Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Οι 30αρηδες του ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα της Βουλής

Οι 30αρηδες του ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα της Βουλής

Η ανθρωπό-γεωγραφία στη Βουλή αλλάζει. Ποιοι είναι οι 30αρηδες του ΣΥΡΙΖΑ που θα καθίσουν στα έδρανα του Κοινοβουλίου…

Το “Εθνος της Κυριακής” συνάντησε επτά εκπροσώπους της γενιάς των 30άρηδων από την περιφέρεια, οι οποίοι έλαβαν… ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες των περιφερειών τους και θα δώσουν πλέον τον αγώνα τους μέσα από τα έδρανα του Κοινοβουλίου. Αυτό που μένει να αποδειχτεί άμεσα, αφού υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει περίοδος προσαρμογής και χάριτος για κανέναν, είναι αν οι 30άρηδες της νέας Βουλής θα μπορέσουν να αλλάξουν πράγματα στην πολιτική ζωή της χώρας…

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ – Στην Αριστερά από τα 18 της χρόνια
Η «παλιά» των τριαντάρηδων του ΣΥΡΙΖΑ. Για πρώτη φορά πέρασε την είσοδο της Βουλής τον Οκτώβριο του 2009. Από τους 300, ήταν η πιο μικρή σε ηλικία. Η Ηρώ Διώτη γεννήθηκε το 1979 στον Χολαργό και μεγάλωσε στη Λάρισα. Πήρε πτυχίο από το Τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στη συνέχεια εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως οικονομολόγος. Η κ. Διώτη δραστηριοποιείται στην Αριστερά από το 1997, μέσω του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, κινημάτων πόλης και αντιρατσιστικών κινήσεων. Ανήκει στη «γενιά» των νέων της Κουμουνδούρου – αναδείχθηκε στα όργανα του Συνασπισμού, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος. Ως «οικολόγος» γυρνάει στο κέντρο της Αθήνας με ποδήλατο. Στην προηγούμενη Βουλή ασχολήθηκε κυρίως με τα θέματα περιβάλλοντος. Η ίδια δηλώνει ευτυχής καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε στον νόμο Λάρισας τον Δημήτρη Γελάλη, τον οποίο γνωρίζει από παιδί.

Ευάγγελος Διαμαντόπουλος – Ο «αρειανός» από την Καστοριά
Καστοριανός αριστερός βουλευτής! Κάποιοι στην πόλη της Καστοριάς το θεωρούσαν ανέκδοτο, αλλά έγινε πραγματικότητα. Ο 32χρονος Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, τεχνικός τηλεπικοινωνιών στο επάγγελμα, αποδέχθηκε την πρόταση να είναι υποψήφιος βουλευτής, χωρίς ωστόσο να περιμένει ότι την επόμενη εβδομάδα θα καθίσει και στα βουλευτικά έδρανα. «Η δράση μου, μέσω του κοινοβουλευτισμού, έρχεται ως συνέχεια στην πολιτική μου δραστηριότητα από τα πρώιμα μαθητικά συμβούλια, ως τα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά κινήματα» δήλωσε ο κ. Διαμαντόπουλος. Είναι πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου Βοτανίου, αντιπρόεδρος της ΠΕΤ-ΟΤΕ Καστοριάς, μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, της κινηματογραφικής Λέσχης Καστοριάς και του? Συνδέσμου φίλων του Αρη Καστοριάς. Στην πρώτη του συνέντευξη ως βουλευτής πλέον, μίλησε για τη μεγάλη αγάπη του, τον Αρη, δηλώνοντας ότι είναι μέλος με αριθμό μητρώου 691. Στο ερώτημα πώς βρέθηκε από την «κερκίδα στη Βουλή» απάντησε πως είναι η πρώτη φορά που ψήφισε, καθώς απείχε από τις εκλογικές διαδικασίες. Οπως ο ίδιος λέει, από μαχητής της κερκίδας θα γίνει και μαχητής βουλευτής, δηλώνοντας πως από τη Βουλή θα βοηθήσει όσο μπορεί την ελληνική κοινωνία και τον νομό Καστοριάς αλλά και την «αγαπημένη του οικογένεια που είναι ο Αρης».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΡΙΤΣΕΛΗ – Η άνεργη φιλόλογος από τα Τρίκαλα

Μια 30χρονη φιλόλογος, που εδώ και δύο χρόνια είναι άνεργη, εκλέχθηκε βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα. Η Παναγιώτα Δριτσέλη ήταν ως φοιτήτρια ενταγμένη στον ΣΥΝ, τα τελευταία 6-7 χρόνια αποσύρθηκε και επέστρεψε λίγο πριν από τις εκλογές του Μαΐου. «Με πλησίασαν τοπικά στελέχη και μου πρότειναν να μπω υποψήφια. Απάντησα θετικά γιατί πιστεύω πως σε αυτή την τραγική συγκυρία το να αδιαφορεί κανείς είναι εγκληματικό», λέει η νεαρή φιλόλογος. Με 2.100 σταυρούς είχε έρθει πρώτη στο ψηφοδέλτιο, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εκλέξει βουλευτή στα Τρίκαλα τον Μάιο, κάτι που έγινε την περασμένη Κυριακή.
«Το παρόν πολιτικό σκηνικό μάς έχει οδηγήσει σ’ ένα απερίγραπτο τέλμα, για το οποίο δεν ευθυνόμαστε, και μόνο αγανάκτηση γεννάει στις ψυχές μας. Αυτή την οργή, λοιπόν, αποφάσισα να τη διοχετεύσω σε μια δημιουργική οδό, προκειμένου να δώσω και εγώ τη μάχη μου, από το δικό μου μετερίζι, με σκοπό την αλλαγή της τρέχουσας ψυχοφθόρας κατάστασης», λέει και προβάλλοντας αυτήν τη θέση οργάνωσε την προεκλογική της εκστρατεία σε χώρους δουλειάς, στέκια νεολαίας και οικισμούς γύρω από την πόλη. Καθώς είναι άνεργη η Παναγιώτα Δριτσέλη δέχεται οικονομική βοήθεια από τους δικούς της. Αυτό την ενοχλεί και την οργίζει και υπόσχεται να αγωνιστεί ώστε οι νέοι άνθρωποι να έχουν περισσότερες προοπτικές στο μέλλον. «Πρέπει ο λαός να ανακουφιστεί από τα δυσμενή μέτρα που πήραν κάποιοι ερήμην του. Πρέπει η νέα γενιά να έχει όραμα και ελπίδα, να έχει προοπτική. Είμαι στη διάθεση του κόμματος να με αξιοποιήσει, όπου χρειάζομαι», λέει, προσθέτοντας πως νιώθει δέος για τον χώρο της Βουλής και όχι για την τελετή της ορκωμοσίας.

ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ – Η φαρμακοποιός από το Κιλκίς

Οταν πριν από έναν χρόνο επέστρεψε από την Πίζα της Ιταλίας, με το μεταπτυχιακό στη φυτοθεραπεία, στην ιδιαίτερη πατρίδα της στο Κιλκίς, η Ειρήνη Αγαθοπούλου αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά. «Μέχρι τότε ήμουν ανένταχτη αλλά πέρσι το καλοκαίρι βλέποντας τη δύσκολη κατάσταση, μπήκα στα βαθιά και προερχόμενη από αριστερή οικογένεια, εντάχθηκα στον ΣΥΡΙΖΑ», λέει το νεαρότερο μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου. Στα 26 της χρόνια ορκίστηκε βουλευτής τον περασμένο Μάιο και, όπως συνηθίζει να λέει αστειευόμενη, «πέρασα την ψυχρολουσία, τώρα έχω τον αέρα».
Η νεαρή φαρμακοποιός, που εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση φαρμακείων στο Κιλκίς, ήρθε πρώτη στις εκλογές του Μαΐου με 2.000 ψήφους και μπήκε πρώτη στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της περασμένης Κυριακής. «Παρακολουθώντας τις εξελίξεις κατέληξα ότι η μόνη εφαρμόσιμη λύση είναι αυτή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε και εγώ υπόσχομαι ότι θα προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις, γιατί έχω πολλή διάθεση για προσφορά», αναφέρει.
Τα ζητήματα με τα οποία θα ήθελε να ασχοληθεί είναι αυτά που σχετίζονται με την ανεργία των νέων, ενώ για τον νομό της θεωρεί σημαντικά ότι το νοσοκομείο υπολειτουργεί και η βιομηχανική περιοχή εγκαταλείπεται. «Προέχουν ωστόσο τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα της χώρας, όπως είναι η ανακούφιση του πληθυσμού από τα δυσβάσταχτα μέτρα του μνημονίου και γενικότερα η ανάπτυξη μιας κοινωνικής πολιτικής που θα βοηθήσει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα», δηλώνει.

Κ. ΜΠΑΡΚΑΣ – Ο δημοσιογράφος από την Πρέβεζα

Η εκλογή του στη Βουλή γιορτάστηκε δεόντως στην Πρέβεζα το βράδυ της 17ης Ιουνίου. Ο 31χρονος Κώστας Μπάρκας σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια εργάστηκε ως ρεπόρτερ στην εφημερίδα «Αυγή». Είναι μέλος της νεολαίας του ΣΥΝ από το 2000, συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα αλλά και στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης μέσω του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ.
Ο ίδιος με δήλωσή του στο «Εθνος της Κυριακής» ευχαριστεί όσους τον ψήφισαν και υπόσχεται ότι «μαζί τους θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις στα τοπικά προβλήματα». Η εκτόξευση του εκλογικού ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ στην Πρέβεζα ήταν και η αιτία να κερδίσει ο Κώστας Μπάρκας μία από τις δύο έδρες του νομού.

Δ. ΚΟΔΕΛΑΣ – Ο γεωπόνος από το Άργος

Πέρασε το κατώφλι της Βουλής για πρώτη φορά, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Ο Δημήτρης Κοδέλας, 33 ετών, μάλλον δεν περίμενε ότι θα εκλεγεί βουλευτής στον νομό Αργολίδας. Ο ίδιος, λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία, εκμυστηρεύθηκε στο καφενείο της Βουλής πως «ήρθε, είδε και? απήλθε». Τελικά διαψεύστηκε? Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε δραστήριο μέλος στο αντιπολεμικό κίνημα ενώ ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του 2007. Είναι παντρεμένος, έχει έναν γιο ενώ εργάζεται ως γεωπόνος στο Άργος. Δραστήριο μέλος των τοπικών κινημάτων στην περιοχή του, πήρε μέρος σε δεκάδες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις.

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος – Ο Βολιώτης με τις έντονες αριστερές καταβολές

Εναν 28χρονο νέο, γόνο παλαιάς αριστερής οικογένειας, έστειλε στη Βουλή με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και 6.388 ψήφους η Μαγνησία. Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο και αποφάσισε να… εφαρμόσει στην πράξη ό,τι έμαθε στο πανεπιστήμιο! «Η θερμή πολιτική κατάσταση που ζήσαμε και ζούμε, με έκανε να θέλω να μπω στη Βουλή για να αλλάξω τα πράγματα από μέσα» λέει ο ίδιος. Ο ίδιος από πολύ νωρίς, από τα μαθητικά του ακόμη χρόνια, ήταν ενεργό μέλος του μαθητικού κινήματος, κυρίως επί υπουργίας Αρσένη, που ως γνωστόν η παιδεία δοκιμαζόταν. Στον ΣΥΡΙΖΑ εντάχθηκε μόλις το 2010, και τον Αλέξη Τσίπρα τον γνώρισε στις πρώτες εκλογές του Μαΐου.
Οι οικογενειακές του καταβολές είναι βαθιά αριστερές. Ο πατέρας του, γνωστός γιατρός-παθολόγος, ήταν μέλος της ΚΝΕ ενώ ακόμη ήταν φοιτητής στην Μπολόνια. «Εχω έντονες αριστερές ρίζες και είμαι περήφανος γι’ αυτό. Κομμάτι της επιτυχίας μου το οφείλω στον πατέρα μου, που τυχαίνει να είναι αξιοσέβαστο μέλος της τοπικής κοινωνίας. Οι γονείς μου στέκονται πάντα δίπλα μου και μαζί με τον κόσμο κι αυτοί με συμβούλευσαν να μην αλλάξω και να παραμείνω ο ίδιος. Το φορτίο που μου αναλογεί είναι πολύ βαρύ, αλλά οι συμπατριώτες μου έχουν εναποθέσει σε μένα τις ελπίδες τους. Για μένα η πολιτική δεν είναι καριέρα αλλά στάση ζωής. Ο πολιτικός δεν είναι επαγγελματίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίπρας στο Reuters: Η νέα κυβέρνηση δε θα αντέξει, στηρίζεται σε ξεπερασμένες δυνάμεις

Αλ.Τσίπρας: “Θα είμαστε παρόντες ως αξιωματική αντιπολίτευση”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε