Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Βενιζέλος επανήλθε με πρόταση για διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης

Ο Βενιζέλος επανήλθε με πρόταση για διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης

Να επιβάλει με την ψήφο του κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, ζήτησε από τον λαό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κινήματος στον Κορυδαλλό, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ισχυροποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή για να οδηγήσει την κατάσταση προς αυτήν την κατεύθυνση και να μην υπάρξει νέο πολιτικό αδιέξοδο.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο τόπος δεν κυβερνιέται ούτε από τη ΝΔ ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν μπορεί να προκύψει κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που πρέπει να μοιραστούν το βάρος της ευθύνης και πως «αν συνεχιστεί αυτός ο τεχνητός δικομματισμός είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει βιώσιμη κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου».

Γι’ αυτό χαρακτήρισε «απόλυτη ανάγκη» για τη χώρα, το ξεπέρασμα της «τεχνητής πόλωσης» και του «εμπορίου ψευδαισθήσεων» και την «ανάληψη της ευθύνης τους», όλων εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που δηλώνουν φιλοευρωπαϊκές. «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα σηκώσει βάρη που δεν του ανήκουν, αλλά θα επιτελέσει το εθνικό του καθήκον. Αλλά για να το κάνει αυτό, υπάρχει μια μόνο λύση, να το κάνετε ισχυρό την Κυριακή», είπε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.

Ο κ. Βενιζέλος διερωτήθηκε ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες στις 28 Ιουνίου εάν δεν συμφωνήσουν τα κόμματα, σημειώνοντας ότι ο λαός είναι αυτός που μπορεί να δώσει τη δύναμη στο ΠΑΣΟΚ να αναγκάσει τους πάντες να συμμετάσχουν σε αυτήν την εθνική προσπάθεια.

Παραπέμποντας στις τελευταίες συνεντεύξεις Τύπου του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «διαμορφώνεται ένα μέλλον με εξαιρετικά επικίνδυνο τρόπο για την πατρίδα» και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει σενάριο συνεργασίας που να μπορεί να αφήσει έξω κάποια δύναμη. «Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί στην ασφάλεια της αντιπολίτευσης και να αφήσουν άλλους ‘να βγάλουν τα κάστανα απ’ τη φωτιά’», είπε.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε μόνο του όλη την ευθύνη, το πλήρωσε πολύ ακριβά με αποτέλεσμα να υπάρξει «αποκοπή δικών μας ανθρώπων που είναι σάρκα μας». Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα «στους δικούς μας ανθρώπους να γυρίσουν στο σπίτι μας, στο ΠΑΣΟΚ», ενώ αντίθετα, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει «εκείνους τους καιροσκόπους που αφού οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ σε εκλογικά λάθη το 2009 και οικοδόμησαν τον κρατισμό, αλλάζουν στέγη για να συνεχίσουν αυτές τις πρακτικές». «Αυτά τα βαρίδια ας μείνουν στη νέα τους στέγη», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρότεινε συμφωνία 8 σημείων για την οποία ο πολίτης θα έπρεπε να αξιώνει μια απάντηση από τα κόμματα στα οποία τους απευθύνθηκε αυτή η πρόταση, για να συμπληρώσει πως, ωστόσο, κανείς δεν δίνει απάντηση «γιατί έχουν μάθει να στρίβουν δια του αρραβώνος» και γιατί «ο ορίζοντάς τους σταματάει στην επιδίωξη μιας αύξησης της κομματικής δύναμης», κάτι που χαρακτήρισε ως «τυφλή μικροκομματική επιλογή».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου «που ζει στη συλλογική συνείδηση της παράταξης, σήμερα σε αυτή την πλατεία τα ίδια λόγια θα έλεγε, θα ζητούσε διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, όπως ζήτησε οικουμενική κυβέρνηση το 1990, παρόλο που ήταν το θύμα της συνομωσίας του ‘βρόμικου ‘89′ που δεν το έχει ξεχάσει η παράταξη και η χώρα».

Επιπλέον, διερωτήθηκε εάν πιστεύει κανείς ότι τώρα μπορεί να αποφύγει να βάλει την υπογραφή του και να κρυφτεί πίσω από εκείνες του ΠΑΣΟΚ, για να επισημάνει ότι μόνο η εφαρμογή της δανειακής σύμβασης επιτρέπει να δοθεί λύση στην ανεργία, να γίνουν επενδύσεις σε μεγάλα έργα, να αλλάξουν τα επίπεδα της ρευστότητας. Μίλησε ακόμη για τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Ο κ. Βενιζέλος, σημείωσε ότι ανέλαβε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις 18 Μαρτίου με την εντολή του κόσμου του Κινήματος, ελάχιστες μέρες πριν την προεκλογική περίοδο της 6ης Μαΐου.

Τόνισε δε ότι η περίοδος αυτή είναι μεταβατική διότι, όπως είπε, πρώτη προτεραιότητα είναι να σταθεί το ΠΑΣΟΚ δυνατό μέσα στον εκλογικό ανταγωνισμό και πως από τις 18 Ιουνίου όμως αρχίζει εντατικά τη προσπάθεια για ανασύσταση της παράταξης, την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ, «την δημοκρατική προοδευτική παράταξη των ονείρων μας».

Ακόμη, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί πολύ σκληρή κριτική, ότι είναι πολλοί αυτοί που επιτίθενται και προσπαθούν να απαξιώσουν και να προσβάλουν την παράταξη, για να υπογραμμίσει ότι «κανείς δεν μπορεί να ταπεινώνει και να απαξιώνει την παράταξη, τους δημοκρατικούς πολίτες, την προσφορά για τη χώρα, που αρχίζει από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και φτάνει στον Ανδρέα Παπανδρέου».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε