Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Οι απαράδεκτες προτάσεις Ταλάτ

Τις προτάσεις του Ταλάτ θα διαβάζει μάλλον ο Δ.Χριστόφιας. ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Τις προτάσεις του Ταλάτ θα διαβάζει μάλλον ο Δ.Χριστόφιας. ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 

Προτάσεις που μόνο σενάριο φαντασίας θυμίζουν είναι αυτές του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το θέμα της διακυβέρνησης που έδωσε

 

στον πρόεδρο της Κύπρου Δ.Χριστόφια ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ.
 
Σύμφωνα, με τον τουρκικό Τύπο, στις προτάσεις υπάρχουν τα εξής σημεία:
 
– O πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος, που θα ανήκουν σε διαφορετικές κοινότητες θα εκλέγονται με τις ψήφους και τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των τουκροκυπρίων, από κοινούς εκλογικούς καταλόγους, μέσω μία διαδικασίας που η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά την αποκαλεί «διασταυρούμενη ψηφοφορία». Οι Ελληνοκύπριοι εκτός από τον ηγέτη της δικής τους κοινότητας θα ψηφίζουν και για τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, η ψήφος τους όμως θα προσμετράται με συντελεστή βαρύτητας. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει η ψήφος της να προσμετράται σε ποσοστό 25%, ενώ η Άγκυρα εμφανίζεται να συζητά ποσοστό 20%, ανάλογα με τα ανταλλάγματα που θα λάβει.
 
– Μεταξύ των ανταλλαγμάτων που ζητεί η Αγκυρα, και έχουν έλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέσω του τουρκοκύπριου ηγέτη είναι να αναγνωριστούν στους Τούρκους πολίτες δικαιώματα ελεύθερης εγκατάστασης, απόκτησης ακινήτων και εργασίας, ανάλογα με εκείνα που έχουν οι πολίτες της ΕΕ, άρα και της Ελλάδας, μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση. Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα επιχειρεί να διασφαλίσει το καθεστώς παραμονής στο νησί των Τούρκων εποίκων. Στο σημείο όμως αυτό η Άγκυρα φαίνεται να αγνοεί ότι για το θέμα αυτό την τελική απόφαση πρέπει να λάβει η ΕΕ.
 
– Σημαντικό σημείο στο οποίο επιμένει η Τουρκία είναι επίσης η δημιουργία δύο ξεχωριστών FIR, ενός τουκροκυπριακού στο Βορρά και ενός ελληνοκυπριακού στον Νότο.
 
– Στο νέο εταιρικό κράτος ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος θα έχουν δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου,
 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης Στέφανο Στεφάνου, ο κ. Χριστόφιας θα ενημερώσει τα κόμματα που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο για το περιεχόμενο των προτάσεων και θα διαβουλευθεί μαζί τους, καθώς, όπως είπε, οι προτάσεις Ταλάτ σχετίζονται με τις εντατικές διαπραγματεύσεις, που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα.
 
Ο κ. Στεφάνου απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το περιεχόμενο των προτάσεων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε