Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Οικονομία και μεταναστευτικό δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το σκηνικό που διαμορφώνεται σε Αθήνα-Βρυξέλλες-Βερολίνο-Άγκυρα με αφορμή το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και το προσφυγικό με το ενδεχόμενο επέμβασης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ορθάνοιχτο, είναι πλέον εκρηκτικό για την κυβέρνηση και τη χώρα.

Φήμες προς το παρόν φέρουν την ελληνική κυβέρνηση να εξετάζει την γερμανοτουρκική πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ εξαιτίας του προσφυγικού, αρκεί να δοθούν ισχυρά ανταλλάγματα αναφορικά με την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου, δηλαδή χαλάρωση, ωστόσο υπάρχουν σοβαρότατες επιφυλάξεις ακόμη για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και κυρίως η Σύνοδος Κορυφής σε μια εβδομάδα ακριβώς αναμένεται να αποτυπώσουν τα νέα δεδομένα, ισορροπίες και συμμαχίες που διαμορφώνονται μεταξύ εταίρων, δανειστών και συμμάχων με αφορμή το ελληνικό ζήτημα και το προσφυγικό και όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε πολύ σοβαρές εξελίξεις γεωστρατηγικού χαρακτήρα.

Πάντως όσον αφορά την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος εντείνονται οι πιέσεις από τους δανσιετές για γερό τσεκούρι σε συντάξεις και δαπάνες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να καλεί τους θεσμούς να επιλέξουν μια εποικοδομητική στάση απέναντι στην κυβέρνηση.

“Επιδιώκουμε, η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, να γίνει έγκαιρα, χωρίς κωλυσιεργίες και χωρίς τακτικισμούς από την πλευρά των δανειστών” είπε χαρακτηριστικά χθες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σημειώνοντας ότι “οι προϋποθέσεις υπάρχουν, αρκεί όλες οι πλευρές να επιδείξουν εποικοδομητική στάση και στάση συνεργασίας”.

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι πρέπει να προχωρήσει το χρονοδιάγραμμα που αρχικά είχε τεθεί και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει το σήμα που θα εκπέμψει σήμερα το Eurogroup αναφορικά με τις προθέσεις των θεσμών

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός για άλλη μια φορά εστίασε την ομιλία του σε μια σειρά από όψεις της οικονομίας, που δίνουν λαβές αισιοδοξίας κατά τον ίδιο, ωστόσο την ίδια ώρα οργιάζει η φημολογία για αιτήματα περικοπών στις συντάξεις που φτάνουν το 30% (!) ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αναδιάρθρωση του χρέους με τις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζονται με ανταλλαγή στοιχείων σε επιμέρους ζητήματα και “μέχρι τούδε, δεν έχουν υποβληθεί παρατηρήσεις στην Αθήνα για τα μείζονα ζητήματα της διαπραγμάτευσης”.

Να σημειωθεί ότι οι Βρυξέλλες κάνουν λόγο για την ανάγκη περαιτέρω τεκμηρίωσης των προτάσεων της Ελληνικής πλευράς αλλά και έμφασης στην προσπάθεια μείωσης των δαπανών, τόσο για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, όσο και συνολικά, γεγονός που ασπάζεται ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Ελλάδας είπε χαρακτρησιτικά “Στην Ελλάδα υπερπροστατεύουμε την 3η ηλικία σε βάρος των νεώτερων γενιών, έχοντας ελάχιστες παροχές για επιδόματα ανεργίας, επιμόρφωση και οικογενειακή βοήθεια. Υπάρχει περιθώριο να κοιτάξουμε πρώτη σύνταξη, δεύτερη σύνταξη, επικουρικές και εφάπαξ. Κανείς δεν θέλει να μειωθούν συντάξεις, αλλά πρέπει να επιλέξουμε το μέγεθος εκείνο που θα έχει μικρότερο κόστος για το σύνολο της κοινωνίας”.

Στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ) ότι…”η συμφωνία είναι και προαπαιτούμενα”.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε