Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Τσίπρας “απαιτεί” εφαρμογή της συμφωνίας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες με τον Φρανσουά Ολάντ, την Άγκελα Μέρκελ και τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ   στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, θεωρούνται κομβικές για το Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, αναμένοντας βέβαια διακαώς και την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα σε μια ύστατη προσπάθεια με το τέλος της χρόνιας να σηματοδοτηθεί ο “οδικός χάρτης” εξόδου στις αγορές και κατά συνέπεια από το καθεστώς των μνημονίων.

Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού παραπέμπουν στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στο 2ο Συνέδριο, δηλαδή ότι θα “απαιτήσει” από τους εταίρους  και δανειστές κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, της συμφωνίας για το χρέος και της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς η ελληνική πλευρά τηρεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει από το Eurogroup της 24ης Μαϊου.

Με άλλα λόγια ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει επαναβεβαίωση και εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup βλέποντας το αδιέξοδο στη σχέση Βερολίνου-ΔΝΤ και κυρίως τα προσκόμματα που βάζει συνεχώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε “σαμποτάροντας” ουσιαστικά τα συμφωνηθέντα μεταξύ Αθήνας-δανειστών.

Να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μια λύση που δεν θα δημιουργεί προβλήματα στην πολιτική διαχείριση του ζητήματος από την κ. Μέρκελ στο εσωτερικό της Γερμανίας  και στο πλαίσιο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική η πρωτοβουλία της ΕΚΤ στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων προκειμένου η χώρα μας να ενταχθεί στο καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης ακόμη κι εάν το ΔΝΤ δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε