Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο Τσίπρας έθεσε το θέμα Χριστοφοράκου και κατοχικού δανείου στον Σόιμπλε

Ο Τσίπρας έθεσε το θέμα Χριστοφοράκου και κατοχικού δανείου στον Σόιμπλε

Παραπάνω απ’ όσο είχε προγραμματισθεί, κράτησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν ξεκάθαρος προς τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ:

Θετική χαρακτηρίζεται και από τις δύο πλευρές η συνάντηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι σημειώθηκε κάποια μετακίνηση θέσεων από τη μία ή την άλλη πλευρά. Όπως αναφέρουν πηγές των δύο αντιπροσωπειών, παραμένουν οι διαφορές τόσο στις ιδεολογικές αναφορές όσο και στις πολιτικές στρατηγικές, αλλά κρίθηκε χρήσιμο να γίνεται ανταλλαγή απόψεων.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθάρισε από την αρχή της συνομιλίας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, καθώς, όπως είπε, ενδεχόμενη έξοδος δεν θα ευνοούσε ούτε την Ελλάδα ούτε την Γερμανία, ενώ θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στο κοινό νόμισμα. Διευκρίνισε πάντως ότι θεωρεί τα μνημόνια και τα προγράμματα λιτότητας νεκρά -«το πρόγραμμα είναι νεκρό, δεν πετυχαίνει και θα αλλάξει», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες-, αλλά και ότι δεν θεωρεί καμία επιλογή ως μονόδρομο, καθώς στόχος είναι η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης ώστε, τόνισε, να ανακάμψει η οικονομία και να μπορούν οι Έλληνες να ζουν με αξιοπρέπεια.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε δε λόγο για τον κίνδυνο ενίσχυσης των ακροδεξιών και των νεοναζιστικών δυνάμεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο κ.ΤΣΙΠΡΑΣ ΦΤΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσίπρας, όπως ανέφεραν πηγές της ελληνικής αντιπροσωπείας, επισήμανε ότι επιθυμεί και ο ίδιος διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου, όπως είπε, να οικοδομηθεί αποτελεσματικό κράτος, το οποίο και το επενδυτικό κλίμα θα ενισχύει και τη φτώχεια θα μειώνει πρωτογενώς, αλλά επανέλαβε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν με την οικονομία και την κοινωνία υπό κατάρρευση και τον κρατικό μηχανισμό σε διάλυση.
 
Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε ακόμη τα ζητήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της διαφάνειας ως θεμελιώδη για την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων και ζήτησε από το συνομιλητή του τη συνδρομή της Γερμανίας στο θέμα της κατάθεσης Χριστοφοράκου για την υπόθεση της Siemens. Αναφέρθηκε μάλιστα θετικά στη διαχείριση περιπτώσεων όπως η «Λίστα Λαγκάρντ» από τη Γερμανία και, επιπλέον, ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε και για υπόθεση Γερμανού επενδυτή, ο οποίος, στην επιχειρηματική του προσπάθεια στην Ελλάδα συναντά εμπόδια, όχι μόνο γραφειοκρατίας αλλά και διαπλοκής.

Αναλύοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε τρεις πυλώνες: την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος με πάταξη φοροδιαφυγής, φορολογία του πλούτου και εξίσωση εσόδων και δαπανών στο ύψος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, τις διαρθρωτικές αλλαγές σε συνδυασμό με τη διαφάνεια και τη διαχείριση του χρέους, και μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των άλλων χωρών, οι οποίες, όπως είπε, καθίστανται αναξιόχρεες εξαιτίας των μνημονίων που τις βυθίζουν σε ύφεση (σημειώνοντας παράλληλα ότι η διάσκεψη αυτή θα έχει ως πρότυπο τη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1953).

Σύμφωνα με πηγές της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, από την ελληνική πλευρά τέθηκε και το ζήτημα του κατοχικού δανείου, ενώ παρουσιάστηκε η σχετική πρωτοβουλία του Μανώλη Γλέζου, την οποία ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει.

Από την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε την ανάγκη να πετύχει το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα λιτότητας και ζήτησε για αυτό την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε δε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, έθεσε την τήρηση των υποχρεώσεων ως όρο για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ενώ ως απόδειξη της καταλληλότητας των μέτρων που λαμβάνονται, ανέφερε την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Standard & Poor’s και τη βελτίωση των δημοσιονομικών δεδομένων. Σημείωσε ακόμη ότι για τη σημερινή κατάσταση ευθύνεται η οικονομική διαχείριση των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών άκουσε πάντως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικώς με την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα – Σόϊμπλε στο Βερολίνο

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε