Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Όλα ανοιχτά από Κουτρουμάνη για τις επικουρικές συντάξεις

Ο κ. Κουτρουμάνης διαβεβαίωσε ότι είναι συνεχής η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη βελτίωση του ασφαλιστικού, τονίζοντας πως οι όποιες αλλαγές θα είναι αποτέλεσμα σειράς σχετικών μελετών.

Ανοιχτό άφησε στη Βουλή το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις, ο Γιώργος Κουτρουμάνης. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, ο στόχος για τις τροποποιήσεις θα είναι να πλησιάσει η Ελλάδα τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο του 8,5%. Παράλληλα δήλωσε κατηγορηματικά, πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας ή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αναφορικά με τις αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία κύριας ασφάλισης, ο κ. Κουτρουμάνης παρατήρησε ότι για τα 4 μεγάλα ταμεία που καλύπτουν το 93% των ασφαλισμένων, η δαπάνη αθροιστικά για συντάξεις θα είναι σταθερή ως ποσοστό του ΑΕΠ από τώρα και για 40 χρόνια. «Χωρίς την παρέμβασή μας στο ασφαλιστικό, οι δαπάνες για συντάξεις θα έφταναν το 24% του ΑΕΠ ως το 2060, πράγμα που θα οδηγούσε σε δημοσιονομική έκρηξη» είπε, προσθέτοντας: «η προοπτική των ταμείων και ασφαλιστικού αλλάζει ριζικά… Από μια ανεξέλεγκτη κατάσταση με ελλείμματα, μπαίνουμε σε πορεία βιωσιμότητας και επάρκειας του συστήματος και θέτουμε τις βάσεις να πάρουν σύνταξη όλοι οι εργαζόμενοι».

Όσον αφορά στις αναλογιστικές μελέτες για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και Δημόσιο, ο κ. Κουτρουμάνης, ενημέρωσε πως:
Όσον αφορά στο ΙΚΑ, περιορίζεται σημαντικά, μετά τις νομοθετικές παρεμβάσεις, η αύξηση του ελλείμματος, όπως και οι δαπάνες για τις συντάξεις. Συγκεκριμένα, από το 1% του ΑΕΠ που ήταν το έλλειμμα το 2010, το 2060 θα φθάσει το 1,65% του ΑΕΠ. Χωρίς τις αλλαγές θα έφθανε το 4,5% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα, οι δαπάνες για συντάξεις θα έφθαναν το 7,16% του ΑΕΠ και περιορίζονται 4,72% (αύξηση σε σχέση με το 2010, 1,13% του ΑΕΠ)

Αντίστοιχες μειώσεις παρατηρούνται και στον ΟΑΕΕ η αύξηση του ελλείμματος μετά τις νομοθετικές παρεμβάσεις περιορίζεται όπως και οι δαπάνες για τις συντάξεις. Η αύξηση της δαπάνης για συντάξεις θα είναι για τον ΟΑΕΕ το 2060 σε σχέση με το 2009 περίπου 0,88% του ΑΕΠ από 1,59% του ΑΕΠ, που θα ήταν η αύξηση χωρίς τις αλλαγές.

Στο ΟΓΑ και το Δημόσιο υπάρχει μείωση σημαντική σε βάθος χρόνου της δαπάνης για συντάξεις κυρίως λόγω μείωσης του πληθυσμού που προβλέπεται στους κλάδους αυτούς. Ειδικότερα, μειώνονται από το 1,93 % του ΑΕΠ το 2009 στο 0,34% για το 2060 (μείωση κατά 1,59%). Οσον αφορά στο Δημόσιο, σημειώνεται μείωση της δαπάνης για συντάξεις από το 2,68% του ΑΕΠ το 2009 στο 2,05% το 2060 (μείωση 0,63% του ΑΕΠ).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε