Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ο στρατηγός Μουντ καταδίκασε τη “βάρβαρη τραγωδία” στη Συρία

Ο στρατηγός Μουντ καταδίκασε τη “βάρβαρη τραγωδία” στη Συρία

Ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, καταδίκασε “τη βάρβαρη τραγωδία” στη Χούλα, στην επαρχία Χομς, ο βομβαρδισμός της οποίας προκάλεσε, σύμφωνα με τους παρατηρητές, τον θάνατο περισσοτέρων από 92 ανθρώπων, ανάμεσά τους 32 παιδιά μικρότερα των 10 ετών.

«Οι παρατηρητές που έφτασαν σήμερα το πρωί στη Χούλα καταμέτρησαν περισσότερα από 32 παιδιά και 60 ενήλικες νεκρούς», δήλωσε ο Μουντ «καταδικάζοντας με τον πιο έντονο τρόπο αυτή τη βάρβαρη τραγωδία».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε κάνει λόγο λίγο νωρίτερα για περισσότερους από 90 νεκρούς, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά από τον βομβαρδισμό της Χούλα. Η αντιπολίτευση αποδίδει τη σφαγή αυτή στο καθεστώς.

Ο στρατηγός Μουντ πρόσθεσε ότι «οι παρατηρητές επιβεβαίωσαν τη χρήση πυροβόλων από άρματα μάχης». «Όποιοι κι αν είναι εκείνοι που ξεκίνησαν, εκείνοι που απάντησαν και εκείνοι που διέπραξαν αυτή την καταδικαστέα πράξη βίας οφείλουν να λογοδοτήσουν», συνέχισε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από τη Δαμασκό.

«Ο στρατηγός καλεί τη συριακή κυβέρνηση να μην χρησιμοποιεί πια βαρέα όπλα και ζητά από όλες τις πλευρές να σταματήσουν τη βία σε όλες της τις μορφές», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε μετά τη συνέντευξη Τύπου.

Εξάλλου ο στρατηγός Μουντ έκανε λόγο για τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος. «Αυτοί που χρησιμοποιούν τη βία για δικούς τους σκοπούς θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη αστάθεια και να οδηγήσουν τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο», προειδοποίησε ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ.

«Αυτή η δυσανάλογη χρήση βίας είναι απαράδεκτη και ασυγχώρητη», υπογράμμισε ο ίδιος. «Η δολοφονία αθώων παιδιών και αμάχων πρέπει να σταματήσει», κατήγγειλε ο Μουντ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε