Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Βέμπερ (ΕΛΚ) “βγάζει” την Ελλάδα από τη Σένγκεν – Αντιδράσεις Χρυσοβελώνη – Μητσοτάκη

Ο Βέμπερ (ΕΛΚ) “βγάζει” την Ελλάδα από τη Σένγκεν – Αντιδράσεις Χρυσοβελώνη – Μητσοτάκη

«Η Ελλάδα δεν προστατεύει τα σύνορά της σύμφωνα με όσα ορίζει η ισχύουσα Συνθήκη του Σένγκεν και κατά συνέπεια παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Όταν οι χώρες μέλη δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων τότε θα πρέπει η Frontex να αναλαμβάνει τη φύλαξη των επίμαχων συνοριακών σημείων» αναφέρει ο Μάνφρεντ Βέμπερ αρχηγός της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

«Σε περίπτωση όμως που ούτε η Frontex δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα σύνορα τότε θα πρέπει να εξεταστεί η προσωρινή έξοδος μιας χώρας από τον χώρο του Σένγκεν» αναφέρει ο Βέμπερ.
 
«Στα ελληνοτουρκικά σύνορα διασφαλίζονται και τα γερμανικά σύνορα, όπως διαπιστώνουμε κάθε μέρα εδώ στη Γερμανία. Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει πλέον το επιχείρημα περί εθνικής κυριαρχίας. Όταν μια χώρα μέλος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί πια σε υποχρεώσεις, που με τη θέλησή της ανέλαβε, τότε η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει τα ηνία» επισημαίνει .
 
«Θέλω μια Ευρώπη με ανοιχτά σύνορα. Το βασικό ερώτημα είναι ωστόσο αν μειώνονται και αν βρίσκονται υπό έλεγχο οι προσφυγικές ροές. Και εδώ η Τουρκία έχει ρόλο-κλειδί. Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Τρίτον, τρόπους διαχείρισης της μεγάλης πρόκλησης σε ανθρωπιστικό επίπεδο, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ήπειρός μας. Πρέπει να μας γίνει συνείδηση ότι η προσφυγική κρίση δεν θα επιλυθεί μέσα σε εβδομάδες ή μήνες. Θα μας απασχολήσει για χρόνια ίσως και δεκαετίες», υπογραμμίζει ο αρχηγός της Κ.Ο. του ΕΛΚ επισημαίνοντας πως ο περιορισμός των προσφυγικών ροών δεν θα είναι μόνο προς το συμφέρον της ΕΕ, αλλά κα προς το συμφέρον της Τουρκίας .

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Η χώρα έχει κοινά σύνορα με εστίες κρίσεις, όπως η Συρία και το Ιράκ και την ίδια στιγμή προκαλεί ανησυχία η κατάσταση της οικονομίας της. Για την ανάπτυξη της χώρας απαιτείται εμβάθυνση των σχέσεων με την ΕΕ. Τίποτα δεν μας εμποδίζει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να επιλύσουμε από κοινού τα προβλήματα» καταλήγει ο κ. Βέμπερ.

 

Χρυσοβελώνη: Bullying του Βέμπερ, κάνει την… πάπια η ΝΔ

Ιταμές και προσβλητικές χαρακτηρίζει η εκπρόσωπος των Ανεξαρτώτων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη τις δηλώσεις του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, «για προσωρινή έξωση της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν».

Η κ. Χρυσοβελώνη κατηγορεί τον Γερμανό ευρωβουλευτή για «bullying» εναντίον της χώρας μας αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και σημειώνει ότι «ο στόχος του βεβαίως δεν είναι άλλος από το να επιβάλουν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες τις θέσεις τους σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργεί η Frontex από εδώ και στο εξής για τη φύλαξη των συνόρων».

Στο πλαίσιο αυτό, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ αναφέρει πως «το ερώτημα είναι γιατί η Νέα Δημοκρατία, που είναι μέλος του ΕΛΚ, δεν αντιδρά σ’ αυτά που λέει “δικός τους άνθρωπος” και επιλέγει να “κάνει την πάπια”, παρότι αφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα». «Το ότι δεν έχει καταφέρει να εκλέξει αρχηγό δεν της δίνει κανένα άλλοθι» προσθέτει.

Μητσοτάκης: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Βέμπερ

Απαράδεκτες χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις δηλώσεις του προέδρου της Κ.Ο. του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, περί προσωρινής εξόδους της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.
Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας εντός Σένγκεν είναι αδιαπραγμάτευτη και πως τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν στην εποικοδομητική επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του ΕΛΚ.

«Η αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να διαφυλάξει επαρκώς τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα είναι δεδομένη. Γι’ αυτό άλλωστε η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την εμπλοκή της Frontex. Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος του ΕΛΚ, ως αρχιτέκτονας της Συνθήκης του Σένγκεν, αλλά και θεματοφύλακας της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, είναι να χαράσσει πολιτικές που θα κρατούν την Ε.Ε. ενωμένη και όχι να εκτοξεύει απειλές που διαρρηγνύουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη της. Συγχαίρω τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. για την άμεση αντίδρασή τους», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε