Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ο Σόιμπλε μας ”περνάει” χειροπέδες και πετάει το κλειδί

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιμένει να ζητάει εγγυήσεις πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει πιστά το νέο μνημόνιο ότι και εαν βγάλουν οι κάλπες, ενώ ουσιαστικά χαρακτηρίζει ως αναξιόπιστους τους Έλληνες πολιτικούς.

Σε σημερινή του συνέντευξη στην Ostsee – Zeitung ο Β. Σόιμπλε επαναλαμβάνει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η τήρηση των συμφωνηθέντων και μετά τις εκλογές του Απριλίου.
”Η βοήθειά μας έχει μια μακροπρόθεσμη βάση, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τις μεταρρυθμίσεις. Έτσι ήταν στην Ιρλανδία, έτσι και στην Πορτογαλία.Τους τελευταίους μήνες διαπιστώθηκε, ότι είναι πιο εύκολο να υπόσχεται κανείς παρά να εφαρμόζει και αυτό είναι ένα πρόβλημα”.

Ο Γερμανός υπουργός από την μία εκφράζει την κατανόηση του για τους φόβους και την ανασφάλεια των ελλήνων πολιτών, από την άλλη όμως τονίζει ότι και οι ίδιοι, δηλαδή οι γερμανοί πολιτικοί, έχουν ευθύνες έναντι του γερμανικού κοινοβουλίου αλλά και των γερμανών φορολογουμένων.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το Βερολίνο εκτιμά ότι ακόμη και μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ορισμένα καίρια ζητήματα, τα οποία είναι απαραίτητα για να εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση παραμένουν ανοιχτά.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι χθες το βράδυ στο Βερολίνο, θα πρέπει καταρχήν να ελεγχθούν και να αξιολογηθούν οι πληροφορίες που τέθηκαν στη διάθεση των ευρωπαίων εταίρων λίγα λεπτά πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης, και ιδίως εκείνες που αφορούν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Επίσης θα πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα που αφορούν στον αποτελεσματικότερο έλεγχο της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής, αλλά και στη δημιουργία ειδικού λογαριασμού που θα διασφαλίζει την αποπληρωμή του χρέους.
”Δεν υπήρχαν ενστάσεις ως προς τα δυο αυτά σημεία”, ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι σύμφωνα με το το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων και συνεπώς ”θα πρέπει να εξεταστούν μέχρι τη Δευτέρα”.

Λεφτά μετά τις εκλογές θέλει και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κις ντε Γέγκερ, συντασσόμενος με τον Σόιμπλε. Άλλωστε η Ολλανδία είναι μια από τις χώρες… δορυφόρους του γερμανικού άξονα.

«Ιδανικά, θα ήθελε κανείς να έχει να κάνει με μία ηγεσία για την οποία θα ξέρει ότι θα υποστηρίξει το πακέτο βοήθειας μετά τις εκλογές» δηλώνει ο Ολλανδός υπουργός στην ολλανδική οικονομική εφημερίδα Financieele Dagblad. «Για τον λόγο αυτό είναι προτιμότερο να περιμένουμε μέχρι μετά τις εκλογές. Τότε θα μπορούμε να διαπραγματευθούμε αυτή τη δέσμευση με τη νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Ο Γιαν Κις ντε Γέγκερ επέμεινε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει όλα τα μέτρα που έχουν ζητηθεί σε αντάλλαγμα αυτής της οικονομικής βοήθειας. «Απλώς οι όροι μας δεν έχουν εκπληρωθεί. Η εμπιστοσύνη βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο», λέει.

Την ίδια ώρα, ο Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ξεκαθάρισε μέσω του Reuters ότι «αν το Eurogroup είναι σε θέση να λάβει μία θετική απόφαση την ερχόμενη Δευτέρα, η εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών μπορεί να αρχίσει άμεσα και να ολοκληρωθεί έγκαιρα».

Διαβάστε επίσης :

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε