Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Οι “ντιντήδες” κάνουν άνω κάτω τη ΝΔ

“Αδελφές και παλικάρια έγιναν μαλλιά κουβάρια”, όπως λένε στα καλιαρντά μερικοί μερικοί και κάτι τέτοιο, για το μαλλιά κουβάρια αναφερόμαστε, φαίνεται πως γίνεται στη Νέα Δημοκρατία μετά τις απόψεις Κρανιδιώτη.

Σάλος έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της ΝΔ από τις απόψεις που εξέφρασε ο δικηγόρος και επικεφαλής της εθνικοπατριωτικής οργάνωσης «Δίκτυο 21» κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, ο οποίος εν όψει του κομματικού ανασχηματισμού προέκρινε ως βασικό στοιχείο την «ιδεολογική καθαρότητα», προτιμώντας τους «ιδεολογικούς μαχητές» από τους… «ντιντήδες», όπως σημείωσε, τους οποίους όμως δεν προσδιόρισε.
 
Στη Ρηγίλλης καταγράφηκαν ισχυρές πολιτικές δονήσεις, καθώς οι θέσεις που εξέφρασε ο κ. Κρανιδιώτης ενόχλησαν από την πρώτη στιγμή πολλούς βουλευτές και στελέχη, που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία και δεν δίστασαν να εκφράσουν τη διαφοροποίησή τους.
 
Ο κ. Κρανιδιώτης, που διατηρεί καθημερινή επικοινωνία με κεντρικά στελέχη της Ρηγίλλης, τα οποία ανήκουν στον κύκλο των συνεργατών του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, πυροδότησε εκρήξεις στο εσωτερικό της ΝΔ με την περιγραφή του ιδεολογικού πλαισίου εντός του οποίου πρέπει να γίνουν οι αλλαγές στη ΝΔ. Οι αναφορές του σε «κομψευόμενους διαδρομιστές», σε «αποϊδεολογικοποιημένους ντιντήδες», σε στελέχη που διαπρέπουν στην καμαρίλα, σε όσους υπονομεύουν τη συλλογικότητα, προσπαθώντας να «κοντύνουν όσους θεωρούν απειλή, π.χ. για το βαμμένο τους μαλλί και το ασήμαντο εγώ τους», αλλά και η αποκήρυξη των «αδελφίστικων κόλπων» με τα οποία, όπως είπε, δεν κάνεις πολιτική, προτάσσοντας την ιδεολογική ραχοκοκαλιά, ενίσχυσαν την εσωστρέφεια στη ΝΔ.
 
Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές οι οποίοι του ασκούν δριμεία κριτική και θεωρούν ότι με όσα λέει προκαλεί ζημιά στην παράταξη. Παρά τις ενστάσεις που έχουν όμως κανείς δεν εμφανίστηκε δημόσια να αποδοκιμάσει ή να κρατήσει αποστάσεις από τις απόψεις του. Μόνο ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Α. Λυκουρέντζος επεχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους, αφού η κεντρική γραμμή της Ρηγίλλης είναι να αποφευχθούν οι όποιες εντάσεις παραμονές του εσωκομματικού ανασχηματισμού και προς αυτή την κατεύθυνση δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες και συστάσεις.
 
«Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο,όπως δεν οφείλω να κάνω σχόλιο σε οτιδήποτε γράφει ένας αρθρογράφος που φιλοξενείται στις εφημερίδες ή κάνει δηλώσεις. Συζητούμε αυτή την εποχή,αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί» είπε (Ρ/Σ ΝΕΤ) ο κ. Λυκουρέντζος. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Κρανιδιώτης σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του επεχείρησε να ρίξει τους τόνους, τονίζοντας ότι δεν αναφερόταν ειδικά στη ΝΔ αλλά ευρύτερα στο δικομματικό σύστημα και σε συγκεκριμένες πολιτικές συμπεριφορές, εννοώντας τα κόμματα εξουσίας, ενώ επί της ουσίας δεν διαφοροποιήθηκε από τον πυρήνα των απόψεών του.
 
Παράλληλα, θέλοντας να αποφορτίσει το κλίμα και κυρίως να απαντήσει σε όσους επεχείρησαν να εκμεταλλευθούν το άρθρο του και να εντοπίσουν προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ πίσω από τις αναφορές και τους χαρακτηρισμούς του, ο κ. Κρανιδιώτης διευκρίνισε (Ρ/Σ Real FΜ): «Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος (σ.σ. εκπρόσωπος της ΝΔ) είναι πολλά χρόνια φίλος και ξαναλέω “δεν αναφερόμουν σ΄ εκείνον, ούτε και στον κ. Σπηλιωτόπουλο» (σ.σ. εννοούσε τον πρώην υπουργό κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο ) ». Σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στον αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλο, είπε ότι δεν έχουν διαφορετικές απόψεις (στα περί συναίνεσης) αλλά εκφράζονται με διαφορετικό ύφος, ενώ μίλησε θετικά για τον κ. Κ. Χατζηδάκη.
 
Βέβαια, σε άλλο σημείο, στο πλαίσιο υπεράσπισης της ιδεολογικής καθαρότητας που πρεσβεύουν πολλοί υποστηρικτές του προέδρου της ΝΔ, απαξίωσε την κεντρική στρατηγική του κ. Κ. Καραμανλή την περίοδο 1997-2010 περί μεσαίου χώρου.
 
 
Πηγή: Το Βήμα
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε