Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Οι Τούρκοι παίζουν παιχνίδια”

Διαβάστε γιατί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, υποστηρίζει ότι “δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία”.

Μετά την χθεσινοβραδινή άφιξή του στη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχει στις αυριανές και μεθαυριανές συνομιλίες στο Μανχάσετ του Λονγκ ‘Αιλαντ, προέβη σε σύντομη δήλωση στους δημοσιογράφους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι “ο Γενικός Γραμματέας θα έχει τη σωστή πληροφόρηση από τους συμβούλους του και βεβαίως και τη σωστή εκτίμηση της κατάστασης”.

Όπως ανέφερε, “στις 7 Ιουλίου είχαμε συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα στη Γενεύη. Αναμέναμε και τότε ότι θα υπήρχαν κινήσεις προς τα εμπρος”, σημειώνοντας ότι “αυτή ήταν και η υπόσχεση των δύο ηγετών. Επιστρέψαμε στην Κύπρο και, δυστυχώς ένεκα της Τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας βεβαίως, είχαμε κινήσεις προς τα πίσω, σε πολύ σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, κύρια στην πτυχή της διακυβέρνησης, αλλά σε διάφορες εκφάνσεις της διακυβέρνησης, και όχι μόνο βέβαια”.

Στη συνέχεια, είπε ότι “η έκκλησή του προς την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι να επιδείξει κατανόηση, να μεταλλάξει θέσεις προς το καλύτερο και θετικότερο, προς τα Ηνωμένα Έθνη και το Γενικό Γραμματέα, να υπερασπιστούν αρχές και προ πάντων τα ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών”. Ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι και στις 7 Ιουλίου, όταν “οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στη Γενεύη με το Γενικό Γραμματέα, αναμέναμε ότι θα υπήρχαν κινήσεις προς τα εμπρός, όπως και οι δύο υποσχέθηκαν”.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας υποστήριξε: “Επιστρέψαμε στην Κύπρο και, δυστυχώς, ένεκα της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας, είχαμε κινήσεις προς τα πίσω σε πολύ σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, κύρια στην πτυχή της διακυβέρνησης και όχι μόνο βέβαια”. Επίσης, εκτίμησε ότι οι δηλώσεις που γίνονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν σκοπό τη δημιουργία ενός παιγνιδιού “επίρριψης ευθυνών” (blame game). “Ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει μετακινηθεί αρνητικά σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, προσπαθεί να παρουσιάσει την κατάσταση ως να είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Προσδοκία δική μου ήταν να είμαστε κοντά σε συμφωνία. Δεν είμαστε, όμως, και εύχομαι και ελπίζω ο Γενικός Γραμματέας να έχει τη σωστή πληροφόρηση από τους συμβούλους του και βεβαίως και τη σωστή εκτίμηση της κατάστασης”.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί, πρώτα απ’ όλα, η συνάντηση του Greentree στο Λονγκ ‘Αιλαντ να είναι με τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα και στη συνέχεια να ακούσει μία αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης από τα Ηνωμένα Έθνη. “Εμείς ερχόμαστε με τη δική μας εκτίμηση της όλης κατάστασης. Τα μηνύματα που προσπαθεί η Τουρκοκυπριακή και Τουρκική πλευρά να μεταδώσει είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε λύση και ότι το επόμενο βήμα είναι η τετραμερής. Αυτά είναι, δυστυχώς, προπαγάνδα. Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι θα γίνουν πραγματικά βήματα προόδου στη διάρκεια αυτής της συνάντησης και όρος είναι να μετακινηθεί η Τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκική πλευρά εν γένει, από αδιάλλακτες θέσεις τις οποίες παρουσιάζει”.

Σήμερα, ο Κύπριος Πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Λαμπρινίδη, ο οποίος την Πέμπτη συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον. Επίσης, το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας και Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, συναντήθηκε με τους πρέσβεις της Ρωσίας και της Γαλλίας και αργά το βράδυ της Παρασκευής με το Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Λυν Πάσκοε.

Σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΟΗΕ σύσκεψη με συμμετοχή των Μπαν Γκι-μου , Αλεξάντερ Ντάουνερ, Λιν Πάσκοε και της ομάδας Κυπριακού στη Γραμματεία, ώστε να αποφασιστούν οι κινήσεις που θα γίνουν μέσα στο επόμενο διήμερο των συνομιλιών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε