Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι τέσσερις σαρωτικές αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τέσσερα νομοσχέδια που… «απαιτεί» η τρόικα προετοιμάζει πυρετωδώς το οικονομικό επιτελείο και άμεσα θα περάσουν από την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση οι επόμενες 14 μέρες ώστε να καταφέρει να περάσει από τη Βουλή όλα τα νομοσχέδια και τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί το μνημόνιο και τρόικα, ώστε να μην κινδυνεύσει η δ’ δόση του δανείου, αλλά και να έχει η κυβέρνηση διαπραγματευτικό όπλο στις κρίσιμες συζητήσεις για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων.

Προτεραιότητα έχουν τα νομοσχέδια για τα μισθολογικά 100 ΔΕΚΟ και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις που θα διασφαλίζει μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και θα ρυθμίζει τις διαδικασίες διαιτησίας, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το πακέτο των φορολογικών ρυθμίσεων που ρυθμίζει την αύξηση του ΦΠΑ, του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα, στα τέλη ταξινόμησης των αυτοκινήτων, στη φορολογία ακινήτων και το «πάγωμα» του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία.

Όλα τα παραπάνω νομοσχέδια που αποτελούν προτεραιότητα του κυβερνητικού έργου θα κατατεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στο υπουργικό συμβούλιο προς έγκριση και από εκεί θα πάρουν το… δρόμο για τη Βουλή.

Σε δεύτερη φάση έρχεται το νομοσχέδιο… «σκούπα» για τα κλειστά επαγγέλματα και ο λεγόμενος φορολογικός «Καλλικράτης».

Μέσα σ’ όλα τ’ άλλα που προωθεί η κυβέρνηση είναι και οι περικοπές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθηθεί το μοντέλο ΟΣΕ στις μισθολογικές δαπάνες και το νέο πλαίσιο θα προβλέπει ότι τα χρήματα που θα διατίθενται για τα επιδόματα, δε θα ξεπερνούν το 10% των κονδυλίων που προβλέπονται για το βασικό μισθό. Αναμένεται επίσης να τεθεί… πλαφόν στις αμοιβές και η υψηλότερη δε θα ξεπερνά τις 4.000 ευρώ το μήνα. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν στο απυρόβλητο θα μείνουν οι απολαβές που φτάνουν στα 1.800 ευρώ το μήνα.

Οι σαρωτικές αλλαγές που έρχονται στις ΔΕΚΟ δεν προκαλούν τριγμούς μόνο στα κοινωνικά στρώματα αλλά και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ! Ο πρωθυπουργός πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για πισωγυρίσματα. 

Διαβάστε επίσης
Την Τρίτη οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για το εργασιακό

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε