Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

«Ο νέος γάλλο-γερμανικός άξονας περνά από την Ελλάδα»

«Ο νέος γάλλο-γερμανικός άξονας περνά από την Ελλάδα»

Η ελληνική κρίση και οι δραματικές της συνέπειες φέρνουν πιο κοντά Βερολίνο και Παρίσι σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο. Ο απόηχος των ραντεβού Σαμαρά.

Ο αναλυτής του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων, DPA, Γκερτ Ροτ, προβαίνει στην εκτίμηση ότι «ο νέος γαλλογερμανικός άξονας περνά μέσα από την Ελλάδα». Η ελληνική κρίση και οι δραματικές της συνέπειες «φέρνουν τη Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο πρόεδρο πολύ κοντά». Και το κυριότερο μήνυμα προς τον Αντώνη Σαμαρά είναι: «όχι σε εκπτώσεις όσον αφορά το πρόγραμμα προσαρμογής. Η Μέρκελ το διατύπωσε με μεγαλύτερη σαφήνεια. Ο Ολάντ με λιγότερη».

Η Frankfurter Rundschau παρατηρεί σε δημοσίευμά της με τίτλο «Η σχιζοφρενής Ευρώπη» ότι η καγκελάριος Μέρκελ παραπονείται μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό για δύο πραγματικότητες της κρίσης: «Υπάρχουν δύο πραγματικότητες στην Ευρώπη. Από τη μια πλευρά λέγεται ότι έφερε πολλές θυσίες και δοκιμασίες λόγω των προγραμμάτων λιτότητας. Από την άλλη τονίζεται πόσο πολλά πακέτα υπήρξαν ήδη και υπάρχουν διαμαρτυρίες ότι δεν εκπληρώνονται οι προσδοκίες. Δεν κατορθώσαμε μέχρι σήμερα να επιτύχουμε την προσέγγιση αυτών των δύο οπτικών, δήλωσε η καγκελάριος».

«Μέρκελ και Σαμαράς επιδεικνύουν αρμονία, γράφει η γερμανική έκδοση των Financial Times: «Μάλλον ευγενικά παρά εγκάρδια συμπεριφέρονται η Α. Μέρκελ και ο Α. Σαμαράς κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γερμανία. Μετά την κοινή τους εμφάνιση είναι σαφές ότι ο Σαμαράς θέλει κυρίως την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ η καγκελάριος να παραμείνουν οι Έλληνες σε τροχιά λιτότητας».

Το Spiegel-Online αναφέρει σε δημοσίευμα του με τίτλο «Ο Ολάντ αφήνει τους Έλληνες να αγωνιούν ότι ο Έλληνας Αντώνης Σαμαράς δεν έλαβε κατά την κρίσιμη περιοδεία του ούτε από το Παρίσι υποσχέσεις για περισσότερο χρόνο. Ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ όμως, όπως προηγουμένως και η καγκελάριος Μέρκελ, δήλωσε ότι θέλει να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη – εξοργίζοντας την CSU».

«Ο Ολάντ θέλει να κρατήσει τους Έλληνες στην Ευρωζώνη», γράφουν οι Financial Times Deutschland. Ο Α. Σαμαράς δεν λαμβάνει ούτε από τον Φ. Ολάντ υποσχέσεις για επιμήκυνση των όρων λιτότητας της χώρας του, που βρίσκεται σε κρίση – όπως πριν και από την Α. Μέρκελ. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος δείχνει περισσότερη κατανόηση για τους Έλληνες, που στενάζουν υπό το βάρος των περικοπών».

«Και το Παρίσι επιμένει σε χειροπιαστές προσπάθειες της Αθήνας», παρατηρεί το περιοδικό STERN στην ιστοσελίδα του, ενώ η ZEIT-Online διαπιστώνει «ρήγμα στο Τείχος του Βερολίνου». «Η Μέρκελ άκουσε τον Σαμαρά, αλλά δεν προέβη σε παραχωρήσεις. Για αυτό η ελληνική αντιπολίτευση επικρίνει τις συνομιλίες στο Βερολίνο, ενώ ο αθηναϊκός Τύπος διαπιστώνει αχτίδες ελπίδας», γράφει η εφημερίδα, στην ιστοσελίδα της.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Φιλί ζωής” από τη Γαλλία – Ολάντ: Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στο ευρώ

”Τρόπαια” στις βαλίτσες Σαμαρά οι δηλώσεις Ολάντ και Μέρκελ για παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη

Επιμένει ο Σόιμπλε: Οχι στην επιμήκυνση

Βεστερβέλε: Σταματήστε να βομβαρδίζετε την Ελλάδα

Antoine a Paris… – Όσα “είδε” το φωτογραφικός φακός! ΦΩΤΟ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε