ Σόιμπλε τότε έχει δίκιο και συμφωνούμε μαζί του.

Όμως, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις έχει απόλυτη ανάγκη και τη ρύθμιση του χρέους για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να βρεθούν δημόσιοι πόροι για επενδύσεις.

Τα υπόλοιπα δεν αποτελούν παρά γερμανικές κουτοπονηριές…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε