Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Οι οικονομικοί εισαγγελείς καλούν τα εξαδέλφια Παπακωνσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ

Οι οικονομικοί εισαγγελείς καλούν τα εξαδέλφια Παπακωνσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ

– Πεπόνης και Μουζακίτης τους καλούν ως υπόπτους – οιωνεί κατηγορούμενους
– Καλεί επίσης τους πρωην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι.Διώτη και Ι.Καπελέρη αλλά και τους συνεργάτες του γραφείου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου
– Η Ελένη Παπακωνσταντίνου παραιτήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ και δήλωσε ότι τα χρήματα στην HSBC είναι νόμιμα
– Το όνομά της φέρεται να έχει σβηστεί από την λίστα Λαγκάρντ
– Ποιά είναι η οικογένεια του πρώην υπουργού

Ως υπόπτους – οιωνεί κατηγορουμένους – καλούν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης τα εξαδέλφια του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Πρόκειται για τους Ελένη Παπακωνσταντίνου, τον σύζυγό της Συμεών Συκιαρίδη, καθώς και τον Ανδρέα Ροσσώνη σύζυγο της άλλης εξαδέλφης του κ. Παπακωνσταντίνου, Μαρίνας.

Και οι τρεις ύποπτοι, είχαν λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC και τα ονόματά τους περιέχονταν στα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ. Είναι τα τρία πρόσωπα για λογαριασμό των οποίων, σύμφωνα και με το κατηγορητήριο της Βουλής, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αλλοίωσε τη λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, θα κληθούν εκ νέου, ως ύποπτοι αυτή τη φορά, και οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης καθώς και συνεργάτες του γραφείου του πρώην υπουργού και συγκεκριμένα οι:
Παύλος Αμανατίδης, εφοριακός και πρώην διευθυντής τους γραφείου Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Χατζή, συνεργάτης του πρώην υπουργού, Μόνα Παπαδάκου, επιστημονικός συνεργάτης του κ. Παπακωνσταντίνου και πρώην μέλος του ΙΣΤΑΜΕ, Τάσος Μπάνος, νομικός.

Ποιές είναι οι εξαδέλφες του Γ. Παπακωνσταντίνου

Ένας άνθρωπος με πλούσια καριέρα και περγαμηνές στον χώρο της δικηγορίας είναι η Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και κόρη του εκλιπόντος Μιχάλη Παπακωνσταντίνου ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. To ίδιο και η αδερφή της, Μαρίνα.

Η κα Ελένη Παπακωνσταντίνου σήμερα υπέβαλε την παραίτησή της από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) μετά τον σάλο που προκλήθηκε και την εμπλοκή του ονόματός της στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Στο ΤΑΙΠΕΔ είχε προσληφθεί, τον περασμένο Φεβρουάριο ως εμπειρογνώμονας, ειδικός για τις συγχωνεύσεις εταιριών και στο εταιρικό δίκαιο.

Κόρες του πρώην υπουργού Εξωτερικών επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, η Ελένη και η Μαρίνα με καταγωγή από την Κοζάνη, στην οποία πέρασαν τα πρώτα παιδικά τους χρόνια.
Από τον τόπο καταγωγής τους έφυγαν νωρίς. Περίπου δέκα ετών λένε κάτοικοι της Κοζάνης, που γνώριζαν από κοντά την οικογένεια του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. Δικηγόροι και οι δύο, ανέλαβαν το γραφείο του πατέρα τους, μετά το θάνατό του.

Η Ελένη Παπακωνσταντίνου έχει σπουδάσει νομικά στο London School of Economics and Political Science και έκανε μεταπτυχιακές νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Harvard των Η.Π.Α. Εργάστηκε σε δικηγορικό γραφείο στη Νέα Υόρκη και απέκτησε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το δικηγορικό σύλλογο της Νέας Υόρκης. Κατόπιν, συνέχισε τις σπουδές της στις Βρυξέλλες και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών. Είναι δικηγόρος-νομική σύμβουλος με ειδίκευση σε βασικούς τομείς δικαίου όπως: εταιρικό, εμπορικό, ευρωπαϊκό, εργατικό, χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό, συγχωνεύσεων και εξαγορών, δίκαιο ανταγωνισμού. Έχει δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα και έχει εργαστεί ως νομικός σύμβουλος των εταιριών Toyota Ελλάς, Philip Morris/Παπαστράτος, Swarowski και Amadeus. Παράλληλα, έχει διδάξει δίκαιο συγχωνεύσεων, εξαγορών και ανταγωνισμού στο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Στελεχών Επιχειρήσεων ALBA και έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα.
Η κα Ελένη Παπακωνσταντίνου, παντρεύτηκε με τον Συμεών Σικιαρίδη, της γνωστής οικογενείας.
Το όνομα του επίσης αναφέρεται στην πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ. Είναι οικονομολόγος και από το 1987 εργάζεται ως σύμβουλος στην υλοποίηση συγχωνεύσεων και εξαγορών εταιριών, παρέχει συμβουλές για αύξηση του μετοχικού ταμείου διαφόρων εταιριών.

Η Μαρίνα Παπακωνσταντίνου ασχολείται και αυτή με τις νομικές υποθέσεις του γραφείου του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. Διατηρεί άριστες σχέσεις με την αδερφή της, ενώ είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα Ρωσσώνη, πολιτικό μηχανικό στο επάγγελμα, το όνομα του οποίου είναι ανάμεσα στους δικαιούχους του λογαριασμού ο οποίος απαλείφθηκε από την αρχική λίστα Λαγκάρντ σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά από τη διαβίβαση της συμπληρωματικής δικογραφίας στη Βουλή.

Ο Α.Ρωσσώνης,  αντιπροσώπευε για πολλά χρόνια τον ομώνυμο ιταλικό οίκων πυροβόλων.



Ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου

Ο πατέρας της Ελένης και της Μαρίνας, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2010 σε ηλικία 91 ετών. Πολλοί, ακόμα και πολιτικοί αντίπαλοι, του απέδιδαν χαρακτηρισμούς όπως: σώφρων, σοβαρός και ευπατρίδης.
Είχε γεννηθεί το 1919 στην Κοζάνη και ακολούθησε τον νομικό κλάδο, αρχικά με νομικές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Στην Αγγλία και τη Γερμανία επέλεξε το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο σε πανεπιστήμια του Μάντσεστερ του Κέιμπριτζ και της Χαϊλδεβέργης. Με την πολιτική αναμείχθηκε τη δεκαετία του ’60 και εντάχθηκε στην Ενωση Κέντρου. Εξελέγη βουλευτής το 1961 και διατήρησε την έδρα του μέχρι το 1967.

Από το 1978 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία και έκτοτε εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής στον νομό Κοζάνης. Στην περίοδο της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη διετέλεσε υπουργός Γεωργίας και υπουργός Δικαιοσύνης. Στη συνέχεια ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών από τις 7 Αυγούστου του 1992 έως τις 13 Οκτωβρίου 1993 στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελένη Παπακωνσταντίνου: Τα λεφτά μου στην HSBC είναι νόμιμα

Ποιες είναι οι ξαδέρφες του Παπακωνσταντίνου που “σβήστηκαν” από τη λίστα Λαγκάρντ

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε