Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τον προϋπολογισμό

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ζητά από τους πολίτες μεγάλες θυσίες χωρίς να διασφαλίζει ότι θα πιάσουν τόπο, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος λίγο μετά την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, ο προϋπολογισμός δεν δίνει αναπτυξιακή διέξοδο στην οικονομία, δεν πολεμά την ύφεση, δεν αντιμετωπίζει την ανεργία και δεν προστατεύει τους οικονομικά αδύνατους. «Γι ‘αυτό επιβάλλεται αλλαγή πολιτικής για να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού», πρόσθεσε ο Π. Παναγιωτόπουλος.

Σε υψηλούς τόνους επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό και αναπληρωτής τομεάρχης οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση έφερε άλλο ηπιότερο προσχέδιο προϋπολογισμού, πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και άλλο σκληρότερο προϋπολογισμό σήμερα.

Πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός εδράζεται σε αβάσιμες παραδοχές, περικλείει μη ρεαλιστικές προβλέψεις και περιλαμβάνει πρόσθετα, εντός και εκτός μνημονίου, περιοριστικά μέτρα, σε ένα περιβάλλον βαθύτερης και παρατεταμένης ύφεσης, χωρίς αναπτυξιακό προσανατολισμό. «Με πρόσθετους φόρους και περαιτέρω περικοπές. Με νέες ακόμα μεγαλύτερες και από το 2010 θυσίες για τους Έλληνες πολίτες», συμπλήρωσε.

ΚΚΕ: «Προϋπολογισμός άγριας ληστείας»

Κάλεσε στους εργαζόμενους να αντιδράσουν απηύθυνε το ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «σε συνεργασία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, διαμόρφωσε έναν κρατικό προϋπολογισμό άγριας ληστείας, προς όφελος των μονοπωλίων» και ο οποίος «πρέπει να συναντήσει εκτός από την οργή και την οργανωμένη αγωνιστική λαϊκή συμμαχία αντεπίθεσης και ανατροπής».

«Η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι δεν θίγει τους μισθούς και τις συντάξεις. Με τις νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ για το σύνολο των προϊόντων ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στη ΔΕΗ και στα εισιτήρια, με την περαίωση, οδηγούν τα εργατικά – λαϊκά στρώματα στην απόγνωση», προστίθεται στην ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

ΣΥΝ: «Χαριστική βολή στην οικονομία»

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που στάθηκε ανίκανη να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό του 2010, απαιτεί από τους ίδιους που πλήρωσαν το τίμημα της λεγόμενης ”δημοσιονομικής προσαρμογής” να πράξουν κάτι ανάλογο και το 2011 σε εντονότερο βαθμό, την ίδια στιγμή που τα υψηλότερα εισοδήματα παραμένουν στο απυρόβλητο», τονίσει ο ΣΥΝ στην ανακοίνωσή του. Χαρακτηρίζει δε τα νέα μέτρα, ύψους 13,5 δισ. «χαριστική βολή» στην ελληνική οικονομία και κρίνει ότι «θα τη βυθίσουν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και θα δημιουργήσουν συνθήκες κοινωνικής διάλυσης».

Ο ΣΥΝ παρατηρεί ότι «τα νέα μέτρα βασίζονται σε μια εν πολλοίς πολιτικά μεθοδευμένη αναθεώρηση προς τα πάνω του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, με την οποία για πρώτη φορά στα δημοσιονομικά χρονικά της χώρας εντάσσονται οι ΔΕΚΟ και τα ελλείμματά τους στη γενική κυβέρνηση, πράγμα που επίσης δεν συνέβαινε και δεν συμβαίνει στις περισσότερες, αν όχι σε όλες, τις χώρες της Ε.Ε., εκτινάσσοντας έτσι έλλειμμα και χρέος».

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η τρόικα όχι μόνο επιμένουν να αγνοούν αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, αλλά καταστρώνουν προϋπολογισμούς που οδηγούν την ελληνική οικονομία στην καταστροφή», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε