Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Οι συναντήσεις του Ερντογάν στην Αθήνα

Ο πρωθυπουργός υποδέχεται τον κ. Ερντογάν ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ο πρωθυπουργός υποδέχεται τον κ. Ερντογάν ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τι ειπώθηκε στις συναντήσεις με Παπούλια, Παπανδρέου, Πετσάλνικο και Σαμαρά. Γιατί ο Ερντογάν κάλεσε τον Σαμαρά στην Τουρκία.

 ”Χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα φιλική” χαρακτήρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς τη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 Η συνάντηση, που ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών, διήρκεσε περίπου 50 λεπτά και όπως δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ, ο κ. Ερντογάν του μίλησε για τις ”τολμηρές μεταρρυθμίσεις που συντελούνται εντός της Τουρκίας, καθώς και για την ανάγκη συνεργασίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα”.

”Του εξέθεσα την άποψή μας οτι προϋπόθεση για μια νέα σελίδα και μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι η αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών: Και ως προς την εμπιστοσύνη αυτή, του εξήγησα ότι πιστεύουμε πως πρέπει να βασιστεί, πρώτον επάνω στο γεγονός οτι θεωρούμε μοναδικό διμερές πρόβλημα με την Τουρκία το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, και δεύτερον οτι στο ζήτημα του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρχει μία στέρεη λύση, πάνω στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου”, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

 Οι κ.κ. Ερντογάν και Σαμαράς συζήτησαν επίσης για τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για το θέμα της λαθρομετανάστευσης και το θέμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας.

‘Οπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφώνησε με τον κ. Ερντογάν οτι «πρέπει να υπάρχει μία σύσφιξη των δύο κομμάτων,κάτω απο την κοινή στέγη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

  Τέλος, ο κ. Σαμαράς δέχθηκε πρόσκληση για να επισκεφθεί προσεχώς την Τουρκία, επίσκεψη η οποία θα συνδυασθεί με μια ομιλία του για θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις με την ΕΕ.

    Παρόντες στη συνάντηση ηταν οι κ.κ. Δημ. Αβραμόπουλος, Π. Παναγιωτόπουλος, Α. Νταβούτογλου και Ε. Μπαγίς.

Νωρίτερα ο κ.Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.

Η συνάντηση έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Ταβούντογλου και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

 Καλοσωρίζοντας τον Τούρκο πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου τον ρώτησε για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, που είχε προηγηθεί λίγη ώρα πριν με τον κ. Ερντογάν να απαντά ότι ο Πρόεδρός σας είναι ακμαίος.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι ανέφερε στον κ. Παπούλια την επίσκεψή του αυτή ως ιστορική, προσθέτοντάς ότι εργαστήκαμε πολύ και απο την μεριά του ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι αφ’ εαυτή η επίσκεψη έχει ιστορικό χαρακτήρα.

Η συνάντηση με τον Παπούλια

Την ελπίδα του, η επίσημη αυτή επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού να έχει καλά αποτελέσματα και να ενισχυθεί το
κλίμα συνεργασίας και καλής γειτονίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

  Από την μεριά του ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια, επισήμανε ότι είναι η τρίτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Μέγαρο και τόνισε ότι πιστεύει πως αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει αφετηρία για την ανέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε καλύτερη φάση.

 Ο κ. Ερντογάν, που σημείωσε ότι ήρθε με 10 υπουργούς, «συνολικά είμαστε 320 άτομα» είπε χαρακτηριστικά, περιέγραψε την επίσκεψη ως άκρως σημαντική και ιστορική.

 Στο καλωσόρισμα του κ. Παπούλια, ο κ. Ερντογάν υπενθύμισε ότι είχαν συναντηθεί και παλαιότερα.

Ο διάλογος Παπούλια-Ερντογάν:
 

Κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Σας καλωσορίζω στην Αθήνα.
T.EΡΝΤΟΓΑΝ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Είναι γεγονός ότι είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες. Και πάλι σας καλωσορίζω.
T.EΡΝΤΟΓΑΝ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για τα λόγια σας. Αυτή η επίσκεψή μου είναι η τρίτη μου επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.
Πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει αφετηρία για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου είναι η έκτη επίσημη ή ανεπίσημη επίσκεψη που πραγματοποιώ στη χώρα σας. Πιστεύω όμως ότι αυτή η επίσκεψη θα έχει ‘ένα διαφορετικό τέλος’.
Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Το πιστεύω, το εύχομαι, αυτή η επίσκεψη να έχει καλά αποτελέσματα, να ενισχύσει το κλίμα συνεργασίας και καλής γειτονίας, που το επιθυμούν και οι λαοί μας. Και έχουμε χρέος απέναντι στους λαούς μας.
Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Όπως γνωρίζετε, κύριε Πρόεδρε, ήρθα συνοδευόμενος από 10 υπουργούς. Συνολικά ήρθαμε εδώ 320 άτομα. Οι επιχειρηματίες μας θα πραγματοποιήσουν ένα ευρύ Συμβούλιο επιχειρηματιών και βιομηχάνων.
Γι’αυτό και πιστεύουμε ότι αυτή η επίσκεψη είναι άκρως σημαντική. Πιστεύω ότι είναι μια ‘ιστορική’ επίσκεψη.-

 Λίγα λεπτά πριν τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, τον κ. Ερντογάν τον οποίο συνόδευε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος κ. Νταβούτογλου, υπεδέχθη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε