Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν!

Οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν!

”Καταστροφική για την Ευρώπη θα ήταν τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ” τονίζει ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μ.Ραχόι.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα κυρίως στη Γερμανία για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο ισπανός πρωθυπουργός είναι κατηγορηματικός:

«Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αποτελούσε ένα τεράστιο πλήγμα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ΕΕ συνολικά. Οι Έλληνες κι εμείς οι υπόλοιποι θα πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να επιλύσει το πρόβλημα. Η Ελλάδα αποτελεί μόλις το 2% της ευρωπαϊκής οικονομικής δύναμης. Ως εκ τούτου ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα συνιστούσε δείγμα ένδειας για την ΕΕ συνολικά. Επιπλέον: ζητήσαμε από τους Έλληνες στις εκλογές να εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους στους υποστηρικτές του ευρώ και το έκαναν».

Τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δημοσιονομικής ένωσης σε τρία βήματα το αργότερο μέχρι το 2018 προτείνει ο Μ. Ραχόι σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag.

Καταρχήν και μέχρι το 2013/2014, λέει ο Μ. Ραχόι, «οι χώρες μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα προκειμένου να εκπληρώσουν τα φορολογικά και οικονομικά κριτήρια σύγκλισης καθώς και τις επιταγές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Μέχρι το 2015/2016 θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να έχει συσταθεί μια ευρωπαϊκή αρχή για τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών. «Αυτή θα κάνει επίσης συστάσεις ως προς τους στόχους και την κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη». Σε αυτό το στάδιο «θα μπορούσαν ήδη να εκδοθούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ευρωομόλογα, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της ανάληψης χρεών θα συνέχιζε να γίνεται σε εθνικό επίπεδο».

Σε ένα τρίτο στάδιο και μέχρι το 2017/2018 θα μπορούσαν να αποφασιστούν δεσμευτικοί στόχοι για το σύνολο της ευρωζώνης και να εκδοθούν κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα. «Βρισκόμαστε βέβαια ακόμη πολύ μακριά από αυτό», παραδέχεται ο Μ. Ραχόι.

Διαβάστε επίσης :

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε