Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο εφιάλτης του Δημήτρη Μάρδα: Όταν παραλίγο να τον παρασύρει τυφώνας [pics]

Ο εφιάλτης του Δημήτρη Μάρδα: Όταν παραλίγο να τον παρασύρει τυφώνας [pics]

Στους πρόποδες της Φουτζιγιάμα, ο Δημήτρης Μάρδας είχε στήσει τη σκηνή του. Δεν μπορούσε να φανταστεί πως το ταξίδι του θα γινόταν εφιάλτης εξαιτίας του τυφώνα «Ελιά» που έτρεψε με 250 χλμ την ώρα και σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά του.

Ήταν Αύγουστος του 1971 όταν ο 17χρονος τότε Δημήτρης Μάρδας ταξίδεψε στην Ιαπωνία για να συμμετάσχει με το 10ο Σύστημα Προσκόπων της Ανάληψης Θεσσαλονίκης στο 13ο Τζάμπορι, την παγκόσμια συνάντηση προσκόπων που έγινε στο Φουτζιγιάμα. Αυτό που έζησε, δεν μπορούσε να το φανταστεί ούτε στο χειρότερο εφιάλτη του.

Όταν η “Ελιά” άρχισε να σαρώνει τα πάντα. Δυνατή βροχή και ισχυροί άνεμοι απειλούσαν τον σημερινό υφυπουργό Εξωτερικών και τους υπόλοιπους προσκόπους. Ο τυφώνας σήκωνε τα πάντα στο πέρασμά του. Το νερό πέτρωνε το ηφαιστειακής σύστασης έδαφος, τα πόδια του κολλούσαν στο έδαφος και δεν μπορούσε να προχωρήσει.

45 χρόνια μετά και λίγες μέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα Malaka από την Ιαπωνία, στον Πειραιά έφτασε «Πλοίο της Ειρήνης» μεταφέροντας επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Μαζί έφερε και τρεις «προσκόπους» που έζησαν τον εφιάλτη της «Ελιάς» μαζί με τον Δημήτρη Μάρδα. Τον Ιάπωνα πρόεδρο της οργάνωσης International Peace Bureau, Τζον Φουκαχόρι, τον Βρετανό γενικό γραμματέα Κόλιν Αρχερ και το μέλος Τακάκι Μορικάουα από τη Χιροσίμα.

Φωτογραφία: Εθνος της Κυριακής

«Ήταν μια τυπική συνάντηση που κατέληξε σε ένα ιδιότυπο… reunion. Τα τρία μέλη της οργάνωσης μου έδωσαν ως δώρο ένα… μαντίλι. «Ένα παρόμοιο μαντίλι είχα αγοράσει από την Ιαπωνία, στη διάρκεια εκείνης της κατασκήνωσης και το κράτησα για να θυμάμαι τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε», λέει στο Έθνος της Κυριακής ο Δημήτρης Μάρδας. Όταν αποκάλυψε πως απέκτησε το ίδιο μαντήλι, αποκάλυψαν πως βρέθηκαν στο ίδιο μέρος σε μια δύσκολη στιγμή. Τότε, ο Μορικάουα ήταν αρχηγός της ιαπωνικής αποστολής και ο Αρχερ της βρετανικής.

Φωτογραφία Έθνος της Κυριακής

Ο Δημήτρης Μάρδας θυμάται εκείνη την εφιαλτική ημέρα: «Τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε. Είχαμε στήσει τις σκηνές μας και προσπαθούσαμε να σηκώσουμε τον ψηλότερο ιστό για τη δική μας σημαία. Ξαφνικά ο ουρανός μαύρισε, τα σύννεφα χάθηκαν, δυνατός αέρας άρχισε να κατεβαίνει από το βουνό, το τοπίο αγρίεψε. Ήμασταν παιδιά και δεν δώσαμε σημασία. Πού να φανταστούμε ότι έρχεται τυφώνας. Έχοντας άγνοια κινδύνου η ομάδα μας συνέχιζε να προσπαθεί να σηκώσει τον ιστό», δηλώνει ο Δ. Μάρδας.

«Οι παντόφλες μου κόλλησαν στο χώμα. Δεν μπορούσα να προχωρήσω», λέει ο υφυπουργός Εξωτερικών. Ο ιαπωνικός στρατός έσπευσε και μάζεψε τους προσκόπους και τους μετέφερε στο ολυμπιακό χωριό του Τόκιο. Κάποιοι από τους επικεφαλής των εθνικών προσκοπικών συστημάτων έμειναν πίσω, ανάμεσά τους και ο Δημ. Μάρδας από την ελληνική αποστολή.

Φωτογραφία Εθνος της Κυριακής

Στην περιοχή επικράτησε η απόλυτη καταστροφή. Μαύρη λάσπη κάλυψε τα πάντα και η στάθμη του νερού ανέβαινε επικίνδυνα. «Για δύο μέρες κοιμόμασταν στο νερό. Ήταν τόση η ένταση του αέρα που ο ιστός της σημαίας μας έσπασε. Φοβήθηκα, αλλά είπα δεν θα τα παρατήσω. Οσες φορές μου ζήτησαν να φύγω από την κατασκήνωση, αρνήθηκα», λέει σήμερα ο υφυπουργός. Δύο μέρες μετά, η «Ελιά» υποχώρησε και οι πρόσκοποι επέστρεψαν.

Πηγή: Έθνος

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε