Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Οι κρίσιμες μέρες της κυβέρνησης – Τι ζητά το ΔΝΤ στο νέο φορολογικό!

Οι κρίσιμες μέρες της κυβέρνησης – Τι ζητά το ΔΝΤ στο νέο φορολογικό!

Μέχρι την Παρασκευή θα συναντηθούν ξανά οι πολιτικοί αρχηγοί. PSI και δανειακή σύμβαση θα κλείσουν μόνο αν πουν το ναι και οι 3 πολιτικοί αρχηγοί. Τι μέτρα θα φέρει το νέο φορολογικό.

Από έναν πύρινο κλοιό τριών ημερών θα περάσει η πολιτική ζωή, με εντάσεις, καθοριστικές αποφάσεις και ενδεχομένως ανατροπές. Έως την Παρασκευή αναμένεται να συναντηθούν ξανά οι πολιτικοί αρχηγοί με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο.

Από τις αποφάσεις που θα λάβουν θα κριθεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και η ύπαρξη συμφωνίας με την τρόικα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Π. Καψής επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια οριακή στιγμή των διαπραγματεύσεων και πρέπει να γίνει και το επόμενο βήμα προκειμένου να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Στην πορεία αυτή το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί αναταράξεις, ιδίως αυτές που προκαλούνται από τις διαφορετικές απόψεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. «Σε μια κυβέρνηση συνεργασίας τέτοια προβλήματα είναι φυσικό να υπάρχουν. Υπήρξαν αρρυθμίες, θα γίνει όμως μεγάλη προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», σημείωσε ο κ. Καψής.

Στη σύσκεψη των αρχηγών με τον πρωθυπουργό αναμένεται να τεθούν ευθέως στο τραπέζι όλα τα δύσκολα ζητήματα και το ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι τελικώς η πίεση των δανειστών μας για την παροχή πολιτικών δεσμεύσεων και ποιές είναι οι αντοχές των κομμάτων. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει σύμπλευση οι εκλογές θα αποτελέσουν αναπόφευκτη λύση. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο, το οποίο όχι μόνο δεν αποκλείεται από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά αντιθέτως προκαλεί ισχυρή ανησυχία. Γιαυτό και ο κ. Καψής τόνισε ότι η «συμφωνία θα γίνει με τη συν-απόφαση και των τριών αρχηγών».

Ήδη η ΝΔ διαμήνυσε μέσω του εκπροσώπου της Ι.Μιχελάκη ότι κανένας υπουργός της συγκεκριμένης κυβέρνησης δεν έχει λευκή επιταγή, με αφορμή τα όσα έγιναν την Τρίτη στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Από το πακέτο των μέτρων που αποτελούν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης δύο φαίνεται να είναι τα κύρια μέτωπα: Ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τα μέτρα του φορολογικού νομοσχεδίου, τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί στο σύνολο τους στην κοινή γνώμη καθώς αναμένεται ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις.

Το ζήτημα, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος δεν θα είναι τόσο η επιβολή σκληρής φορολογίας όσο οι ποινές για τους φοροφυγάδες και τους λοιπούς παραβάτες της νέας νομοθεσίας. Ωστόσο οι πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν να συνεννοηθούν σχετικά με το περιεχόμενο του Εθνικού Φορολογικού Σχεδίου.

Δραστικές αλλαγές στη φορολογία προτείνουν οι τεχνικοί σύμβουλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ελληνική κυβέρνηση ενόψει και της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Στόχος όπως φαίνεται είναι κάλυψη ενός μέρους της “μαύρης τρύπας” του προϋπολογισμού των ετών 2011 και 2012 που φθάνει τα 4,4 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ, ωστόσο, επίσημα κάνει λόγο για μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα και όχι εισπρακτικά.

Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στις προτάσεις τους συγκαταλέγεται:

H απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας με μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων από 8 σε 3 ή 4
H μετατροπή του βασικού αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ σε μη επιστρεφόμενη μείωση φόρου
H κατάργηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 10% από τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας
H επιβολή ενιαίου ΦΠΑ 19 ή 21% που οδηγεί σε κατάργηση του χαμηλού συντελεστή για φάρμακα ή άλλα βασικά είδη και 11% μόνο για τα τουριστικά πακέτα
Η κατάργηση της έκπτωσης φόρου από τα στεγαστικά δάνεια
Η αυτόματη αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε σχέση με τις εμπορικές χωρίς υπουργική απόφαση
Η αύξηση του φόρου στις καταθέσεις, κάτι που απορρίπτει έντονα η ελληνική κυβέρνηση λόγω μεγάλης εκροής καταθέσεων στο εξωτερικό
Η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί και
H κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου.

PSI και δανειακή σύμβαση θα κλείσουν μόνο αν πουν το ναι ΚΑΙ οι 3 πολιτικοί αρχηγοί

Τελικά μένει στην κυβέρνηση ο ΛΑ.Ο.Σ

Κουτρουμάνης: Κατά 7,6% θα μειωθούν οι μισθοί το 2012!

Fitch: Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εντός του ευρώ

Μέτρα σοκ ζητάει το ΔΝΤ – Θέλουν διπλασιασμό ΦΠΑ και ειδικούς φόρους σε ποτά, τσιγάρα

Ι.Μιχελάκης: “Οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης δεν έχουν λευκή επιταγή”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε