Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Οι τελευταίες αλλαγές της Διαμαντοπούλου στο νομοσχέδιο για την Παιδεία

Σημαντικές αλλαγές θεωρούνται, η απόφαση να μη διακοπεί η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων, ενώ οι νυν πρυτανικές αρχές θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους ως τις 31 Αυγούστου 2012.

Όσον αφορά τα ακαδημαϊκά συγγράμματα διευρύνεται ο ορισμός τους, ώστε να συμπεριλαμβάνουν εκτός των έντυπων βιβλίων, τα ηλεκτρονικά βιβλία και τις ακαδημαϊκές σημειώσεις σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή. Συνεχίζεται κανονικά η δωρεάν διανομή των συγγραμμάτων χωρίς κάποιο χρονικό όριο.

– Δίνεται επίσης η δυνατότητα συνεργασίας και των ΤΕΙ με ερευνητικά κέντρα.

– Σχετικά με τα νέα Συμβούλια των ΑΕΙ, η μόνη αλλαγή που πραγματοποιείται αφορά τη σύνθεση των μελών και συγκεκριμένα αυξάνεται κατά ένα ο αριθμός των εσωτερικών μελών (8 μέλη) με αντίστοιχη μείωση των εξωτερικών μελών (6 μέλη).

– Οι νυν πρυτανικές αρχές συνεχίζουν να ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής των νέων οργάνων και πάντως μέχρι τις 31 Αυγούστου 2012.

– Τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου θα γίνει αξιολόγηση της εφαρμογής του από Διεθνή Επιτροπή που θα οριστεί.

– Μέσω του Οργανισμού του κάθε Ιδρύματος, θα οριστούν όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες για τη διασφάλιση του αδιάβλητου όλων των εξεταστικών διαδικασιών των φοιτητών.

Η υπουργός σε δήλωσή της σημείωσε ότι «το σχέδιο για την αλλαγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση έχει 80 άρθρα. Επί αυτών η Νέα Δημοκρατία, διά του εκπροσώπου της, κατέθεσε προτάσεις σε 9 σημεία». Και πρόσθεσε: «Σε όλα έχουν γίνει παρεμβάσεις και συνθέσεις, εκτός από δύο θέματα που είναι η εκλογή του Πρύτανη και του Κοσμήτορα. Δεν θεωρώ ότι αυτά τα ζητήματα μπορούν να ακυρώσουν τη συναίνεση».

Η Νέα Δημοκρατία, ζήτησε δια του εισηγητή της, Άρη Σπηλιωτόπουλου, «εθνική συνεννόηση έστω και την ύστατη στιγμή», προκειμένου να θωρακιστεί το νομοσχέδιο απέναντι σε αμφισβητήσεις συνταγματικής φύσεως και «εύλογες αντιδράσεις», αντιπροτείνοντας τον περιορισμό των Συμβουλίων σε καθήκοντα ελέγχου και εποπτείας, αλλά όχι ουσιαστικής διοίκησης.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, αξιώνοντας ακόμη τολμηρότερη σύνδεση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ-ΤΕΙ με την αξιολόγηση του έργου τους, ενώ αναφανδόν κατά τάχθηκαν τα κόμματα της Αριστεράς:

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε και την διαμαρτυρία 1.000 καθηγητών απ’ όλο τον κόσμο κατά του νομοσχεδίου (προκαλώντας την απάντηση της υπουργού), ενώ το ΚΚΕ έκανε λόγο για «πανεπιστήμιο παράρτημα των μονοπωλίων», υπενθυμίζοντας και τις επιπτώσεις παρόμοιων νομοθετημάτων στην Γερμανία.

Οι αλλαγές δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους πανεπιστημιακούς που αντιδρούν, κυρίως για το Συμβούλιο Διοίκησης, την εκλογή πρύτανη και κοσμητόρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπαλώματα και στην Παιδεία – Σήμερα τελικά το νομοσχέδιο στη Βουλή

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε