Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Οι τρείς στάσεις στον Γολγοθά της κυβέρνησης Τσίπρα – Η εβδομάδα των Παθών τώρα ξεκινάει – Ο εφιάλτης του 2015 στοιχειώνει το Μαξίμου

Οι τρείς στάσεις στον Γολγοθά της κυβέρνησης Τσίπρα – Η εβδομάδα των Παθών τώρα ξεκινάει – Ο εφιάλτης του 2015 στοιχειώνει το Μαξίμου

– Συσκέψεις Τσίπρα με στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου
– Τι θα συμβεί αν δεν βγει λευκός καπνός από το Eurogroup της 9ης Μαϊου
– Σύνοδος Κορυφής και στο βάθος εκλογές;
– Πιτέλα: “Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Γερμανοί θέλουν να δουν την Ελλάδα να βυθίζεται»
 

Η υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα για ανάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν ευοδώθηκε λόγω της σκληρής στάσης του ΔΝΤ και των απαιτήσεων για συμπληρωματικό-εφεδρικό πακέτο μέτρων ως εγγύηση ενδεχόμενου αποκλίσεων από τους στόχους το 2018 και έτσι…”η εβδομάδα των παθών” είναι μπροστά για την κυβέρνηση και την χώρα.

Γι αυτό το λόγο μετά τη πασχαλινή ραστώνη ο πρωθυπουργός θα έχει από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 9ης Μαΐου και προκειμένου να μεθοδευτούν:

– η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας και
– η ισχυροποίηση των ερεισμάτων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που διαδραματίζουν ρόλο κλειδί στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις έναντι μάλιστα του ΔΝΤ

Μέχρι αυτή τη στιγμή πάνω στη σκακιέρα των διαπραγματεύσεων καταγράφονται τρία δεδομένα:

α) η ισχυρή βούληση της ευρωπαϊκής πλευράς του “κουαρτέτου” (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) στο Eurogroup της 9ης Μαϊου να υπάρξει τελική απόφαση χωρίς άλλες καθυστερήσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και

β)η ισχυρή βούληση επίσης του κ. Τσίπρα να μην ενδώσει στις ισχυρές πιέσεις του ΔΝΤ

γ) η αποφασιστικότητα του Ταμείου να επιβάλει τις απόψεις του διαφορετικά είναι αμφίβολη η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το πως θα συγκεραστούν αυτά τα δεδομένα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ώστε την επόμενη μέρα του…”άπιστου Θωμά” να βγει “λευκός καπνός” από το Eurogroup μοιάζει με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, καθώς οι όποιες αποφάσεις ληφθούν τελικά θα πρέπει να συνυπολογίσουν τις πολιτικές επιπτώσεις στην Αθήνα και το ενδεχόμενο ενός κύκλου αστάθειας με απρόβλεπτες συνέπειες ακόμη και για το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ενόψει μάλιστα και του Βρετανικού δημοψηφίσματος.

Η κυβέρνηση Τσίπρα λοιπόν θα βιώσει τον δικό της Γολγοθά με τρεις σημαντικούς σταθμούς:

– το έκτακτο Eurogroup στις 9 Μαϊου

– την ψήφιση του φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου, μεταξύ 10 και 15 Μαϊου, με φόντο τις μαζικές όπως αναμένονται κινητοποιήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων

– το τακτικό Eurogroup στις 24 Μαϊου, οπότε αν τα πράγματα έχουν εξελιχθεί θετικά θα ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 6 δισ. ευρώ περίπου με βάση το τρίτο μνημόνιο και ταυτόχρονα θα ανοίξει επισήμως η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Και όλα αυτά με το Μέγαρο Μαξίμου και ιδίως το οικονομικό επιτελείο να έχει στο μυαλό του τις υποχρεώσεις της χώρας το επόμενο τρίμηνο, αφού πρέπει να πληρώσει σε κεφάλαιο και τόκους: 450 εκ. ευρώ τον Μάιο, 700 εκ. ευρώ τον Ιούνιο και σχεδόν 4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο!

Μια εβδομάδα πριν από το Εurogroup της 9ης Μαΐου οι διαπραγματεύσεις έχουν σημειώσει πρόοδο σε τεχνικό επίπεδο προκαλώντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο ανοιχτό παραμένει ωστόσο το ζήτημα του Μηχανισμού λήψης των έκτακτων μέτρων αν χρειαστεί γεγονός που πυροδοτεί έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των “θεσμών” ώστε να μη υπάρξει “ναυάγιο” την Δευτέρα.

Από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζουν σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση ότι υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο σχεδόν για το σύνολο των θεμάτων, συμφωνώντας παράλληλα με την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν συντρέχει λόγος αυτή την στιγμή να εξειδικευθεί με συγκεκριμένα μέτρα το έξτρα πακέτο και και αυτό γιατί δεν προβλέπεται συνταγματικά, νομικά αλλά και πολιτικά να “προ-ψηφίζεις” μέτρα.

Πάντως δεν λείπουν και φωνές όπως εκείνες του επικεφαλής των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για τος εξελίξεις κάνοντας λόγο για “καρχαρίες” που καταδικάζουν σε θάνατο την Ελλάδα και τους οποίους μάλιστα κατονομάζει τονίζοντας “Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Γερμανοί θέλουν να δουν την Ελλάδα να βυθίζεται, όμως οι Σοσιαλιστές σκοπεύουν να τους εμποδίσουν”.

Εν κατακλείδι σε περίπτωση αδιεξόδου το λόγο θα έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο πλαίσιο μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής που μπορεί να θυμίζει εκείνη της 12ης-13ης Ιουλίου 2015 και σε έσχατη περίπτωση ο ελληνικός λαός δια της ψήφου του.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε